Frank Kalshoven en Jet Bussemaker

Kalshoven en Bussemaker.jpg

Gisteren bij Nieuwsuur (vanaf 11:05 min): "Wil Nederland economisch groeien, dan moet ons onderwijs drastisch anders" Volkskrant columnist en econoom schreef 'Groeiland' dat hij aanbood aan Jet Bussemaker. Eerder, meer en anders leren is de boodschap. We leiden teveel op voor de middelmaat, de kwaliteit van het universitair onderwijs moet omhoog en er moet weer aandacht  zijn voor vakmanschap. Ook moeten de vakanties korter. Hij vergelijkt de situatie nu met 1950 toen veel Nederlanders somber waren over de toekomst en emigreerden, maar we aan de vooravond stonden van de grootste economische bloeiperiode ooit.

Hij bepleit daarom de volgende veranderingen van het onderwijs: 

  • Leerlingen voor de leeftijd van 5 naar school laten gaan
  • We moeten sneller door de school heen. Vroeger gingen kinderen gemiddeld op 15 jarige leeftijd van school, nu is dat 22-23 jaar geworden. Als oplossing hiervoor ziet hij het verkorten van de zomervakanties, die nog uit de tijd van de landbouweconomie zouden stammen. Hij ontkent overigens dat er met de massale toestroom tot het hoger onderwijs diplomainflatie is opgetreden: 'ik weet wel dat het in de mode is over de kwaliteit van het onderwijs te klagen, maar dat is ongeveer gelijkgebleven'. Dat ongeveer gelijkblijven is overigens wel; een probleem, want we hadden beter moeten worden, volgens Kalshoven
  • Er moet werk gemaakt worden van een leven lang leren: er moet ook worden opgeleid tot echte vakmensen bij praktische beroepen die ook flexibel kunnen inspelen op veranderingen van de economie: een leven lang leren op alle niveau's

Bussemaker neemt afstand van de Lissabonnorm van 50%. Daar gaat het niet om, maar we moeten bv meer mensen in de techniek en naar de lerarenopleidingen hebben en we moeten het mbo herwaarderen, waarbij ze het voorbeeld noemt van de Leidse instrumentmakers vakschool en de mode: de jurk van Maxima van Jan Taminiau is ook mbo . Ze wil ook eerder, in het basisonderwijs aandacht aan praktische vakken: meer techniek op het basisonderwijs. De doorstroom van vmbo naar mbo moet beter en het mbo gaat van 4 naar 3 jaar.

Het verschil tussen hoog en laag presterende leerlingen is nergens zo klein. Uitdagingen aan de bovenkant moeten groter. Onderwijs moet op maat zowel op universiteiten als op mbo en ook bij het basisonderwijs. Meer differentiëren. Nieuwe vaardigheden voor de huidige samenleving: ICT-gebruik, creatief vermogen, kunnen samenwerken. Zomervakantie kan gebruikt worden voor schakelvakken zomercursussen en voorbereiden van lessen.

BON meent dat de genoemde voorstellen slecht aansluiten op de terecht geconstateerde gebreken. Hoe is het mogelijk dat een econoom meent dat school werkelijk versneld wordt door de schoolvakanties in te korten: in omringende landen zijn de schoolvakanties ook lang en de schooltijd die je daarmee zou kunnen winnen is een druppel op een gloeiende plaat vergeleken met de enorme verlenging van de schooltijd sinds zijn voorbeeldperiode de jaren vijftig.

Hoe kan hij volhouden dat de kwaliteit gelijk is gebleven als universitair studenten niet meer kunnen schrijven en aan gymnasiumleerlingen rekentoetsen worden voorgelegd, waarom zegt niemand dat we simpelweg de instroom in het hoger onderwijs moeten decimeren zodat op de universiteiten weer echt alleen de slimme leerlingen terechtkomen, zodat op hbo's de begaafde beroepsmensen worden opgeleid, dat een mbo weer bevolkt wordt door de betere vakman en dat op het vmbo/de lts weer gewoon automonteurs en secretaresses worden opgeleid. Alle schoolniveaus in Nederland zijn enorm verlaagd, van basisonderwijs tot aan de universiteit. Is het dan gek dat de gemiddelde student zich niet uitgedaagd voelt? De oplossing ligt niet in dat vermaledijde, onwerkbare en dure onderwijs op maat, de oplossing ligt erin terug te gaan naar de onderwijsniveaus van 30 jaar geleden. Dan past de populatie beter bij het niveau en hoeven er geen excellentieprogramma's voor jan en alleman te worden uitgevoerd. Bussemakers en ook Kalshovens oplossingen zorgen voor omzet bij de scholingsinstituten, werk voor bureaucraten en managers en een nog schevere verhouding van geld naar de werkvloer ten opzichte van de periferie.

