Derde ‘universiteit’ in Amsterdam

Amsterdam_450x200_1177205_56937864.jpg

Een voor ons nieuw bericht in de Volkskrant: de gemeente Amsterdam wil een nieuw technologisch kennisinstituut binnen de gemeentegrenzen en op een oproep daartoe is ruime interesse getoond door multinationals en internationale topinstellingen zoals ook het MIT. Dit najaar zou een definitief besluit vallen.

Meer informatie in NRC

Het is BON niet duidelijk wat de formele status zal zijn van een dergelijk instituut. Opmerkelijk is wel dat terwijl de UvA en de VU druk bezig zijn te fuseren om hiermee de kwaliteit te verhogen, er ruimte komt voor veel kleinere instituten waarvan een deel in naam bewezen heeft uitstekend onderwijs en onderzoek te kunnen realiseren. Een nieuwe excellent-excellente universiteit bovenop de excellentieprogramma's van de bestaande universiteit, bovenop de gewone uitstekende universiteit bovenop ons excellente hbo en het reguliere hbo dat weer toegang biedt aan de excellente doorstromers van het mbo. Vanaf welk excellentieniveau ook daadwerkelijk taal– en rekenvaardigheid wordt vereist is ons nog onbekend. Ons onderwijs is uitstekend, maar we willen nog excellenter worden.

2 Reacties

  1. Dat klinkt fraai in ons land

    Dat klinkt fraai in ons land dat naar excellente middelmaat streeft. Gaat het om uitbreiding van een bestaand 'science park', of is het weer typisch Amsterdamse hoogmoed (voor de val)? Zolang het piramidale kennissysteem met behulp van het sociaal constructivisme betwist wordt, zal zo'n kennisinstituut voor nieuw talent een fata morgana blijven. Of wil men om de geestelijke woestenij in Nederland te ontlopen met subsidiegelden een oase voor buitenlands talent creëren? Dat zou pas een echte 'kennis-economie' zijn.

     

    Wetenschap naar duurzame oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken [zucht]. Weet u wat ook sociaal en duurzaam is? Samenwerken met bestaande kennisinstituten in Nederland. Ik ben benieuwd. Nederland heeft jaren beleid gevoerd voor een transport- en diensteneconomie, waarvoor iedereen manager kon worden. 'Duurzame' kennis was niet belangrijk. Ik ben in verwarring. En ook de maakindustrie weer terug?

     

  2. Zie:

    Zie:

    "Amsterdam hoopt met een nieuw topinstituut de economische groei en werkgelegenheid in de stad te stimuleren. De bedoeling is dat (inter)nationale bedrijven en kennisinstellingen er gezamenlijk werken aan oplossingen voor grootstedelijke vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld energie, gezondheid en afval."

     www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3452286/2013/06/04/Grote-interesse-voor-derde-universiteit-in-Amsterdam.dhtml 

     

    "De gemeente stelt grond, patenten en gebouwen beschikbaar. Het kan ook investeringen doen uit een fonds van 50 miljoen euro. Het leeuwendeel van de investeringen en de hele exploitatie moet echter worden opgebracht door private financiers."

    www.nrc.nl/nieuws/2012/04/19/amsterdam-streeft-naar-oprichting-derde-universiteit

     

    Hoe gaat het met dit topinstituut? "Duisenberg school of finance wil bijdragen aan een duurzame financiële sector die economische en maatschappelijke waarde creëert."

    www.feweb.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuwsarchief/2012-2013/tinbergen-instituut-en-duisenberg-school-of-finance-zetten-samenwerking-voort.asp

     

    Duurzaam!

Reacties zijn gesloten.