Wiskundeleraren zijn niet perse wereldwijs

In een recent gesprek met de vereniging van wiskundeleraren (NVvW) meldt het CvE te overwegen bij de nieuwe wiskunde examens (2017-18) de grafische rekenmachine niet meer toe te staan.  Bij de vakken natuurkunde en scheikunde wordt het apparaat binnenkort immers verbannen. De NVvW heeft vervolgens benadrukt dat het examenprogramma ervan uitgaat dat de leerlingen een grafische rekenmachine heeft.

Deze kwestie is belangrijk, gezien de kritiek van vervolgopleidingen op de algebraïsche vaardigheden van hun studenten.

De tijd dat alle wiskundeleraren sandalen met geitenwollen sokken droegen is voorbij. Toch staan zij (nog) niet speciaal bekend om hun wereldwijsheid. Als er in de doelstelling van de NVvW staat: “waakt over de kwaliteit van het wiskundeonderwijs” dient deze dan ook slechts beperkt geïnterpreteerd te worden. De NVvW waakt over de kwaliteit van het wiskundeonderwijs, gegeven het examenprogramma.

Als burgers kunnen wiskundeleraren zich natuurlijk uitspreken over de kwaliteit van het examen. Maar de verantwoordelijkheid voor het bewaken van de kwaliteit van de  inhoud van het centraal examen ligt bij het ministerie van OCW.

Het is natuurlijk wel een gemiste kans. Ook het NVvW kan – voor zover ik begrijp – geen vervolgopleiding noemen waar men blij is met de grafische rekenmachine op het VWO. En als wiskundeleraar is het toch wel enigszins je morele plicht om je bezig te houden wat er zich afspeelt in de maatschappij. Contacten met de universitaire opleidingen lijken mij gewenst.

Maar vooralsnog vergeef ik het hen: zij weten niet beter. Het ministerie van OCW en het CvE zijn bij het verkeerde adres. Zij zouden dit moeten weten: wiskundeleraren zijn niet perse wereldwijs. Ik hoop dan ook dat het CvE de stap maakt naar het WO.

Karin, lerares wiskunde

 

 

2 Reacties

  1. De laatst overgebleven fans

    De laatst overgebleven fans van de Grafische Reken Machine: de Nederlandse Vereniging van Wiskunde Leraren (en de onderwijskundigen en vakdidactici).

  2. Mark, je vergeet de

    Mark, je vergeet de allegrootste fans: de firma's Texas Instruments, Casio en Hewlett-Packard.

    Weet iemand eigenlijk iets over het gebruik van deze apparaten in andere landen?

Reacties zijn gesloten.