Zelfcorrectie scholieren blijkt niet te werken

Wat een verrassing: diverse kranten (o.m. BN/De Stem, Gelderlander) berichten dat zelfcorrectie bij scholieren niet blijkt te werken:
“Door leerlingen zelf opgestelde gedragscodes tegen agressie en geweld op scholen blijken in de praktijk niet of nauwelijks te werken. Experimenten op 26 scholen , waaronder het Cambreur College in Dongen, hebben geen gedragsverbeteringen teweeg gebracht.”

De onderzoekers (van Bureau Plato) raden dus aan om de experimenten met eigen pestprotocollen en dergelijke niet voort te zetten. Toch? Nee hoor:
“Het bureau Plato pleit voor een ‘breder, zwaarder en langduriger’ traject om leerlingen medeverantwoordelijk te maken voor een betere sfeer op scholen.”

Bovendien ligt het niet aan de zelfcorrectieprogramma’s, het ligt aan de invoering door de scholen. Waar hebben we die smoes eerder gehoord?
“Onderzoeker Joost de Zoete zegt dat een deel van de scholen het programma niet goed hebben uitgevoerd. Sommige scholen ruimden slechts een ‘projectdag’ van zes uur in, terwijl op andere scholen zes weken aan het programma rond de gedragscode werd gewerkt.”

Lees het HELE ARTIKEL HIER

2 Reacties

  1. Lees ook het rapport zelf
    En lees het hele onderzoeksrapport hier (zie rechterkolom).

    Merk op dat de conclusies van de onderzoekers heel wat kritischer zijn dan in het krantenartikel naar voren komt. Ze stellen: als men wil doorgaan met ‘Behave’, dan zal dat in een andere vorm moeten dan de nu onderzochte. De laatste verzuchting is dat zelfs als scholen ‘Behave’ in een andere vorm invoeren, er geen garantie is op succes. Een dergelijke distantie tot de effectiviteit van het onderzochte programma lijkt mij best passend.

    • Uit de krant
      Ik moet bekennen dat ik uitsluitend op het krantenartikel ben afgegaan. Inderdaad lijken de onderzoekers in hun rapport aanzienlijk kritischer dan in de krant het geval leek te zijn.

      Zelf blijf ik me afvragen of dit soort projecten nou werkelijk een gedragsverandering kan bewerkstelligen. Het lijkt mij dat de groepsdynamiek zo complex is dat je die nooit middels een aantal gedragsregels kunt veranderen.

Reacties zijn gesloten.