Zou BON moeten aanbevelen op de LP te stemmen?

De Libertarische Partij vindt het problematisch dat burgers gedwongen worden belastingen te betalen en amper zeggenschap hebben over de bestemming van de opbrengst (TROUW 28-08-12). Het is vooral het laatst wat BON belemmert bij het uitvoeren van haar idealen. Als het zorgen voor goed onderwijs bij de overheid zou zijn gebleven zou dat voor de meeste BONners verdragelijk of zelfs wenselijk geweest zijn. Maar de overheid heeft het onderwijs en de macht om te beslissen over het onderwijs overgedragen aan particuliere organisaties die grotendeels hun eigen plan trekken, Ik heb er herhaaldelijk bij BON op aangedrongen dat zij op opportunistische of principiële gronden er voor zou strijden dat OOK de ouders van die machtsoverdracht zouden mogen profiteren. Dat “OOK” is om praktische reden: Van de ontstane onderwijsmolochen kun je niet zo maar door een pennestreek van hare Majestait af komen. Het moet voor veel ouders onverteerbaar zijn dat zij als belastingbetalers vrijwel niets te zeggen krijgen over het onderwijs aan hun EIGEN kind maar de door overheid met veel macht beklede niet demokratisch gecontroleerde scholenorganisaties wel. Welke gedachtenkronkel bij de politici leidt er toe dat zij vanuit de vroeger geaccepteerde machtsdeling met de ouders de macht van laatstgenoemde reduceren ten faveure van een  kleine aantal mensen dat in schoolbesturen zit?

Het lijkt er op dat geen van de grotere partijen aan deze absurde toestand een einde willen maken. Zelfs niet in het besef dat heel veel onderwijsgeld voor altijd verloren in een kleilaag wegzakt.

Als BON de steun van zo veel mogelijk ouders zou willen verwerven (met behoud van die ouders die voor hun kinderen hetzelfde goed vinden als wat BON wil) zou BON zich ook moeten inzetten voor ouderrechten op onderwijsgebied. En de enige partij die, zij het indirect, voor ouderrechten opkomt is de Libertarische Partij.

3 Reacties

  1. Natuurlijk niet

    Kom nou Seger,

     

    De argumenten zijn al vele malen gepasseerd. Zelfs als ik alleen op onderwijs afga, dan nog kies ik niet voor een partij die ik verder in het geheel niet ken en waarbij ik moet afgaan op mooie woorden. Puur op onderwijs zouden Jasper van Dijk en ook Harm Beertema hoog scoren. Harm staat wat verder weg, maar dat kan eventueel gezien worden in het licht van coalitie-afspraken. Maar ik stem niet alleen op basis van onderwijs. 

    • Onderschat me niet 1_1_2010!

      Onderschat me niet 1_1_2010!

      Mijn BLOG is niet gedacht als een opwekking om LP te stemmen maar om opnieuw te wijzen op de absurditeit dat je bij de LP terecht moet komen om een partij te vinden die opkomt voor ouderrechten. De dieren zijn in het parlement beter vertegenwoordigd dan de ouders. Ook als de ouders in een scholengemeenschap meer rechten zouden krijgen, dan wordt hun vrijheid nog onnodig ingeperkt doordat de ouders van de verschillende schooltypen soms duidelijk verschillende belangen hebben. Een “divide et impera” voor de schoolleiding. Ouders zouden ook een eigen school moeten kunnen oprichten. Op dit moment hebben ouders via een (G)MR op een aantal punten van wezenlijk belang niets te vertellen. MR’s worden niet op dezelfde wijze gekozen als een parlement, dus niet in principe op grond van een partijprogramma en partijen. Verzoeken om echte wiskunde in de onderbouw kun je niet ingewilligd krijgen als de directie of het schoolbestuur  er niets voor voelt en dat is meestal het geval. Zij kunnen weigeren daar over na te denken met als excuus de vele wettelijke struikelblokken. Maar in Venlo was vroeger het opperhoofd van de Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (je hoort wel dat het om een echt imperium gaat) een fan van de basisvorming  en dat was een veel belangrijker reden waarom ik geen gehoor kreeg. Ik vrees dat het bij andere scholengemeenschappen of scholengemeenschapgemeenschappen niet anders is.

  2. Als je zo naief bent om op

    Als je zo naief bent om op een partij te stemmen vanwege de onderwijsparagraaf krijg je wel de hele partij erbij. Dat is misschien  nog niet het ergste maar aangezien je met het Nederlandse kiesstelsel wel weet waarop je stemt maar niet wat je krijgt is de kans groot dat, gezien de status van de onderwijsparagrafen in de partijprogramma's deze als eerste sneuvelen in de onderhandelingen. Met als resultaat dat je nu juist niet krijgt wat je wilde en wel krijgt wat je niet wilde bij voorbeeld de buitenlandpolitiek van de partij waarop je gestemd hebt waar je nu juist niet zo voor was. Ik noem maar wat. Daarom hoef voor mij gepolitiek op dit forum niet zo nodig. Ik kan zelf wel partijprogramma's lezen. Laat BON zijn invloed nu maar lekker buitenparlementair uitoefenen.

Reacties zijn gesloten.