Dure opvoedmethode twijfelachtig

babyhandsStapppel1391967_51320846.jpg

De Volkskrant berichtte eind vorig jaar dat er sterke twijfels zijn gerezen of de populaire opvoedmethode Triple P werkt. "De afgelopen jaren trokken 200 Nederlandse gemeenten zeker 11 miljoen euro uit om duizenden hulpverleners in kinderopvang, onderwijs, jeugdzorg en consultatiebureaus te trainen in 'positief opvoeden'. Maar er is geen bewijs dat het kostbare programma van een Australisch bedrijf iets doet. Dat blijkt uit een metastudie waarover Schotse wetenschappers onlangs publiceerden in vaktijdschrift BMC Medicine."

"Ook hoogleraar pedagogiek Micha de Winter is kritisch. 'Opvoeden zou geen product moeten zijn. Maar TripleP ziet er gelikt uit en wordt ontzettend slim in de markt gezet. Je betaalt er dik voor. Aan de methode mag je vervolgens geen letter veranderen om die aan te passen aan de Nederlandse situatie. Triple P is de McDonald's van de opvoeding.'"

BON vindt dit illustratief voor de wijze waarop opvoedings- en onderwijsmethodes kennelijk zonder fatsoenlijke onderbouwing op grote schaal worden ingezet. In dit geval plukt een Australisch bedrijf de revenuen van slimme marketing en niet onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Andere voorbeelden van twijfelachtige claims waar veel geld mee wordt verdiend, zijn de meervoudige intelligenties van Gardner, het sociaal constructivisme en de leerpiramide van Dale en het hart-brein-leren dat door het APS wordt verkocht.

Wij pleiten voor een onderzoek naar de kosten en maatschappelijke gevolgen van dergelijke op niets gebaseerde methoden waaraan onze kinderen worden blootgesteld. Is het vreemd dat de kosten voor het onderwijs zo enorm zijn gestegen zonder dat er een duidelijke verbetering is opgetreden? 

Update 14 jan 2013: De Stichting Opvoedondersteuning & Training heeft een reactie op het Volkskrantartikel geschreven

4 Reacties

  1. Goed dat meteen de link met

    Goed dat meteen de link met APS gelegd wordt. Een google tip blijft: APS PvdA Utrecht.

  2. Jammer dat de positieve

    Jammer dat de positieve effecten van triple-p niet genoemd worden. Het programma heeft zeker verbeterpunten, maar als interventie heeft het zich wel bewezen. Zowel hulpverleners, leerkrachten en ouders kunnen er mee uit de voeten. Micha de Winter beaamt dit in publicatities van het Nederlands jeugdinstiituut.

Reacties zijn gesloten.