Het pleidooi voor vaardigheden voor de huidige samenleving (de term '21st century skills' is kennelijk uit de gratie) is werkelijk nergens op gebaseerd. Waar is ooit aangetoond dat leren samenwerken ook maar iets oplevert? Kon men vroeger niet samenwerken? Ook is men er zo langzamerhand achter dat de huidige generatie leerlingen in het geheel niet zo slim is met computers als wel werd betoogd. Leren twitteren en gebruik van de iPads levert in het geheel geen inzicht in de techniek achter en de rol van ict. Het gaat niet om het gebruiken van die dingen, maar om het begrijpen ervan, zowel de technische achtergrond als de maatschappelijke veranderingen die daarmee teweeg worden gebracht. Geen ICT-skills, maar ICT begrip.

 

 

16 Reacties

  1. Kalshoven is jaren geleden al

    Kalshoven is jaren geleden al genadeloos door de mand gevallen met zijn columns over wat er in het onderwijs moet veranderen. De arbeidsproductiviteit moest worden verhoogd, en docenten vervangen door ICT zou daar de oplossing voor zijn. Ik geloof dat hij daarover zelfs met schoolbesturen mee in gesprek is geweest; hij was helemaal enthousiast toen hij ontdekte dat je door de lumpsum als school eigenlijk helemaal niet verplicht was om überhaupt docenten in dienst te hebben; je mocht het ook met computers regelen.

     

    Kalshoven trapt in de val waar zo veel hoogopgeleide carrièremakers van buiten het onderwijs intrappen. Claire Boonstra met haar optreden op TEDx was ook zoiemand. Ze hebben een compleet gebrek aan kennis over hoe onderwijs in de volle breedte in z'n werk gaat. Je gaat bijna medelijden met dit soort figuren krijgen. Een econoom-columnist die onderwijs niet snapt, die zijn boek aanbiedt aan een minister die er geen belang bij heeft het onderwijs te verbeteren. Tragisch.

     

    Toch gaan we Kalshoven misschien nog dankbaar zijn. De lengte van de vakanties is nou net hét onderwerp waar docenten wél op aanslaan als het om protest, actievoeren en stakingsbereidheid gaat. Die vakanties zijn hun heilige grond; zonder die vakanties wordt het onderwijs pas écht uitzichtloos onwerkbaar. Olie op het vuur, dus kom maar op met die plannen. En meteen ook de zaterdagochtend weer als lestijd invoeren: ook dat hadden we nog in de jaren 50. Echt ook een wenkend perspectief om hoogopgeleid onderwijstalent mee naar het onderwijs te lokken.

  2. de verwoording van BON in dit

    de verwoording van BON in dit stuk onderschrijf ik volkomen.

  3. We moeten af van die

    We moeten af van die eindeloze stages. Vier maanden stage, die als een half jaar studie mag worden gerekend. In het moderne HBO is zo ongeveer de helft van de studie al stage geworden. De begeleiding vanauit de scholen is matig tot beroerd. Met flink aanpakken en minder stage kan menig HBO in twee en een half tot drie jaar. Een goede sportschool biedt groepslessen en begeleiding, daar zijn instructeurs aanwezig en niet alleen maar gecomputeriseerde toestellen. In het gewone onderwijs wordt de waarde van een groepsles volledig onderschat. Kalshoven heeft zo hier en daar wel een beetje gelijk. We moeten af van opleiden tot luiheid, maar dat heeft niets met de vakanties te maken; het heeft vooral te maken met wat gebeurt er in de tijd tussen die vakanties.

  4. Die econoom heeft het niet

    Die econoom heeft het niet van een vreemde…

     

    Wat vindt de (marxistische?) milieubeweging hiervan?

