Bestuurlijke crisis bij VU

VUlogo_NL_Blauw_HR_RGB_tcm9-201375_450x200.png

Update 30 maart: Lees de onthutsende reconstructie door Bart Funnekotter en Hugo Logtenberg in NRC vandaag (zaterdag). Een citaat over een vergadering in Mei 2012: “Opvallende afwezige is collegevoorzitter René Smit. Hij zit in het buitenland. Dat is geen toeval, want sinds zijn aantreden in september 2005 is het credo: expansie. Ook buiten de landsgrenzen moet de VU zich laten gelden. De ooit kleine, christelijke universiteit moet de schroom van zich afwerpen en tot de top gaan behoren. ,,De groei die wij een paar jaar geleden hebben ingezet, zet zich onverminderd voort”, constateert hij begin 2007 tevredenSmit markeert in alles een nieuw tijdperk. De voormalig havenwethouder in Rotterdam heeft niet aan de VU gestudeerd en is niet gereformeerd. Hij is ook niet gepromoveerd, zoals zijn voorganger Wim Noomen, die na zijn studie aan de VU opklom tot hoogleraar voor hij collegevoorzitter werd. Met Smit doet het marktdenken zijn intrede op de VU, inclusief de salarissen die daar bij horen.

Update 29 maart: Rector magnificus prof. Lex Bouter heeft zojuist zijn functie neergelegd.

Update 29 maart: De Volkskrant “De onderzoekscommissie constateert het ontbreken van een eenduidige onderwijsvisie en een achteruitgang van de onderwijskwaliteit. ‘Het onderwijs is te lang secundair geweest’, schrijven de onderzoekers. Dat rekent de commissie niet het docerend personeel aan, maar het bestuur.

De commissie stelt dat ‘een breed draagvlak’ voor de reorganisatieplannen van het college van bestuur ontbreekt. Docenten en ander personeel geven aan zich niet gehoord te voelen, er is volgens de onderzoekers te weinig aandacht voor informele contacten tussen bestuurders en werkvloer. Dit leidt tot onzekerheid en boosheid bij het personeel en baart de commissie zorgen.


NRC bericht over een bestuurlijk crisis bij de Vrije Universiteit: “De meerderheid van het college van decanen heeft geen vertrouwen meer in het college van bestuur, het hoogste bestuursorgaan onder leiding van René Smit  (…) Directe aanleiding voor de vertrouwensbreuk is een onlangs verschenen rapport, dat in handen is van NRC Handelsblad, waarin hard wordt geoordeeld over het onderwijs op de VU. De belangrijkste kritiekpunten: “de onderwijsvisie is onvoldoende concreet”, “het beleid is te lang gericht geweest op groei” en er bestaat weinig aandacht voor informele contacten “vooral niet tussen de leiding en de werkvloer”.

Volgens de lijst van de Aob waarin de beloningen van 2011 worden vermeld had René Smit toen een salaris van €291.900. Daarbij dient wel vermeld te worden dat het salaris sindsdien in stappen verminderd wordt todat in 2014 wordt voldaan aan de wet. 

 

 

4 Reacties

  1. Voorzitter van het college

    Voorzitter van het college van bestuur van de VU: René Smit (CDA, voormalig wethouder in Rotterdam).

    Voorzitter van de raad van toezicht van de VU: Cees Veerman (CDA, voormalig minister).

    Is er nog een universiteitsbestuurder die geen gesjeesde politicus is?

  2. De Rector Magnificus van de

    De Rector Magnificus van de VU is afgetreden (hij is wel wetenschapper en gaat weer wetenschap doen). De voorzitter van het college van bestuur is van plan zijn termijn die in Novermber afloopt vol te maken. Zie de berichtgeving in de NRC.

     

    (Oude) achtergrondinformatie is te vinden in Ad Valvas onder de titel: Rector Lex Bouter steekt de hand in eigen boezem. Dat doet hij nu dus weer…..

  3. De raad van toezicht: “Onder

    De raad van toezicht: “Onder leiding van Lex Bouter heeft onderzoek van de VU een grote vlucht genomen, zoals blijkt uit de wetenschappelijke rankings. Wij zijn hem daar zeer dankbaar voor.”

Reacties zijn gesloten.