11 Reacties

  1. Moet dat nou? Wanneer rukt er

    Moet dat nou? Wanneer rukt er eens een puinruimer aan inplaats van deze bevlogen idealistische "moet-kunnen" hoofdstedelijke ex-politicus? Zullen zijn praatjes wél de gaatjes opvullen? Gaan we nog verder bergafwaarts met een nieuwe reeks (bestuurlijke) onderwijsvernieuwlingen?

    Dit stemt mij niet hoopvol; maar we zullen zien.

  2. Ik heb op de site van de VO

    Ik heb op de site van de VO-Raad het volgende geschreven:
    "Dat is interessant, meneer Rosenmöller.

    Maar ik wil U wel wat meegeven. Ik hoop dat U uw eigen idealen nog kent. Want dat is interessant voor het volgende.
    U weet, en uw partijgenote Halsema heeft dat nog eens onderzocht, dat grote delen van het onderwijs in ongerede zijn geraakt. Zij komt oa tot de conclusie dat het ook met schaalvergroting te maken heeft. Dat zal U aanspreken als oud-plannenmaker tegen dikmakerij.
    Ik heb als schoolbestuurder (Amstelveen), leraar en MR-lid (Rotterdam) allerlei scholen de mist in zien gaan omdat bestuurders hun school in de vaart der volkeren wilden opstoten en zonder serieus overleg nieuwe onderwijsconcepten oplegden. Ze braken muren af, digitaliseerden dat het een lust was en zetten de leraar op afstand, die moest een coach worden.
    Ondertussen na veel schade en schande hebben verschillende scholen die directeuren weggestuurd, maar er zijn nog veel onderwijsinstellingen, vooral ROC's die nog onder de last van onbekwame, onbevoegde leraren zuchten en moeten werken met een didactische aanpak die leidt tot onopgeleide, zich vervelende leerlingen.
    De heer Plasterk nam de aanbevelingen van Dijsselbloem serieus en stelde een Beroepsvereniging van Leraren voor die een tegenwicht kon bieden tegen avontuurlijke bestuurders die met het onderwijs op de loop gingen.
    Plasterk begreep dat de basis voor een verdere sanering in moest houden dat de leraren weer zeggenschap kregen over inhoud en didactiek. Nu ligt er een wetsontwerp van de AOb dat in die richting gaat. In die richting, want er zijn daar nog onduidelijkheden in.
    Ik zit in de overleggroep die namens de Onderwijscoöperatie met vertegenwoordigers van de VO praat over een Professioneel Statuut. 
    Het lijkt me dat Uw eerste professionele daad zou moeten zijn de leraar weer de plaats te geven waar hij vakkundig in is. Natuurlijk zijn er schoolbesturen, en het verleden heeft dat duidelijk laten zien, die dat hun terrein vinden. Maar U zult ook vanuit uw eigen idealen kunnen zien, dat U zich daar tegen teweer moet stellen. Ik wacht op uw daden."
  3. Ik zie dat bovenstaande

    Ik zie dat bovenstaande verwelkoming weer verdwenen is van de VO-site. Afwachten of die weer terugkeert.

  4. Iemand die alle

    Iemand die alle onderwijsbesturen zegt te vertegenwoordigen, zou NIET zo'n duidelijke politieke kleur als deze meneer mogen hebben. Ik vind het dus een waardeloze keuze!

    Maar nog beter zou het zijn die raad op te heffen, want het is absurd te denken dat 1 raad werkelijk alle geloofsrichtingen die in het onderwijs te vinden zijn, zou vertegenwoordigen. Prof. Smalhout noemde die 4 raden eens terecht "de bende van vier", verwijzend naar het China van Mao.

  5. Ik vind het een hele eer voor

    Ik vind het een hele eer voor de *VO-Raad* dat een vooraanstaand persoon als *Paul Rosenmöller* naar de positie van voorzitter gesolliciteerd heeft. Dit bewijst dat de VO-Raad sinds 2006 een volwaardige plaats in de semipublieke sector heeft verworven, voor de aanstaande voorzitter wellicht ook op het gebied van salariëring en lobbynetwerk. Een versteviging van het politiek-educatieve complex. Ik hoop dat de Algemene Ledenvergadering van de VO-Raad deze man, die nog meer bestuursfuncties in de semipublieke en private sector bekleedt, unaniem en met luid applaus als voorzitter zal verwelkomen.

