UvA/HvA en PvdA

roos_450x200_1421435_83736013.jpg

Marleen Barth, voorzitter van de PvdA senaatfractie is volgens Folia ten onrechte benoemd als lid van de raad van toezicht van de HvA. De statuten van de HvA staan niet toe dat leden van de raad van toezicht tevens lid zijn van de Staten Generaal. Bij de benoeming van Marleen Barth is dit "over het hoofd gezien".

 

Folia bericht: "Dit heeft als gevolg dat de benoeming van Barth juridisch gezien nietig is en zij nooit officieel tot lid benoemd is. Eventueel zouden zelfs stemmingen waarbij zij aanwezig was kunnen worden aangevochten. Woordvoerder Verhagen laat echter weten dat er geen stemmingen hebben plaats gevonden sinds Barths benoeming.

Statutenwijziging
Volgens Verhagen is de HvA van zins om de statuten te wijzigen, zodat Barth opnieuw benoemd kan worden als lid van de Raad van Toezicht."

De rol van de PvdA bij de UvA/HvA is sowieso erg groot. Minister Bussemaker was rector van de HvA voordat ze minister werd en ook Louise Gunning, de bestuursvoorzitter van de HvA/UvA is prominent lid van de PvdA.

Het wijzigen van de statuten om een illegale benoeming van nog een PvdA-prominent te kunnen doorzetten, is naar de mening van BON uiterst zorgelijk. 

7 Reacties

  1. Belangrijker dan de relatie

    Belangrijker dan de relatie met de PvdA lijkt mij dat de Raad van Toezicht – die toch toezicht moet houden op de rechtmatigheid van het handelen van het College en specifiek moet letten op het (op)volgen van wet- en regelgeving door het College – zijn eigen basisreglement niet eens kent! Wat moet er dan terechtkomen van de rol van toezichthouder?! 

     

  2. Eerlijk gezegd vind ik het

    Eerlijk gezegd vind ik het Kafka. Kennelijk preveleert partijbelang boven kennis van onderwijs en kennelijk zijn statuten niet alleen niet belangrijk, maar ook nog eens aan te passen omdat een vriendje met worden benoemd. Dat is geen incompetentie, maar nepotisme. Arnold Heertje had het over de onderwijsmaffia. Hij had gelijk.

  3. Voor mij opvallend is de

    Voor mij opvallend is de volgende zin in Folia:

    Barth is het eerste RvT-lid dat dit voorjaar op voordracht van de medezeggenschap van de HvA werd benoemd.

    Blijkbaar is Barth dus de vertegenwoordiger in de Raad van Toezicht van de medewerkers en leerlingen van de HvA…..

  4. Beste ElisabethB. Die  Raden

    Beste ElisabethB. Die  Raden van Toezicht houden geen toezicht, tenminste, niet wat jij en ik onder toezicht verstaan, maar zijn zelf onderdeel van het  oude jongens en -meiden krentenbrood systeem. Je ziet, ik val niet in de fout om sexistisch te spreken van het  "old boys netwerk", maar het is in principe hetzelfde. Dus als je een volgend geval tegenkomt bedenk dan net als ik: "oh ja, maar die raden houden ook helemaal geen toezicht. Dat staat er wel maar zo is het niet". Dat is goed voor je gemoedsrust. 

  5. Harrie Verbon,   Hoogleraar

    Harrie Verbon,   Hoogleraar Openbare Financiën:

    "De overheid heeft geen invloed op de toezichtsorganen. Dus als die organen niets aan wanbeleid van de bestuurders doen, doet niemand er wat aan. Zie InHolland. Pas als de studenten massaal weglopen of als de kranten vol negatieve publiciteit komen te staan over de instelling, wil het toezichtsorgaan wel eens wakker worden. Zie opnieuw InHolland."

    "Om de witteboordencriminaliteit van onderwijsbestuurders te stoppen, moet de overheid weer invloed krijgen op het bestuur. Schaf dus al die snurkende toezichtsorganen maar af en laat een echte onafhankelijke toezichthouder de wandel en handel van bestuurders controleren."

    Bron: www.joop.nl/opinies/detail/artikel/6077_stop_de_graaiers_in_het_onderwijsbestuur/ .

  6. Een Haags netwerk via een oud

    Een Haags netwerk via een oud-bestuurder ('insider') is veel (geld) waard. PvdA meent een onderwijspartij te zijn, en behoort bij één van de (voorheen?) grote politieke partijen, waardoor de wegen naar invloed en macht in Rome zo lopen. Ook als toekomstige kruiwagen zijn deze invloedrijke personen van belang, van welke partij dan ook. Opportunisme is van alle tijden, hoe men het ook naar de buitenwereld verpakt en verkoopt. Het is bedroevend dat het algemeen belang van goed onderwijs bij een onderwijsinstelling via de toevallige lijnen van partijpolitiek en individuele politici loopt. Het is een stilzwijgende erkenning dat de macht niet meer 'op de vloer' bij de onderwijsgevenden of binnen de onderwijsinstelling ligt. Het (centrale) onderwijsbeleid is na de desastreuze onderwijshervormingen sinds de jaren zestig van de vorige eeuw een constante (en instabiliserende) factor gebleven waarmee terdege rekening moet worden gehouden. De bemoeizucht van de centrale politiek is grenzeloos gebleken. De inbreuk op burgerrechten nabij. De PvdA heeft in het onderwijs een reputatie op te houden. Barth is tijdens haar carrière als Trouwjournalist een hartstochtelijk pleitbezorger van de middenschool geweest. Heeft dat haar indertijd een PvdA-kamerlidmaatschap opgeleverd? 😉 Een neutrale keuze van UvA/HvA! 😉 Triest, en zoals we gewend zijn van PvdA'ers, salonsocialistisch elitair.

  7. Is voor de transparantie van

    Is voor de transparantie van de macht een lobbyregister nodig? Waar gaat een lobby voor geld, macht, en invloed over in corruptie? Wie stelt de kaders vast? Wie controleert? Juist op het niveau waar dit geregeld moet worden, lijkt men belang te hebben bij de huidige situatie. Hoe krijgt de kwaliteit van onderwijs weer prioriteit? Definieer eerst maar eens wat 'kwaliteit' is (BON-beginselen?). Afschaffing lump sum, en risicospreiding personeel, gebouwen e.d. via rijksoverheid ipv individuele bankrekeningen?

     

    Het publieke belang van goed onderwijs voor allen heeft prioriteit. Een rekenkamer moet namens de belastingbetaler decharge aan het bestuur verlenen. Een ombudsman mag de klachten verzamelen. Dan kan het in de onderwijspraktijk nietszeggende woord 'governance' uit het woordenboek worden geschrapt. Nederland stond altijd hoog op de lijst van landen met weinig corruptie (of werd die weggepolderd? ;). Sinds de Public Private Partnerships (PPS), en andere publiek-private mengvormen moet ook Nederland meer alert zijn op vormen van machtsconcentratie, en gericht zijn op transparantie. Nederland vertrouwt te veel op een oude reputatie. Helaas moet Nederland hierin een nieuwe traditie beginnen. Het is een volwassenwording na voorgaande beleidskeuzen. Voor de volksvertegenwoordiging is werk aan de winkel.

Reacties zijn gesloten.