     

    "For these reasons, the Roundtable businessmen want to introduce the concept of “life-long learning”. This has nothing to do with a general increase in the knowledge requirements of working life. Of course, the large corporations need researchers, specialists and skilled workers, but the workers they are most interested in have other aptitudes. Schools should deliver “large numbers of very adaptable individuals able to tackle anything”, writes ERT. When these flexible, standard educated blue- and white-collar workers have been worn out, the corporations want to be able to exchange them for a fresh, updated batch.

     

    ”The new ways of structuring and managing business to ride through times of economic recession have… rendered obsolete the concept of life-long employment in large companies”, states ERT. “Life-long learning, on the other hand, opens the door to allow people to move easily to another job…”

     

    Lifelong learning is not a life of all-round, creative work. It is a few decades of rushing between temporary employment and re-training, ending in unemployment and premature retirement from working life. Well concealed in the vision of the information society, with its ever-higher requirements of knowledge and skills, unemployment is redefined as a matter of personal short-comings, the failure of a less able one-third of the labour force to make the transition into the future."

     

    (Uit: Mikael NybergZweedse socialistische free-lance journalist, 'The green capitalists', 1998, 10. 'The European Round Table of Industrialists. Agenda: Social Cutbacks, New Motorways and Military Armament', p. 98-99 (idem*), via* – derde boek naar beneden; 'pdf copy of the book', inhoudsopgave*)

  5. Een toegift:

    Een toegift:

     

    "At the Lisbon Council Meeting, 23-24 March this year, leaders of the EU proclaimed an agenda for economic renewal and "modernization" of social protection systems, driven by "the new knowledge economy".

    This hype about an information society, where most people will have pleasant, creative and well-paid jobs, hides a type of production that depletes working people and the environment even more than before. Contrary to common belief, monotonous, production-line work in manufacturing industry is on the increase. The conveyor belt is not on the way out. It is being introduced into stages of production where it has not been used before, and its principles are being extended to more and more areas of the economy. The stockpiles that were buffers during swings of supply and demand are being eliminated. With deliveries between companies being made "just-in-time", the production process from subcontractors to assembling factories and market outlets functions like a huge conveyor belt.

    Similar pressures on workers are introduced in the service sector, with call centres and fast food restaurants as the most glaring examples."

     

    (Uit: Mikael Nyberg, 'The hidden agenda of the European Union', 2000;  via* – onderaan)

     

  6. Achtergrondinformatie:

    Achtergrondinformatie:

     

    (naast het weblog)

     

    Invloedrijk boek (vanuit o.m. EU-kritische milieubeweging):

    Belén Balanyá, Ann Doherty, Olivier Hoedeman, Adam Ma’anit, and Erik Wisselius, 'Europe Inc., Regional & Global Restructuring and the Rise of Corporate Power', (Corporate Europe Observatory, Amsterdam), Pluto Press, (London), 2000, ISBN 0-7453-1496-1 (hb), ISBN 0-7453-1491-0 (pb) – 2 edition (September 20, 2003) – boek te lezen via*. Lobbyen algemeen*.

     

    "Over the past two decades, the major international corporations have become industrial lobbyists within the European Union to such an extent that they pose a threat to democracy. This new and fully revised edition of Europe Inc. provides a much-needed insight into the systematic ways in which transnational corporations work through lobby groups to shape EU policy."

     

    Boekbespreking:

    "Europe Inc documents how governments are persuaded "to increase competitiveness by dismantling and privatising public services, deregulating industry, and dismantling social and environmental protections."

     

    Achtergrondartikel:

    – Dr Noel Currid (Chairman of Kilburnmanifesto – Democracy Movement), ‘A Rough Guide to the European Round Table of Industrialists’, January 30, 2006 (via*; 'Europees links')

     

    "The article draws a great deal upon Belen Balanya et al (2003) Europe Inc : Regional & Global Restructuring & the Rise of Corporate Power (London: Pluto Press). Unless otherwise indicated, the information in this article can be found in Chapter 3 of Europe Inc: "Writing the Script: The European Round Table of Industrialists," pp.19-36."

