D66: studenten en docenten instemmingsrecht begroting

D66 komt nav de Amarantisaffaire met het voorstel om studenten en docenten instemmingsrecht te geven bij de begroting (Volkskrant)

2 Reacties

  1.  

     

    Raden van toezicht laten keer op keer zien dat zij geen toezicht houden maar onderdeel zijn van de besturen en daarmee van het probleem. In het onderwijs zonde van alle tijd en energie, die eraan besteed is. Het voorstel om studenten en docenten instemmingsrecht te geven over de begroting lijkt me een goed idee maar onvoldoende. Nodig is een wettelijk kader dat als toetssteen kan dienen voor de beoordeling van begrotingen. Hierin moet o.a. het deel dat aan het primaire proces wordt besteed, de Ruttenorm, worden vastgelegd. Dit in combinatie met het teruggeven van de zeggenschap over het primaire proces aan docenten kan het onderwijs weer op de rails helpen.

    Daarnaast moet de financiële controle terug naar het Rijk. Instellingsaccountant Deloitte keurde jaar na jaar de jaarstukken goed terwijl de financiële situatie in werkelijkheid veel minder rooskleurig was. De Onderwijsinspectie baseerde zich weer op die te rooskleurige jaarrekeningen en zag het dus ook niet.

    Ook de AOB vindt dat de financiering anders moet worden geregeld. "De hele toestand bewijst dat deze manier van onderwijsfinanciering niet werkt. We willen heus niet dat ieder bonnetje door een ambtenaar moet worden getekend, maar we willen weer meer controle vooraf", zegt de onderwijsbond. Naar mijn mening dient er een volstrekt onafhankelijke Rijksaccountantsdienst voor het onderwijs te komen, die te allen tijde inzicht kan krijgen in de boeken van de instellingen en voor wie in principe geen bonnetje veilig is. Echte transparantie dus.

  2. Verantwoordelijkheid nemen

    De overheid zelf moet de verantwoordelijkheid nemen en de door ons gekozen volksvertegenwoordigers dienen dit goed te controleren.

    Het is nu bewezen dat het onverstandig is om de besturen een dikke zak met geld te geven waarmee ze zelf bedrijfje mogen spelen zonder enig risico. Instemmingsrecht van wie dan ook is daarvoor geen oplossing. Daarnaast is democratie alleen mogelijk als men een zeker niveau heeft en vanuit het algemeen belang kan denken. Ik twijfel of dat voor MBO-leerlingen al is weggelegd. Zij laten toch vaak het kortetermijnbelang voorgaan.

Reacties zijn gesloten.