      

    Wie droomt niet van een organisatie van VO-directeuren die namens de gehele VO-sector uit één mond spreekt? Dit moet een oud-bestuurslid van de *maoïstische* *Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen* (GML) aanspreken. Hij heeft aangetoond het hart op de goede plaats (volgens de medici links) te hebben, en toegerust te zijn met de politieke bevlogenheid om ook dit varkentje te kunnen wassen. De minister zat in die periode in de kraakbeweging (Geen Woning, Geen Kroning). Dat schept een band. De staatssecretaris van VVD-huize zal zijn gesprekspartner worden. Ik zou dit niet vrezen. Het informele leren is ‘hot’ omdat je enerzijds individuele emancipatie via de iPad kunt bereiken, en anderzijds de internationale IT-industrie (innovaties!) kunt stimuleren, terwijl de arbeidskosten via seizoensarbeid omlaag kunnen worden gebracht. Een win-winsituatie. De leraren staan bij voorbaat  buiten spel. Afwijkende meningen worden niet altijd getolereerd. Om over de ouders van die arme kinderen maar te zwijgen. Een ware VOC-mentaliteit. De EU zal het verzoek om subsidiëring  via het vestzak-broekzakmodel van belastinggeld graag goedkeuren. Kortom: het kan niet stuk.                                                                                                                      Toch een vraag. Wie kan zich herinneren wanneer *Paul Rösenmöller* zich voor het laatst over het onderwijs heeft uitgelaten?  Het werd na 2002 zo stil rondom hem. Fijn dat hij weer in het midden van de media-arena kan staan. Rosenmöller kan bij zijn partijgenoten te rade gaan over de inrichting van het onderwijs. Denk aan Gertjan Kleinpaste (interim manager, oprichter Steve Jobsschool Breda), Tofik Dibi (commissie Dijsselbloem), en andere bevlogenen.

     

    Het is fout zo snel te oordelen. Laat ik nog even wachten met mijn oordeel. Ik houd hem aan *de woorden*: “Uiteindelijk gaat het om de toekomst van die één miljoen scholieren.” (geen gez*, iedereen gelijk). Onthoud de grote getallen, en dan komt alles goed. Echt waar.

  6. Nu er 1 reactie bij de VO

    Nu er 1 reactie bij de VO-Raad is gepubliceerd, heb ik de mijne weer opnieuw geplaatst op 13 september 10.30.

  7. En op 14-9 is de reactie weer

    En op 14-9 is de reactie weer weg, dus ik ben zo vrij geweest om deze namens Philippens er maar weer in te plakken. Kijken hoe lang hij blijft staan ……

  8. Marten, ik zie dat jouw

    Marten, ik zie dat jouw ingrepen beter blijven plakken. Maar in de herfst weet je het nooit, dan kan vanalles afvallen.

  9. En inderdaad: op 17 september

    En inderdaad: op 17 september is de reactie weer weg. Maar niet getreurd: met copy/paste kom je een heel eind! En omdat de VO-raad site zo traag reageert staat de reactie er nu twee keer op, je kunt niet alles hebben 🙂

  10. Leo Prick:

    Leo Prick:

    "Politici zijn, zoals ik eerder opmerkte, de speelbal van allerlei pressiegroepen. Nieuw is de rol van de besturenorganisaties, de sectorraden. Dat zijn lobbyisten. Dat Kete Kervezee als Inspecteur-generaal van het Onderwijs ervoor koos om voorzitter te worden van de PO-raad, dat moet toch te denken geven. Inspecteur-generaal is de meest prestigieuze onderwijsbaan die je kunt bedenken. Hoe kan lobbyist zijn voor een onderwijssector dan een baan zijn die je prefereert? Dat betekent dus dat lobbyen voor de verschillende onderwijssectoren zo belangrijk is dat ze zulke aantrekkelijke aanbiedingen doen dat iedereen te koop is. Thom de Graaf verruilt dan ook graag zijn burgemeestersfunctie in Nijmegen voor het voorzitterschap van de HBO-Raad. Lobbyist is inmiddels de meest gewilde onderwijsfunctie. Kun je als land nog dieper zinken?”

     

    Bron: www.goedwerkgids.nl/?p=162

Reacties zijn gesloten.