     

  7. Bussemakers en haar

    Bussemakers en haar voorgangers zouden moeten worden gestraft voor het schenden van mensenrechten. Over de opvoeding van kinderen mogen volgens internationaal erkende normen in de eerste plaars de ouders beslissen. Maar in Nederland is dat alleen maar in neerwaartse richting. Het systeem beoordeelt, voor het eerst op het einde van de basisschool, wat kinderen maximaal aankunnen. Maar daarbij oordeelt het systeem ook over haar eigen manier van ondewijs geven vóór en na een toelatingsbesluit en stelt het ook eigen toelatinsmetingen op.En het onderwijs is veel slechter dan zou kunnen. Via de leerplicht, opgevat als bezoekplicht aan haar eigen scholen en een sturend subsidiebeleid wordt de invloed van de ouders al jaren lang teruggedrongen. En nu weer deze kletspraatjes. Weg met de verstikkende (onderwijs)politiek in Nederland!

  8. Een opvallend verschil met

    Een opvallend verschil met vroeger is dat oeconomen en managers heel veel zijn gaan verdienen en hoogopeleide beta´s steeds minder. Maar zo verbazingwekkend zou dat eigelijk niet hoeven te zijn. Bij bedrijven gaat het er tegenwoordig om dat de aandeelhouders tevreden worden gesteld. En dan blijkt dat voor elke firma los bekeken niet alleen arbeid maar ook research het beste outgesourced kan worden. Indiase en Chinese wetenschappers zijn niet slechter opgeleid maar goedkoper. Ook patenten kopen wordt zo voor Europese firma´s goedkoper dan eigen reseacht in Europa te laten uitvoeren. Niet iedere student wil liever een goede beta worden dan een matige manager of oeconoom als de laatsten veel meer verdienen. Bussemaker simplificeert

  9. ‘Onderwijs’ is natuurlijk een

    'Onderwijs' is natuurlijk een containerbegrip. Het omvat het totaal aan afzonderlijke vakgebieden. Wie 'beter' onderwijs wil, zou zich dus moeten inlezen in al de vakgebieden, en per vakgebied met voorstellen moeten komen. DAT is natuurlijk veel te veel werk voor columnisten als deze heer. Die blijven daarom praten in loze algemeenheden waar een vakdocent niks mee kan.

    Ik zeg erbij dat ik zijn boek niet heb gelezen; ik oordeel op grond van verwachtingen die op veel ervaringen zijn gebaseerd. Want soms zijn zulke 'beschouwers' erg voorspelbaar geworden.

    Een vakdocent zou meer aandacht moeten verdienen, omdat hij werkelijk over de inhoud van zijn onderwijs iets te zeggen zou kunnen hebben. Maar vakinhoud is steeds de opvallende afwezige bij al die beschouwingen over onderwijs (met een uitzondering voor het FI). Eigenlijk praat men alleen maar over 'attitudes'. Lekker vrijblijvend en met een hoge dosis aan schijnbare wijsheid. En een voormalig minister vindt het allemaal prachtig en een EU eveneens.

    Hadden we echte vrijheid van onderwijs, konden sommige scholen zich gaan bekwamen in vakinhoud, zonder zich in vage en meestal vrijblijvende  filosofie te verliezen.

  10. De mens als productiemiddel,

    De mens als productiemiddel, en passend op het 'spreadsheet' [rekenblad] van de boekhouder.

     

    "ERT believes that Europe’s greatest resource is its people. The future of Europe and its industries depends on the workforce of today and tomorrow. A greater awareness of the global competition Europe is facing is needed as well as a renewed commitment to increasing efficiency, adaptability and innovation through an educated workforce." (via*)

     

    Over welke 'skills gap' [kloof in vaardigheden] spreken we eigenlijk? Asperges steken? Wie verzorgt de bedrijfsopleidingen? Wie bepaalt wat geleerd moet worden?

     

    "Industry and education need to work together creating a new dynamic that closes the skills gap. And lifelong learning needs to become a common culture and mindset across all Member States. Europe’s future depends on the right quality and quantity of skills entering into the labour market, maintaining employability through regularly updating skills or by changing to a new field with better job opportunities." (via*)

     

    De werknemer is flexibel dankzij 'lifelong learning'. Als een draaitol zwerft hij door het werkzame leven.

