Derivaten gevaarlijk voor het onderwijs

In Scienceguide beschrijft Kamerlid Pieter Omzigt (CDA) de gevaren en het gebruik van derivaten door onderwijsinstellingen. Met name de VU loopt zeer grote risico's:

Van één instelling zijn de gegevens zo zorgelijk, dat Omtzigt deze casus specifiek uitlicht. Het beterft de Vrije Universiteit en haar “grote, langdurige, open positie. De Vrije Universiteit ontwikkelt in het begin van deze eeuw ambitieuze nieuwbouwplannen en daarop vooruitlopend sluit ze tussen 2005 en 2008 een serie renteswaps af. Daarmee verplicht zij zich jaarlijks vast ongeveer 5% rente te betalen minus de variabele rente.”

“In november 2012 staan er nog geen investeringen tegenover deze swaps en heeft de VU een open positie op nominaal €150 miljoen een derivatenpositie met een marktwaarde van €79,5 miljoen negatief. De waarde is zo negatief omdat de swaps tot 2035 lopen.”

De VU deelt in een persbericht met de titel ‘Derivatenpositie voldoet aan de huidige wet-en regelgeving ‘ mee dat ‘Deze derivaten zijn onder de huidige wet-en regelgeving toegestaan.’ De onderwijsinspectie is echter duidelijk: ‘Open posities zijn strijdig met de regeling Beleggen en Belenen’.

Het gebruik van derivaten in mbo en het hoger onderwijs is inmiddels redelijk beschreven, maar de situatie elders is nog volkomen onduidelijk, aldus Omzigt.

Update 11 september: Opnieuw een artikel in Scienceguide. Nu met een link naar het onderzoek dat Omzigt heeft gedaan.

 

8 Reacties

  1. Bedrijfje spelen met

    Bedrijfje spelen met overheidsgeld (= door ons betaald belastinggeld , waarbij het "ons" niet door de ambtenaar aldus wordt ervaren maar des te meer door elke ondernemer die dag in dag uit weet hoe zijn omzet afhankelijk is van zijn klanten op wie nauwelijks te vertrouwen valt).

    Ik weet bijna zeker dat er ooit een intelligente jongeman zal opstaan die ons in retropersepctief haarfijn zal kunnen uitleggen waarom "bedrijfje spelen met overheidsgeld" niet kan werken. En zijn uitleg zal ongetwijfeld met psychologie te maken hebben.

    Wij weten nu al dat het niet werkt maar missen helaas de onderzoeksstatus waar een overheid gevoelig voor is.

  2. En dat Pieter Omzigt dat

    En dat Pieter Omzigt dat oppikt, verbaast me niets. Die waarschuwde al jaren geleden voor de manipulaties van het New Public Management. Hij is een uitstekend kamerlid.

    Citaat: Het maatschappelijk middenveld in Nederland verkeert in grote moeilijkheden. Dat zegt Tweede-Kamerlid dr. Pieter Omtzigt op 25 maart 2012 in RKK Platenparadijs. De CDA-politicus heeft er geen vertrouwen in dat het met de instellingen van het maatschappelijk middenveld nog goed komt.

    Verwijderd van burger
“Een heel groot gedeelte van het maatschappelijk middenveld is losgezongen van haar oorspronkelijke bedoeling”, zegt Omtzigt. Hij vindt het zorgwekkend dat organisaties die zijn ingesteld om dichtbij burgers te staan, zich van hen hebben afgewend. Als voorbeeld noemt Omtzigt ROC’s, “die soms zo groot zijn dat ouders en leerlingen niet weten wie ze moeten aanspreken”, 

  3. Het is natuurlijk Pieter

    Het is natuurlijk Pieter Omtzigt met een extra t. Ik zie dat HPDe Tijd een artikel aan hem wijdt deze maand.

    In het CDA zit nu een parlementariër die weet wat er speelt. We hebben Jasper van Dijk van de SO, Harm Beertema van de PVV, Bisschops van de GPV, Arie Slob van de CU die de problemen begrijpen. Van Meenen D66 moet ook verstand van zaken hebben (ex-leraar, ex-rector). Jadnasing van de PvdA gaf wel eens blijk van inzicht, maar we horen van haar niets meer. GroenLinks is ondoorzichtig. In haar kringen zitten vaak Nieuwe Leren-aanhangers.

    In dit rijtje ontbreekt de VVD. En waarschijnlijk de PvdA. 

  4. Jasper van Dijk is niet van

    Jasper van Dijk is niet van de Schriftelijke Overhoring, maar van de Socialistische Partij.

  5. En Bisschop van de SGP bedoel

    En Bisschop van de SGP bedoel je zeker? 😉 Het GPV bestaat al een tijdje niet meer.

    (hoewel een open deur, altijd wel een aardige gevonden: een bisschop in de SGP)

  6. En Bisschop van de SGP bedoel

    En Bisschop van de SGP bedoel je zeker? 😉 Het GPV bestaat al een tijdje niet meer.

    (hoewel een open deur, altijd wel een aardige gevonden: een bisschop in de SGP)

Reacties zijn gesloten.