Syp Wynia over studiebeurs/leenstelsel, buitenlandse studenten en de EU

Holbein-erasmus_450x200.jpg

Syp Wynia schrijft in Elsevier dat de inperking van studiebeurzen tot het sociaal leenstelsel een direct gevolg is van de EU regels die eisen dat butenladse studenten kop dezelfde manier financieel ondersteund moeten worden als de Nederlandse studenten. Ook zegt hij dat een uitgebreid Erasmus beurzenstelseleen doelbewust beleid van de Europese Commissie is om een eurofiele Europese elite te kweken. 

 

In hoeverre dat (slachts) de mening van Wynia is, of gebaseerd is op bronnen en onderzoek, is ons niet geheel duidelijk. Feit blijft dat de EU een enorme invloed heeft op het Nederlandse onderwijsbeleid.

3 Reacties

 1. Elsevier maakt het moeilijk

  Elsevier maakt het moeilijk om het artikel van Wynia ten tweede male te lezen. De Europese regelgeving zou doordat Nedelandse studenten hun studiefinanciering mee naar het buitenland mogen meenemen en EU-buitenlanders hier een studiefinanciering kunnen verkrijgen voor Nederland onbetaalbaar worden. Zou dat probleem zich ook hebben voorgedaan als de Nederlandse Universiteiten niet verengelst zouden zijn. In elk geval betalen buitenlandse EU-studenten een niet dekkend collegegeld.

 2. Er zijn inderdaad EU regels

  Er zijn inderdaad EU regels die zeggen dat alle EU studenten hetzelfde behandelt moeten worden, in dat opzicht heeft Wynia gelijk. Er zijn echter mogelijkheden om hier onderuit te komen. Onderscheid maken op basis van nationaliteit mag niet, maar op basis van residentie mag wel. Je kunt bijvoorbeeld de eis stellen dat om in aanmerking te komen voor studiefinanciering iemand 3 jaar lang in Nederland gewoond moet hebben. Het Verenigd Koninkrijk heeft deze eis bijvoorbeeld om in aanmerking te komen voor een promotiebeurs. Je bevindt je dan wel in een schemergebied: een (Europese) rechter zou het illegaal kunnen verklaren.  

  Een andere mogelijkheid is natuurlijk om alleen onderwijs in het Nederlands te geven. Dit schrikt de meeste niet-Nederlanders af. Helaas maken onze universiteiten en hogescholen er een sport van om zoveel mogelijk in het Engels les te geven en zoveel mogelijk buitenlanders binnen te halen. Het is vooral dat wat het probleem is. Het is zoals gebruikelijk een onheilige alliantie van de EU en bestuurders.

 3. Herhaling eerder bericht:

  Herhaling eerder bericht:

  WE Forum: 'These are the most expensive countries to be a student', 26 November 2015. Nederland staat negende wereldwijd.

  **

  Jim Butcher, 'Students need no datafication', 5 February 2016

  "UK universities have been expanding their use of data for some time. Data on the social background, gender and other aspects of students are gathered as universities’ public funding is dependent on meeting non-educational goals: social inclusion, social mobility and so on.

   

  A new report, From Bricks to Clicks: the Potential of Data and Analytics in Higher Education, published by the Higher Education Commission, considers how a mass of information on students can be harnessed to ‘empower’ staff and students. It supports changes that threaten to diminish the value of higher education."

   

  The Guardian, 'In the library in the gym, Big Brother is coming to universities', 19 January 2016

   

  "I think in 10 years there will be data for everything,” says Domingue. “We will know where each student is for their entire degree.” This will include knowing whether they are in lectures, at the gym or in the bar. He suggests that in an effort to boost their results, students may also want to share data on their wellbeing – the kind of information recorded on fitness trackers – and on their sleeping patterns, as well as their academic and semi-academic interactions with staff and fellow students online.“These technologies are changing everything, and I think it will change higher education.

   

  Wie schrijft die rapporten? Wie lobbyt ervoor? Wat zijn de contacten van de 'Higher Education Commission'? We zitten inderdaad in de 'vierde industriële revolutie'. 'Disruptive innovation'. Iedereen weet alles van iedereen altijd. Ik moet ineens aan de film 'WALL-E' denken. Mensen zitten en eten de hele dag, en zijn van alle gemakken voorzien. Niet meer op aarde, want de aarde is volledig vervuild. De achtergebleven robot WALL-E ruimt de troep op. Zullen de filmmakers achteraf gesproken dezelfde vooruitziende blik hebben gehad als George Orwell met '1984' (gepubliceerd in 1949)?

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.