     

    "In order to support the lifelong learning agenda in Europe, it is helpful to think about the entire process from having the right quality and quantity of skills entering into the labour market to maintaining employability by regularly updating skills or by changing to a new field with better job opportunities." (via*)

  11. ERT-brief aan Van Rompuy

    ERT-brief aan Van Rompuy (hierna) met een dringend beroep het onderwijs te hervormen en het publiek-private onderzoek te stimuleren. Zo niet, dan gaat de EU-concurrentiepositie eraan. Waar u 'Europe' leest, moet u 'EU' denken, en daarvan de 'Grote Gemene Deler'. 28 lidstaten worden over één kam geschoren. Uiteraard staan er terechte aanbevelingen in het rapport. Toch: van dik hout zaagt men planken.

     

    "Industry must be involved in the education and training systems at all levels". Kleuterleidsters praten graag met de fabriekskapiteinen, schat ik zo in. 😉 Zou het spelen met houten blokken nog wel mogen?!

     

    "Member States must continue to undertake structural labour market and education reforms, as Europe’s labour productivity gap with the US continues to increase and the gap in productivity with developing countries s narrowing. Flexible labour markets are needed to facilitate job creation, speed up transitions between jobs, and help to match skills supply and labour demand. Industry must be involved in the education and training systems at all levels, not only to fill current job openings but also to have the workforce that can create the products and industries of the future. (ERT  Recommendations — see Annex C)."

     

    Inclusief de competenties, van niet weggeweest. Onderwijs leidt op voor de arbeidsmarkt (en niet veel meer lijkt het). De agenda wordt bepaald door het grote bedrijfsleven, dat door het meest effectieve lobby-orgaan van de EU in Brussel is vertegenwoordigd. 'Het' bedrijfsleven bestaat niet. Wat doen we overigens met de grote diversiteit aan niet-commerciële beroepen (voor de privatisering, zeg maar ;)? Alle belanghebbenden, waaronder vakbonden, dragen verantwoordelijkheid voor samenwerking bij het doen ontstaan van innovatieve raamwerken.

     

    Recommendation: "An e-Portfolio, an electronic employment-portfolio documenting the profile of the individual in an international vocabulary of competencies acquired both through formal education and training and on-the-job experience, should be developed and deployed to match individuals to job opportunities. A pilot is under development in the Netherlands." (Uit Annex C – ERT Priorities for Labour Market & Education Reforms: p. 1, dwz p. 8 van pdf)

     

    Annex C: "It is the responsibility of all stakeholders – EU policy makers, local and Member State governments, employers, educational institutes, and employee representatives – to collaborate together to create innovative frameworks." (Annex C – ERT Priorities for Labour Market & Education Reforms: p. 3, dwz p. 10 van pdf)

  12. Het appel op een vernieuwende

    Het appel op een vernieuwende inkoop door de overheid, publiek-private partnerschappen, en vereenvoudiging van het EU fondsenlandschap verwijst naar een positieve kasstroom richting bedrijfsleven. Uiteraard is hier ook werkgelegenheid aan verbonden. Nadat de innovatie in private handen is gekomen? Denk aan landbouwuniversiteit Wageningen die, tezamen met het Voedingscentrum, voorop gaat in onafhankelijk voedingsonderzoek, en de burger informeert omtrent gezonde voeding. ;)’

     

    "Europe needs to secure its place as a top innovation location in an ever more competitive global environment where emerging economies are rapidly developing. Innovation is the key to increase productivity and create growth and jobs. Policies must focus on bridging the gap between research results, experimental development, manufacturing and commercialisation in Europe. This can be achieved through strategic use of public procurement to stimulate demand and markets for innovation, and wider use of public-private partnerships in research funding programmes, including administrative simplification of the whole EU funding landscape. (ERT Recommendations—see Annex D)."

     

    (Uit: 'ERT Letter to the EU Summit of 27-28 June 2013' – 'to the president of the European Council, mr Herman van Rompuy', 4 June 2013 –via*; Annex C – ERT Priorities for Labour Market & Education Reforms: p. 8-10 van de pdf; Annex D – Priorities for an EU Innovation Policy: p. 11-16 van de pdf;

    Annex C o.m. bètaplatform, beroepsonderwijs, ondernemerschap, en ICT in het onderwijs; Annex D o.m. fondsenwerving, toegepaste wetenschap, standaardisatie, en exportmogelijkheden.)

