3 Reacties

  1. Scholen en leerlingen zijn

    Scholen en leerlingen zijn ook niet meer van deze tijd. Laat de leerlingen een vak leren, en verzeild raken in de flexibele arbeidscarrousel totdat ze oud genoeg zijn om uit de arbeidsmarkt verwijderd te worden vanwege 'te oud', 'te laag opgeleid', 'te weinig basiskennis voor omscholing', 'we hebben een prima nieuwe lading migranten binnengehaald', 'te duur'. Het herkomstland van Sugata Mitra is India, en daar kent men een prima kastenstelsel. De kastelozen doen het vuile werk in de maatschappij. Probleem opgelost?

     

    Taak: zoek de drogreden.

  2. Als je kinderen van rond de 6

    Als je kinderen van rond de 6 jaar observeert die als bedelaars optreden in Oost-Europese landen, valt je op hoe veel 'volwassener' zij zijn dan een Nederlandse 6-jarige. Ze zijn  bijzonder 'streetwise' geworden en weten allerlei situaties behendig uit te buiten. Je zou bijna gaan denken dat wij hier de kinderen 'klein' en 'kinderlijk' houden.

    Totdat je gaat beseffen dat zo'n bedelaartje eigenlijk maar weinig toekomst heeft. Hij kan dan op jonge leeftijd al erg behendig zijn, veel andere wegen zijn voor hem afgesneden als hij geen goed onderwijs heeft gevolgd. Wanneer je dat beseft, weet je dat zo'n kind in feite gevangen blijft in de eigen beperkingen.

    Zo iemand als Mitra (die ik beschouw als een charlatan) houdt ook kinderen gevangen in een eigen kleine wereld, ook al beweert hij het tegendeel. Zijn experimenten zijn niet tot goed resultaat gebracht in de zin van langdurig succesvol onderwijs. Het gebleven bij momentopnamen van kortstondig enthousiasme voor iets nieuws (openbare computer in een sloppenwijk).

  3. Dit lijkt misschien off topic

    Dit lijkt misschien off topic maar toch: Is deze Mitra misschien 'familie van'? En zouden de toehoorders er misschien ook erg van houden?

    Ik heb de TED-talk laatst bekeken. Ik schrok van het beperkte denken en waarschijnlijk nog meer van de welwillendheid van het publiek, terwijl het over ONDERWIJS gaat.

Reacties zijn gesloten.