Nieuwe koers voor Orion College Breda

Het Orion College te Breda is op 1 augustus 2006 gestart als een Nieuwe Lerenschool onder de inspirerende begeleiding van de ons bekende onderwijsgoeroe Luc Stevens. Hierover is op verschillende momenten (hier, hier bij de reactie van jl op 25 oktober 22u47 en bv ook hier) op deze website geschreven. De resultaten waren bedroevend en op 1 november 2011 startte een nieuwe rector met de opdracht de school in veilig vaarwater te brengen. Deze rector,  Rudy Schipperen, heeft contact met ons opgenomen en ons gevraagd of we aandacht wilden besteden aan de veranderingen die zijn doorgevoerd op het Orion College en de sterk verbeterde waardering door de inspectie.

Wij geven daaraan graag gehoor en zijn blij met scholen die het roer durven om te gooien als alle mooie illusies van het nieuwe leren inderdaad illusies blijken. In de bijlage vertelt rector Rudy Schipperen zelf het verhaal. Inhoudelijk is hier veel over te zeggen: zo heeft men de filosofie van Stevens niet niet aan de kant gezet, maar geprobeerd een beter evenwicht te vinden. Veel BON-leden zullen deze koerswijziging nog onvoldoende vinden, maar BON is ooit opgericht tegen een van bovenaf opgelegde didactische vernieuwing en pleit voor hoog opgeleide leraren die zelf beslissen over de manier waarop ze lesgeven. Hopelijk ontstaan er dan verschillen zodat ouders, leerlingen en leraren kunnen kiezen.

Lees: Onze school is een verhaal van rector Rudy Schipperen.

5 Reacties

  1. Positieve ontwikkelingen, de

    Positieve ontwikkelingen, de louter-individuele gerichtheid wordt dus bijgesteld. Het is sympathiek dat de rector aangeeft hoe de school zichzelf opnieuw aan het uitvinden is.

    Toch zou ik nog wel extra gegevens willen zien. Via wat zoeken lijkt het erop dat de 100% geslaagden 2013 havo en vwo bestaan uit – op de foto's te zien – acht meisjes. De school heeft zo te zien in de schoolgids 17 leerkrachten en enkele ondersteuners. Op verschillende foto's zijn kleine groepjes bezig. Als iedere klas/leerjaar acht leerlingen zou hebben zouden er 48 leerlingen op school zitten. Op bijna elke twee a drie leerlingen zou er dan een leerkracht of begeleider zijn. 

    Kloppen deze cijfers? Mogelijk zijn er nu meer leerlingen in wat wij de onderbouw plegen te noemen. Is zo'n school dan nog betaalbaar, want ik op de scholen die ik ken is dat een onmogelijk te financieren leraar/leerlingverhouding.

    Hoeveel leraren zijn vakkundig bevoegd? Mogelijk heeft zich een schifting voorgedaan, omdat een derde van de oude staf verdwenen is.

    In elk geval is een min of meer 'zelfsturende' didactiek waarin leerlingen zeer intensieve begeleiding kunnen krijgen, niet te realiseren in het onderwijs in het algemeen.
    Maar als dat zo intensief op het Orioncollege gebeurt, kan ik me voorstellen dat in die luxe-situatie mooie resultaten kunnen worden geboekt. Zeker als de leerlingenpopulatie niet van gemiddelde komaf is, maar de leerlingen uit gezinnen komen waarin de ouders intensief betrokken zijn bij het onderwijs. De motivatie is dan waarschijnlijk ook bovengemiddeld.

     

  2. En dit vond ik nog in een

    En dit vond ik nog in een beircht van omroep Brabant:
    "Slechts één vwo-afdeling in Brabant, die van het Orion Lyceum in Breda, haalt een gemiddelde van honderd procent, maar de vwo-afdeling van deze school is te klein om veel conclusies aan deze cijfers te mogen verbinden. De vwo-afdeling van het Novalis College in Eindhoven scoort het best van de scholen die wel substantiële leerlingenaantallen hebben. Ook bij de havo doet deze school het het best met 94%.

    Hoogste slagingspercentages
    Prinsentuin College, Andel – 99,78%
    Metameer, Boxmeer – 99,56%
    Alfrinkcollege, Deurne – 99,38%
    Merlet College, Mill – 99,11%
    Schans, Sleeuwijk – 98,67
    Munnikenheide College, Rucphen – 97,89%
    Kempenhorst College, Oirschot – 97,33%
    2College Ruiven, Tilburg – 97,33
    Hub van Doornecollege, Deurne – 97,33%"

  3. Zo positief vind ik dit

    Zo positief vind ik dit allemaal niet.  Wel weer mooi dat Rudy Schipperen de opdracht heeft, de schade te herstellen. Zou Luc Stevens, aanstichter,  nog ergens in de buurt zijn ?

     

    Zo positief dus niet. Meer iets wat me herinnert aan die onsterfelijke quipvan Wim Kan, toen het 2e kabinet van den Uyl viel (geciteerd, opschrift bij onbewaakte spoorovergang)  :

    U moet wachten tot het rode licht geheel gedoofd is, er kan nóg een kabinet komen  – – 

     

    Facit  :  de meester in Breda nu, Rudy Schipperen, nam niet lang geleden het roer over van Gertjan Kleinpaste, die we kennen als "ondernemer" en vooral als ongedurig educator  –  hij had “dat educatieve” al eerder uitgeprobeerd, in Dordrecht, Apeldoorn, Almelo ; "met succes".