  13. Jérôme Monod, Pehr

    Jérôme Monod, Pehr Gyllenhammar, Wisse Dekker, ‘Reshaping Europe. A report from the European Round Table of Industrialists’, September 1991, 74 pagina’s (via* – onderaan; 'documents', en dan 'publications') – 3. The human dimension (ageing Europe; the world of work; education and training; the new European manager; technology students; improving European education; social Europe; enz.), p. 18-28, dwz 20-30 in pdf. – Vergelijk ERT-documenten met de belangrijkste Europese verdragen; zie ook 'Europe on track'; Europe in 2025: Education, met in rechterkantlijn de barometer: 'Are we on track?' (van rood naar groen; ERT is verdeeld tevreden).

     

    Education and training

     

    "The central questions posed in the ERT’s 1988 report on Education are:

    “Does our education system properly prepare people to live and work in Europe in the Twenty-First Century?

    Does it provide people with adequate new knowledge throughout their working life?” [p. 19 dwz p. 21 in pdf]

     

    "Industrialists are fully aware that education prepares people for the whole of life, not just to earn a living. The ‘cultural mission’ of reshaping Europe ultimately lies in the hands of its young people." (…)

     

    "But education in today’s world is no longer solely the domain of the young. The fund of human knowledge is doubling every ten years, and both young and old people are required continually to update their knowledge base and to apply it. The business of everyday life is becoming more complex through the rapid application of new technology derived from new knowledge. Adults of all ages have learned to accept and handle credit cards, cash dispensers, electronic keyboards and computers. These skills are as essential for contemporary life as was the ability to read and write a centruy ago." [deze 'moeilijke' taken vereisen een herziening van het onderwijssysteem?]

     

    "Life-long learning is now a prime requirement for a full and happy life. Nowhere is this more important than at work." [UNESCO's 'Learning the treasure within' (1993-1996) gaat bij levenslang leren van vier kenniszuilen uit]

     

     

  14. Lees ik hier – gedeeltelijk –

    Lees ik hier – gedeeltelijk – BON? 🙂

     

    [Vertaald uit 'Reshaping Europe']

     

    Opsomming basisvaardigheden jonge werknemers in bedrijfsleven: een hogere kennisbasis; meer technische vaardigheden; communicatieve vaardigheden voor het omgaan met de complexiteit van de moderne wereld; beheersing van vreemde talen, inclusief Engels; de universele wiskundetaal; flexibele en onderzoekende geesten voor de beheersing van levenslang leren, en het verwelkomen van door toekomstige werkomgevingen opgelegde heropleiding en hertraining; grotere nadruk op traditionele gewoonten van voorvaderen mbt het werken op een gedisciplineerde en accurate wijze. (p. 20, 21 in pdf; op p. 22 overzicht 'Improving European education')

     

    This is not just another lobby organization”, Pehr G. Gyllenhammar, then president of Volvo, said while establishing the ERT in 1983. [3] The Roundtable group works in symbiosis with the bureaucracy in Brussels. It is regularly consulted on important issues and represented in committees and working groups. It wrote the script for the internal market, and its members have been instrumental in the launching of the common currency."

  15. Het in je eentje schrijven

    Het in je eentje schrijven van een boekje met parmantige, ideologisch aangeblazen meningen over een beroepssector waarin je zelf nooit hebt gewerkt, waarbij je geen uit die sector afkomstige collega's inhoudelijk of als feedbackgever hebt betrokken en zonder kennis te benutten van vaak door insiders gewisselde tegenargumenten bij de aangesneden kwesties, vind ik nou niet bepaald getuigen van een hoogontwikkelde eenentwintigste-eeuwse samenwerkingsskill.

     

  16. Groeiland is een boekje met

    Groeiland is een boekje met de inhoud van een waarzegster op de kermis.  Nederland wemelt van dergelijke waarzeggers. Alleen is de kermis op zijn retour. De titel Knoeiland lijkt mij de inhoud beter weer te geven.   

Reacties zijn gesloten.