Groot headhunter-succes voor de CBE Group

www.rijnmond.nl/nieuws/15-05-2012/directeur-boor-stapt-op.

www.rijnmond.nl/nieuws/17-04-2012/directeur-boor-onderwijs-geen-last-van-reizen.

 

Groot headhunter succes voor de CBE Group.

De CBE Group heeft niemand minder dan Wim Blok weten te strikken als Senior Partner, [Wim Blok]

“Wim Blok is gespecialiseerd in onderwijsvernieuwing, passend onderwijs, internationalisering en bestuursvraagstukken”. Fijn om te weten dat nu ook andere onderwijsbestuurders van zijn bestuurskwaliteiten kunnen profiteren.

"hij was voorzitter van het College van Bestuur met scholen voor primair, voortgezet en voortgezet speciaal onderwijs". Welke College van Bestuur? Dat staat er niet bij. 

Wim Blok was jarenlang Voorzitter van het College van Bestuur  van de Stichting BOOR (Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam).  BOOR kwam in opspraak i.v.m. grootschalige brouwfraude. Er was veel mis met de bedrijfsvoering. Er  heerstte grote financiële chaos. Er was geen toezicht en de administratie was een chaos.

Maar ook op het gebied van internationalisering heeft Blok zijn kwaliteiten.  Hij maakte in 7 jaar tijd voor BOOR 34 reizen, waarvan 30 naar verre oorden als China, de USA en Canada. Hij vloog business class en verbleef regelmatig in dure hotels.

Blok stapte op als voorzitter na veel kritiek. Hij kreeg de maximale ontslagvergoeding mee van  € 165 000, Laten we eerlijk zijn, het is nog altijd heel wat minder dan wat Leo Lenssen, nu managing partner van de CBE Group, heeft weten op te strijken na zijn vertrek bij Roc ASA . Twee mensen met het onderwijshart op de juiste plek.

BOOR leed de afgelopen jaren miljoenenverliezen. De komende jaren wordt er fors bezuiningd op personeel en onderhoud.

Sjoerd Slagter in zijn *weeklog* over Wim Blok:

“Woensdag vergaderde het bestuur van de VO-raad in Rotterdam. Voor deze locatie werd gekozen omdat oud-bestuurslid Wim Blok in die stad afscheid nam van zijn scholengroep (BOOR) en wij dit afscheid graag wilden bijwonen. Het werd een mooi feest. Over 15 jaar zal deze wereld nog meer verbonden en geglobaliseerd zijn. Daar moeten we onze leerlingen op voorbereiden. In het slotinterview blikte Wim Blok terug op de wijze waarop hij deze bevlogenheid heeft proberen over te brengen op zijn schoolleiders in Rotterdam.”

6 Reacties

  1. Zoals mijn opa al zei

    "Waar ons Lieve Heer allemaal zijn goed eten instopt terwijl er zoveel paardenstront verloren gaat"

     

    • Dat laat weer een stukje

      Dat laat weer een stukje netwerk zien. Wat er ook gebeurt, waar de miljoenen ook naar toe verdwijnen, hoeveel leerlingen ook gedupeerd worden, "wij blijven vrienden, jij en ik".

      Ik raad iedereen die blog eens zorgvuldig te lezen. Gealarmeerd door de zinsnede "Over 15 jaar zal deze wereld nog meer verbonden en geglobaliseerd zijn" meende ik dat het hier de wonden betrof die geslagen zijn in de Rotterdamse Boor-kringen. Een omineus teken leek me, de voorspelling van straks nog meer koppen in het verband.

      Dat bleek iets anders te liggen. Het is de moeite waard dit weekblog van Slagter zorgvuldig te analyseren.
      Het zou een een mooie eindexamentekst zijn: wat staat daar nu eigenlijk? Vat in een pagina samen wat de schrijver eigenlijk bedoelt.
      Welke neerlandicus onder ons, kan dit stuk zo vertalen dat we werkelijk begrijpen wat daar nu beweerd wordt?
      Ik heb wel een vermoeden. Het New Public Management dat door megalomane schoolbestuurders omarmd is, hun salarissen torenhoog heeft opgestuwd en dat vakkundige leraren de school heeft uitgejaagd, rampzalige fusies heeft veroorzaakt, het onderwijs op vooral MBO's en lerarenopleidingen in een crisis heeft geleid, is inderdaad te vergelijken met de desastreuze activiteiten van de bankiers die in een economische crisis hebben gestort. Neerlandicus, staat dat er?

      • Maaaar, die hoge salarissen

        Maaaar, die hoge salarissen zijn wel nodig om te voorkomen dat deze bekwame managers worden weggekocht door het buitenland. Welk buitenland zou deze praatjesmakers nou niet willen hebben?

  2. goed of slecht geprobeerd?

    Zou Wim Blok voldaan of misschien zelfst trots zijn over de wijze waarop hij GEPROBEERD heeft om zijn bevlogenheid in het voorbereiden van leerlingen op de verbondenheid en globalisering over te brengen op de schoolleiders in Rotterdam? Dat kan natuurlijk ook het geval zijn als proberen niet tot succes geleid heeft!

  3. Slagter en de VO-raad

    Verontrustend is het bericht dat het “voortgezet onderwijs zijn krachten gaat bundelen”. Dat hoeft op zichzelf geen slecht bericht te zijn maar dat wordt het wel als de naam Slagter genoemd wordt en als met “krachten bundelen” bedoeld wordt dat de VO-raad plaats gaat maken voor een vereniging van schoolbesturen zodat die ÉÉN helder geluid ten departemente kunnen laten horen. Leraren, ouders en leerlingen mogen in de nieuwe vereniging ook aanschuiven. Het is waarschijnlijk wel de bedoeling dat die zich bij verschil van mening gedeisd houden maar zo ten minste buiten de nieuwe vereniging om geen eigen geluid meer mogen laten horen. Expliciet gaat het er om dat de verschillende op zuilen gebaseerde besturenclubs elkaar daar niet meer zullen tegenspreken. Den Haag zou zo onderwijsclubs minder uit elkaar kunnen spelen.

    De schoolbesturen willen graag hun macht consolideren en aangezien BON iets heel anders wil dan de schoolbesturen moet dat als een vijandige actie gezien worden. Tactisch en principieel willen we niet dat alle belanghebbenden in onderwijsland met één mond spreken. Er is, behalve natuurlijk algehele verBONning van het onderwijs  maar een gemeenschappelijke opvatting die voor BON aanvaardbaar zou moeten zijn. Grosso modo luidt die: Den Haag bepaalt WAT en een onderwijsinstelling HOE. Die onderwijsinstelling hoeft nooit erkend te zijn en kan zich vrij vestigen.  Den Haag betaalt de onderwijsinstelling als WAT in voldoende mate bereikt IS of naar verwachting bereikt ZAL WORDEN en stelt dat vast mbv het geheel of gedeeltes afsluitende staatsexamens. WAT moet altijd leiden tot resultaten die volledig EXAMINEERBAAR zijn.  Zo zouden scholen met BON-onderwijs gemakkelijk van de grond kunnen komen en tot bloei kunnen geraken.

Reacties zijn gesloten.