     

    Snel is het allemaal wel (citaat)  :  "in Breda heb ik de Steve JobsSchool Breda opgericht, die op 12 augustus 2013 van start is gegaan". 

    Dat contrasteert weer met het bericht hierboven (citaat)  :  "de resultaten waren bedroevend en op 1 november 2011 startte een nieuwe rector met de opdracht de school in veilig vaarwater te brengen".

    Zal wel typos zijn (de o van fout getikt). Die fasen volgen elkaar sneller-dan-snelst op, en dat lijkt me zelfs voor snelle tablet-leerlingen (de soort die Maurice de Hond zo koestert) te veel van het goede.

     

    Dat doet me dan weer denken aan die eveneems onsterfelijke Annie MG, die paralleliseerde (citaat)  :

    "- –  en mijn nivo is steeds omhoog gegaan, en het is nu zó hoog, ik hang er aan  –  vanuit de hoogte kijk ik op de horde  – – ".    

     

    Ziehier waarom en hoezo deze verwijzing naar Annie  (geciteerd van de website GK)  : 

    "In Breda heb ik de Steve JobsSchool Breda opgericht, die op 12 augustus 2013 van start is gegaan. Met het onderwijs dat wij op deze school willen aanbieden, bereiden wij kinderen beter voor op de wereld van morgen. Dat gebeurt door in het onderwijsprogramma de “21st century skills” centraal te stellen en veel te investeren in groepswerk, communicatie en samenwerking."

    en, inzake Academia  :

    "Ik ben al jaren  bijzonder geïnteresseerd in politiek. Ik volg de landelijke politiek op de voet en ik was van 2006-2010 gemeenteraadslid (en fractievoorzitter) voor GroenLinks in Apeldoorn. Vanaf 2010, toen ik vanwege mijn verhuizing niet meer politiek actief kon zijn, ben ik als trainer aan de slag gegaan voor de GroenLinks Academie. Sinds het congres van 3 maart jl.ben ik lid van het landelijk bestuur van GroenLinks. Wat ik in en met het partijbestuur wil bereiken is een actiever GroenLinks met een positieve en inspirerende boodschap. Zelfbewust en krachtig. Die sfeer proef ik gelukkig in steeds meer afdelingen."

     

    Zou de hier bewonderde Jasper van Dijk dat nog kunnen bijbenen ? Of de kiezers ?

     

    Zijn website (die van GK dus) heet "andere blik" en vermeldt zijn bijzondere gaven als interim school-manasjer, met de kwalificaties creatief, deskundig, sparring partner. GK is (citaat)  "vooral gespecialiseerd in het inrichten en opzetten van "Community Schools", brede buurt scholen en integrale kindcentra  – – " :

    www.andereblik.com/

    Dat niet genoeg  :  ook de  SP omarmt zijn immense kwaliteiten, hij zegt het zelf (hierboven)   

     www.bevlogen-bourgondisch.nl/blogtool/gertjan/

     

    Denk niet  :  bourgondisch, mooi ; of is het overdreven !  Als er één onderwijs-prinjcipe strijdig is met het snelle Steve Jobs etiket, is het wel het (gebourgoniseerde ? zou het ?) Vrije School-profiel, waar, in Dordrecht, GK interimnde  ;  zonder veel resultaat, gezien zijn ongedurigheid en voortijdig afscheid (ook VS vallen we eens van hun geloof af). Maar ook in de Montessori's zien ze dat snelle niet zo snel zitten ;
    Dalton weer wat meer, en zo is er altijd wel wat.

    Steve Jobs zelf, trouwens ook niet, die zei ervan  :  ïk heb meer computers in het onderwijs geinstalleerd dan wie dan ook  –  en die doen het niet  –  alleen leraren doen het.

     

    Ook nu, nu RS de zaak probeert te repareren, ziet het er (volgens info en website) allemaal nogal snel uit ; exclusief ook, en i.i.g. beperkt inzichtelijk. Bijvoorbeeld : leerlingen aantallen, curricula, financien, sociale netwerk met andere scholen ? Mooi dat de Inspectie het dan weer helemaal ziet zitten.

    Wat is dat toch met Breda ?  

    stevejobsschoolbreda.nl/

    stevejobsschoolbreda.nl/?p=2190

    hoogbegaafdheid  :  stevejobsschoolbreda.nl/?p=2188

    www.educationdive.com/news/new-steve-jobs-schools-pioneer-the-21st-century-classroom/146596/

    www.youtube.com/watch?v=DKPmw7SDGhw

    peptalk van GK  :  hetkind.org/2014/01/08/steve-jobsschool-breda-zoektocht-naar-een-pedagogisch-klimaat-waarin-kinderen-gezien-en-gekend-worden/

  4. Hartelijk dank, sassoc, voor

    Hartelijk dank, sassoc, voor al deze interessante aanvullingen.

    Zo'n politiek verleden doet mij al elke medewerking of instemming verliezen. Roept zelfs veel aha-erlebnissen op.

    Dat zo iemand om steun van BON ropt verbaast mij dermate dat ik zelfs aan BON ga twijfelen. Maar ik heb al afscheid genomen. Ik ben een echte conservatieve  rechtse bal de niets heeft met linkse gedachten. Die alle vernieuwingen zelfs als links gekleurd ziet. Daarmee plaats ik mijzelf buiten de gemeenschap. Het zij zo.

     

  5. Bedoel je met linksgekleurd

    Bedoel je met linksgekleurd Groenlinksgekleurd? Wat denk je dan van Dekkergekleurd?

Reacties zijn gesloten.