Universiteiten gaan scholen helpen

Help_450x200_1139527_31053751.jpg

De Volkskrant bericht: De Nederlandse universiteiten steken basis- en voortgezet onderwijs de helpende hand toe. Ze gaan meer docenten opleiden en scholen helpen bij het oplossen van onderwijsvraagstukken. Dat zijn de hoofdpunten van de Academische Lerarenagenda die de organisatie van universiteiten VSNU vandaag presenteert.

Het gaat dan om zaken als tegengaan van het (academisch) lerarentekort en helpen bij het uitgangspunt dat de leerling centraal staat: niet wayt hij niet kan, maar wat hij wel kan, aldus Carl Dittrich, de voorzitter van het VSNU.

BON is blij dat de universiteiten inzien dat ze een rol en een verantwoordelijkheid hebben bij het basis- en voortgezet onderwijs. Uit het artikel in de Volkskrant blijkt echter niet dat men zich ook verantwoordelijk voelt voor het bewaken van het niveau van de schoolvakken. Ook het cliche dat de leerling centraal staat heeft, hoe nobel dat ook zou kunnen klinken, juist voor de erosie van het onderwijs gezorgd. 

1 Reactie

  1. Waarom horen we dat nu pas?

    Waarom horen we dat nu pas? Heeft Sjoerd al die jaren voor zijn aanstaande pensioen een beetje zitten slapen?

    "Academisch gevormde docenten zijn volgens Slagter beter in staat hun eigen functioneren kritisch te bekijken. 'Ze brengen een wetenschappelijke geest op de school die verdween toen alles opeens om de didactiek en de pedagogiek ging draaien. Ook zullen ze beter in staat zijn om leerlingen te beoordelen op hun geschiktheid voor universitair onderwijs."

Reacties zijn gesloten.