Voor de neerlandici: Sjoerd Slagter over Sir John en andere zaken

In de weekblog van Sjoerd Slagter:

De lezing van sir John Jones maakte indruk. Op een buitengewoon boeiende en humoristische wijze schetste Jones de noodzaak om als docent en schoolleider in de eerste plaats de harten van leerlingen te raken. Goed onderwijs valt of staat met ‘emotional connectedness’. Verbinding maken met leerlingen: daar draait het om. Dan gaan leerlingen vanzelf leren. Jones wees op het grote belang van internationalisering. Over 15 jaar zal deze wereld nog meer verbonden en geglobaliseerd zijn. Daar moeten we onze leerlingen op voorbereiden.

Zie sirjohnjones.com/

Slagter heeft het over Jones. Pardon me. Sir schrijf je met een hoofdletter. Dear Sjoerd, het is Sir John Jones, en daarna niet Jones of Jonesy, maar Sir John.

Achtergrond: www.beteronderwijsnederland.nl/forum/groot-headhunter-succes-voor-de-cbe-group

Blok, BOOR, CBEgroup, en al dat fraais. Ik neem hier een suggestie uit de hoofdjagerdraad over. De onderwijscooperatie zal instemmend meelezen met wat Huub Philippens schrijft:

Het is de moeite waard dit weekblog van Slagter zorgvuldig te analyseren. Het zou een een mooie eindexamentekst zijn: wat staat daar nu eigenlijk? Vat in een pagina samen wat de schrijver eigenlijk bedoelt. Welke neerlandicus onder ons kan dit stuk zo vertalen dat we werkelijk begrijpen wat daar nu beweerd wordt? Ik heb wel een vermoeden. Het New Public Management dat door megalomane schoolbestuurders omarmd is, hun salarissen torenhoog heeft opgestuwd en dat vakkundige leraren de school heeft uitgejaagd, rampzalige fusies heeft veroorzaakt, het onderwijs op vooral MBO’s en lerarenopleidingen in een crisis heeft geleid, is inderdaad te vergelijken met de desastreuze activiteiten van de bankiers die in een economische crisis hebben gestort. Neerlandicus, staat dat er?

Opsteltitel “Vorm noch vent”?

Ondertussen: www.beteronderwijsnederland.nl/forum/sjoerd-super-slagter

2 Reacties

  1. Dat zijn inzichten waar je

    Dat zijn inzichten waar je nog eens iets aan hebt.
    Ik heb het ook met mijn stofzuiger: zodra ik verbinding heb gemaakt door de stekker in het stopcontact te steken dan gaat die vanzelf zuigen. Wel moet ik het knopje nog even indrukken.

    En het getuigt toch ook van groot inzicht dat de schoolleider de harten van de leerlingen moet raken. Daar zou nog eens een onderzoekje tegenaan gegooid kunnen worden: Vraag. "Hoe werd jij in je hart geraakt door de schooldirecteur?" Antwoord van de MBO-leerling: "Wie is dat eigenlijk? Is dat die man die we hier nooit zien omdat hij ergens een kantoor heeft op de Zuid-as? Heeft die een geweer dan?"

Reacties zijn gesloten.