Zelfverrijking bij top Amarantis

Eurobiljettenscxdothu450px.jpg

Update 01/12/12 18u05: Hier het bewuste rapport

 

Uit de Volkskrant:

 

"Bij de ondergang van de onderwijsmoloch Amarantis zijn aanwijzingen gevonden van zelfverrijking, belangenverstrengeling en financiële onregelmatigheden door bestuurders en hun adviseurs. Dit staat in het nog vertrouwelijke conceptrapport over de val van Amarantis.

Maandag presenteert de 'Commissie onderzoek financiële problematiek Amarantis' haar rapport over de ondergang van een van de grootste scholenkoepels van Nederland. De conceptversie, in bezit van de Volkskrant, leest als een afrekening met twintig jaar onderwijsbeleid en als een aanklacht tegen het nepotisme van de onderwijsbestuurders."

Ook: "Verder hekelt de commissie het feit dat Leo Lenssen, de voormalige bestuursvoorzitter van het Amsterdamse ROC ASA (nu onderdeel van Amarantis), in 2004 terugtrad, maar 'tot in 2010 met behoud van volledige bezoldiging en secundaire voorwaarden aanbleef als adviseur (…) terwijl door hem vanaf begin 2007 weinig tot geen werkzaamheden voor Amarantis zijn verricht'."

Ik herhaal het nog maar even: een afrekening met 20 jaar onderwijsbeleid en een aanklacht tegen nepotisme van de onderwijsbestuurders. En die Leo Lenssen, was dat niet een van de belangrijke mannen van de CBE-group, de club van Pim Pollen die meent dat BON te vergelijken is met bruinhemden? Hoe is het mogelijk dat mensen met een dergelijk moraal nog binnen een straal van 100 km van welke school dan ook mogen komen . Inderdaad: ik ben boos.

Voor we af zijn van de megalomane graaiers als Lensen en Pollen zal er nog wel een hele sloot subsidie naar de zee gedragen worden. Prettige feestdagen heren, geniet van de champagne. Ook een berg nakijkwerk te verrichten, ook bang uw baan te verliezen omdat de leiding er een zooitje van heeft gemaakt? Welterusten meneer de president, slaap zacht.

Ondanks alle ellende ook nu nog in het onderwijs voelt het goed dat BON na 7 jaar vechten zonder subsidie en met alleen vrijwilligers steeds meer gelijk krijgt. Goliath is nog lang niet verslagen, maar David krijgt meer en meer steun.

7 Reacties

  1. Commentaar Roemer (SP)

    Roemer gaat het woensdag aankaarten.

    De SP zal tijdens de onderwijsbegroting op woensdag 5 december voorstellen doen om een eind te maken aan de wantoestanden. Drie zaken staan centraal: schaalverkleining, aanpak van bestuurders en een betere organisatie van de onderwijshuisvesting. Scholen moeten niet groter zijn dan het geheugen van de conciërge. Falende bestuurders moeten op non-actief kunnen worden gesteld. De onderwijshuisvesting moet in handen van de (lokale) overheid komen, zodat wordt voorkomen dat schoolbestuurders zich gedragen als projectontwikkelaars.

    • Maar wat is de aanpak?

       

      •  
      • Alle mbo's van nederland zijn rot. Dit is bot gesteld maar onderzoek het om het te weerleggen, ik kan het niet maar weet wel:

        • dat er binnen het ROC waar ik werk een verhouding OP/ OOP (inclusief directie) van 1 op 1 is.
        • Wat moet de grootte zijn van een klas 17 WTF (OP) op 460 leerlingen (waarvan 10 lesuren per week 1.5 jaar lang een dubbele bezetting moeten hebben vanwege de veiligheid) is dat redelijk?
        • Dat 25%-30% van de lumsum-financiering aan OP wordt uitgegeven.(eigen rekenwerk, docenturen op het lesrooster versus de financiering per leerling)
        • Wat is de meerwaarde van dode commissariaten BPVbureau / examenbureau / externe betrekkingen / onderwijsbureau
        • Krijgt een docent nog tijd om een les voor te bereiden / toetsen na tekijken (25% van de aanstelling) zo ja veranker het in alle CAO's als eis van de overheid.Want de managers willen 1200 uur lesgeven voorbereiden en nakijken is niet nodig. Want de leerling studeerd zelf standig. Hier wordt de intentie van de laatste CAO afspraken geschoden; nl de afspraak was 800 les  400 voorbereiding en nazorg op de lessen.
        • geef het onderwijs terug aan de docenten en neem het af van de managers.
  2. Het patroon kennen we. De

    Het patroon kennen we. De naam "Amarantis" is berucht.

    Maar het zou kunnen zijn dat politici dat als een van weinige incidenten benoemen, naast Boor en Zadkine. Maar waar je ook kijkt, het probleem is universeel bij de mammoetinstellingen: zie hier Brabant, vandaag ontleend aan Joop.nl:

    ROC West Brabant, het succesverhaal: 
    www.zuidwest-nederland.nl/200305/r10.shtml

    … en de narigheid:
    www.bredavandaag.nl/nieuws/algemeen/2012-10-04/roc-verdenkt-oud-voorzitter-van-fraude-van-half-miljoen

    En gisteren hoorde ik op de universiteit Twente van een docent daar dat zij begon met "een baas" en dat er al snel drie bazen waren, het Uitdijend Management waar dan nog eens bovenbazen boven zetelen.

Reacties zijn gesloten.