Keuze voor topinstituut Amsterdam bekendgemaakt

top_450x200_1117607_89130853.jpg

De voorstellen van de samenwerkende TU Delft, de Wageningen Universiteit, het MIT en de nodige bedrijven (Cisco, Shell, IBM, Accenture, KPN, TNO en Schiphol), zijn uitgekozen voor het realiseren van een 'topinstituut' in Amsterdam dat zich richt op het typisch grootstedelijke problematiek. Opmerkelijk is wellicht dat voorstellen waarin beide bestaande Amsterdamse Universiteiten, de VU en de UvA waren betrokken het niet gehaald hebben

1 Reactie

  1. De overheid kan de kosten

    De overheid kan de kosten drukken, en het bedrijfsleven mag commercieel toegepast opdrachtonderzoek op hoog niveau uitbesteden. Dit is een win-winsituatie voor de 'kenniseconomie''. Brussel kijkt tevreden toe. Fundamenteel onderzoek, daar hebben we toch niets aan? Wie houdt toezicht op de wetenschappelijke onafhankelijkheid?

     

    Aan de andere kant, het nastreven van een sterke onderzoekscultuur (niet gedreven door het bedrijfsleven) is een hoog goed waarmee de westerse wereld in ieder geval in het verleden groot is geworden. Wie houdt toezicht op onderzoeksmanipulaties ten behoeve van een ander doel dan de wetenschap zelf? Het bedrijfsleven kent zijn eigen Diederik Stapels en Roos Vonk(s). Er is een groot grijs gebied tussen onafhankelijk en (idealistisch dan wel commercieel) opdrachtonderzoek te winnen. De belastingbetaler (i.e. het algemeen belang) kan zich niet verweren.

Reacties zijn gesloten.