Vrouwen studeren sneller dan mannen

Vrouwen studeren sneller dan mannen en haken ook minder vaak af.
Dat blijkt uit cijfers die de VSNU, de Vereniging van Universiteiten (VSNU), vanochtend heeft gepresenteerd.
57 procent van de vrouwelijke studenten heeft na vier jaar een bachelordiploma. Mannen doen het minder goed, zij scoren 33 procent. De VSNU onderzocht het studierendement van de bachelor-master structuur die in 2002 werd ingevoerd. In dit systeem kunnen studenten aan een universiteit na drie jaar een zelfstandig bachelordiploma behalen, waarna zij door kunnen studeren tot master.
Een woordvoerster van de VSNU is niet echt verbaasd over het grote verschil: ,,Op zich is het best opvallend maar het past in de internationale trend. Dus wat dat betreft is het niet nieuw. Waarom vrouwen het zoveel beter doen, is niet duidelijk en dat is in deze studie ook niet onderzocht.’’
Na vier jaar heeft 45 procent van de studenten de bacheloropleiding afgerond. In het eerste studiejaar verdwijnt ongeveer 10 procent van de studenten uit het WO. In de volgende jaren vertrekt bij elkaar opgeteld nog eens een zelfde percentage. Het uitvalcijfer in het eerste jaar. De VSNU: ,,Dat komt onder ander door betere begeleiding van studenten. Het wordt hen sneller duidelijk of de opleiding waar ze voor hebben gekozen echt bij hen past. Daar wordt het eerste jaar echt op ingezet.’’
De universiteiten willen het onderwijs meer toesnijden op de behoeften van studenten en de studieresultaten verbeteren. Om dit doel te bereiken organiseert de VSNU in juni vier themabijeenkomsten waar 130 initiatieven zullen worden besproken. De VSNU: ,,Het is een prioriteit van de universiteiten om meer differentiatie in onderwijs aan te bieden. Vooral in het eerste jaar is dat heel belangrijk. De ene student heeft meer behoefte aan hoorcolleges. De ander heeft meer baat bij een praktijkaanpak. Er zijn veel plannen in ontwikkeling. De komende maand gaan die op de themabijeenkomsten aan de orde komen.’’

(Bron: NRC/Handelsblad, vrijdag 8 juni)

13 Reacties

  1. Altijd al gedacht
    dat er een omslagpunt zou komen, gezien de feminisering van het onderwijs en de gedrevenheid van vrouwen om de schade in te halen. Dit vraagt natuurlijk wel om maatregelen: weg met de portfolio’s en het cgo, dan kunnen jongens en mannen de vrouwen weer bijhouden!

  2. Gefeliciteerd, dames.
    Moeten we ons hier zorgen om maken? Als de geslaagden maar weten wat ze behoren te weten. Dat laatste, dat is het enige wat telt.

    • Natuurlijk moeten we ons daar zorgen over maken
      aangezien HNL een steeds grotere greep krijgt op het onderwijs en ook door andere redenen het onderwijs feminiseert. Dat is leuk voor de meisjes, maar nadelig voor de jongens. Wie kan daar nou voor zijn?

  3. Feminisering van het onderwijs
    Ik kan het met Fritzi alleen maar eens zijn
    Het klinkt een beetje komisch, maar ook mijn vrouw (ook in het onderwijs) zegt dat door de te sterke feminisering van het onderwijs er te weinig mannelijke uitdagingen zijn.
    De jongens lijken zich niet op hun plek te voelen. Als oorzaak noemt ze symptomen die de feminisering met zich mee heeft gebracht: verslagen en nog eens verslagen, werkstukken en nog eens….,, power pointpresentaties en ga zo maar door.
    Jongens willen geen gezeur, efficiënt en ‘recht op het doel af’ onderwijs.
    Ik kan het daar alleen maar mee eens zijn.

    • Re: Verslagen etc…
      Werkstukken en PP presentaties heb ik ook een hekel aan. Serieuze verslagen (natuurkundeproeven) helemaal niet. Probleem bij veel verslagen is het immense geleuter en de plaatjescultuur.
      Of die dingen zo meisjesachtig zijn, het zou best kunnen. Ik verontschuldig me echter bij deze bij al die dames die helemaal niet leuteren en ook recht op het doel af gaan. Ik houd wel van generaliseren, maar leidt deze generalisatie ergens toe?

    • Bij mij zijn het juist de jongens
      die geheel zelfstandig het initiatief nemen om een powerpoint presentatie te maken.

  4. En beter?
    Sekseverschil bestaat niet; want de verschillen binnen de seksen zijn groter dan tussen de seksen. (Jolande Withuis; VK 2 juni)
    Mannen zijn gemiddeld langer dan vrouwen; ondanks grote verschillen in lengte tussen mannen en vrouwen onderling. (Roos Vonk; VK 9 juni). Prachtig dat de (hoog)geleerde dames in dispuut raken over het verschil tussen een statistisch gemiddelde en een statistische afwijking maar dit was ook voor 1945 al geen acceptabele wetenschappelijke uitspraak.

    • Het uiterlijk wordt steeds belangrijker,
      ..nu de vakinhoud er niet meer toe doet.
      Mensen die lang, knap en blond zijn komen het hoogst op de maatschappelijke ladder.
      Onlangs zei zo een type in de media: nee, hij is wel goed en zou het zeker kunnen (een bepaalde positie), maar helaas voor hem: hij is te klein!

      • en Sarkozy dan?
        De verkiezing van zarkozy tot president van Frankrijk lijkt de bewering dat juist lange blonde mensen hoog op de maatschappelijke ladder komen te logenstraffen.

    • Sekseverschil bestaat niet, dus
      kunnen we ook al die sportkampioenschappen voor vrouwen afschaffen. Jammer voor Ireen Wust, dan zal ze zich niet eens kwalificeren voor een eindtoernooi (laat staan wereldkampioen worden).

Reacties zijn gesloten.