BON feliciteert IVA Driebergen

Headerplaat-Facebook_450x200_NR1_2014-IVA.jpg

De Keuzegids HBO voltijd heeft BON-vriend IVA Driebergen uitgeroepen tot beste HBO in de categorie kleine hogescholen. IVA Driebergen scoort elk jaar zeer hoog, maar staat dit jaar zelfs op de eerste plaats. IVA Driebergen laat zien dat een kleinschalige school met degelijk onderwijs en hoog opgeleide docenten tot uitstekende onderwijsprestaties kan komen en zeer gewaardeerd wordt door studenten, ouders, leraren en het afnemend werkveld (in dit geval de nautische en automotive sectoren). IVA Driebergen is een particuliere school, maar de kosten voor een jaar studeren zijn van dezelfde orde van grootte als de totale kosten die overheid en studenten kwijt zijn bij een reguliere school. Zij bevestigen hiermee het BON standpunt dat het met hetzelfde geld door minder overhead veel beter kan dan nu bij de grote schoolbesturen het geval is. Was die schaalgrootte niet ooit bedacht voor kwaliteit en kostenbesparing?

Veel BON-leden zullen IVA Driebergen kennen als de school waar we onze reken- en taalconferenties hebben gehouden waarbij alleen de broodjes en de koffie in rekening werd gebracht.

IVA Driebergen: Van Harte!

5 Reacties

  1. Wij Bonners vermoedden al

    Wij Bonners vermoedden al zoiets. Dit is geen beter onderwijs, maar het beste onderwijs!

  2. Wat een verademing zoiets te

    Wat een verademing zoiets te lezen na een week als die ik net achter de rug heb.Ik feliciteer de mensen die dat onderwijs mogelijk maken! En ik ben een beetje jaloers……maar vooral blij met het bestaan EN de erkenning ervan.

    Denise

  3. Hmmm, ik weet niet of de IVA

    Hmmm, ik weet niet of de IVA helemaal eerlijk te vergelijken is met andere hbo-opleidingen. Al was het alleen al door het collegegeld van  9.280 ballen….

  4. @Kalofagas: elke vergelijking

    @Kalofagas: elke vergelijking gaat wel ergens mank maar ik zou toch graag een poging wagen. Wij (ik werk bij IVA Driebergen) hebben een budget per student dat ruwweg vergelijkbaar is met dat van het rijksbekostigde HBO. Voor dat geld krijgen de eerstejaars HBO-ers 31 lessen (à 45 min), de tweedejaars 30 uur en de derdejaars 19 uur – die derdejaars moeten veel meer zelf buiten de lessen doen.

    Het is dus mogelijk om voor het 'rijksbudget' een HBO (en MBO) met zeer veel lesuren in te richten die goed winstgevend is en door de studenten als de allerbeste gewaardeerd wordt. Want niet alleen scoort de IVA dit jaar als hoogste in de categorie 'kleine hogescholen' maar bovendien met het hoogste aantal punten van alle hogescholen. Ja ik weet het: eigen roem stinkt, maar feiten liegen niet.

    Mocht u belangstelling hebben om eens te komen kijken hoe wij werken: aanstaande donderdag (17 oktober) hebben wij een Open Avond – u bent van harte welkom. Mocht dat moment niet passen dan maak ik graag een afspraak voor een schoolbezoek. Mail mij op <mijn achternaam> at ivadriebergen.nl.

  5. Ik heb al een paar maal de

    Ik heb al een paar maal de wens uitgesproken dat ouders die ontevreden zijn over het huidige onderwijsaanbod  van de overheid subsidie zouden kunnen krijgen om hun kinderen onderwijs te laten volgen op een school van hun (kinderen+ouders) wensen. Natuurlijk kan de overheid niet altijd de wensen van ouders betreffende de keuze van een school of, nog belangrijker, een bepaald schooltype financieel ondersteunen. Ook de overheid zal moeten beoordelen of de resultaten die een bepaalde school of een bepaald schooltype boekt voldoende in het belang van de kinderen en de maatschappij zijn. De staat zal er bij voorbeeld terecht weinig voor voelen om Torah en Quran scholen voor kinderen te subsidiëren omdat ze die scholen eerder als contraproductief ziet dan als bijdragend aan de totale gemeenschap. Ook ongesubsidieerd zouden ze niet als plaatsvervangers van het normale onderwijs geaccepteerd kunnen worden. Maar de vroegere op kennis verwerven gerichte scholen weer wel. Het is natuurlijk zot dat het IVA alleen maar gesubsidieerd zou kunnn worden als ze aan dezelfde voorwaarden zou voldoen als de wel gesubsidieerde HBO- en MBO-scholen. Zij doet het juist zo goed omdat ze zich niets van die voorwaarden hoeft aan te trekken. Als we het financiële plaatje van de IVA ook voor het VWO zouden mogen gebruiken beseffen we dat ouders een schoolgeldvergoeding van zes keer ongeveer 9ooo EURO zouden moeten kunnen krijgen als hun kind een ongesubsidieerde school doorlopen heeft die een diploma uitreikt dat door de Nederlandse universiteiten erkend wordt als toelatingsbewijs voor hun onderwijs.

Reacties zijn gesloten.