Leerlingen vinden dat leraar vooral goed moet kunnen uitleggen

Scienceguide bericht over een onderzoek van Kennisnet en Mijn Kind Online naar de wensen van leerlingen met betrekking tot het gebruik van sociale media in het onderwijs.

Na een inleiding waarin wordt aangegeven dat sociale media onder de jongeren zeer populair zijn, komt de belangrijkste conclusie.

"Ondanks dat ze positief zijn, vinden jongeren sociale media geen ‘voorwaarde voor geslaagde kennisoverdracht’. “Het belangrijkst is volgens tieners dat een leraar goed kan uitleggen (84%). Dat een leraar de leerlingen goed begrijpt en inlevingsvermogen heeft, vinden tieners  ook belangrijk (69%), en dat hij leuke en goede verhalen vertelt over de lesstof (67%).”

Goed uitleggen, leerlingen begrijpen en verhalen kunnen vertellen. Exact de "competenties" waarover ook Theo Thijssen al beschikte.

Het onderzoeksrapport vindt u hier

De op de Red Bull-reclame geïnspireerde vormgeving van het rapport is wellicht een indicatie van de motieven van de onderzoekers/opdrachtgevers: een zo positief mogelijke benadering van social media in relatie met onderwijs.

In een ander artikel in Scienceguide wordt overigens melding gemaakt van de situatie in sommige deelstaten in Duitsland waar onderwijsministers leraren verbieden om Facebook te gebruiken voor interactie met leerlingen. De bezwaren liggen hier op het gebied van de veiligheid m.b.t. de gegevens en de impliciete verplichting voor leerlingen actief deel te nemen op Facebook.

1 Reactie

  1. Een “nieuw-lerenleerling” had

    Een "nieuw-lerenleerling" had waarschijnlijk anders geantwoord:

    – Ik ben in staat de voor mij juiste uitleg in samenwerking met lotgenoten te vinden.

    – Ik ben ik staat de juiste relevante verhalen via google te vinden en kan ze ook zelfstandig lezen waarbij mijn kootjs mij steeds vriendelijk aanmoedigt en bevestigt in mijn persoonlijke ontdekkingstocht.

    – Mijn persoonlijke zieleroerselen zijn belangrijker dan welke leerstof ook. Mijn kootsj dient mij volledig te begrijpen en dient zijn eigen "ik" daartoe even te vergeten want hij is in zeker opzicht mijn dienaar en lakei.

Reacties zijn gesloten.