Jan Jimkes in de Volkskrant over de rekentoetsen

meeting__450x200990755_10016367.jpg

De oud conrector van het Bonifatius College in Utrecht en bij BON niet onbekend slaat de spijker op zijn kop in de Volkskrant: "Je ziet dat een vrij simpele opdracht (zorg ervoor dat het rekenonderwijs op peil blijft) verwordt tot een circus met wetswijzigingen, adviescommissies en begeleidende instanties die hun bestaansreden al snel aan zo'n hervorming ontlenen. Die clubs zijn zich op die toets gaan fixeren, terwijl het zou moeten gaan om wat eraan voorafgaat. En de scholen? Die denken eerst nog: er zal wel niets van terechtkomen. Als die hervorming tenslotte toch op hen afkomt, werken ze braaf mee aan foute oplossingen."

BON zegt dit al jaren. Problemen los je niet op door steeds proberen de gevolgen weg te poetsen of door de "window te dressen" of door politieke compromissen te sluiten die alleen van naam iets met probleemoplossing in het onderwijs te maken hebben. Problemen los je op door ze te benoemen, de oorzaken op te sporen en aan te pakken.