verzoek m.b.t Duits (Ubungsmeister – Straten)

Geachte lezer,

Tijdens mijn middelbare schoolperiode (nu alweer zo’n tien jaar geleden) gebruikte ik voor ondersteuning bij het vak Duits de Ubungsmeister van A.H. van Straten. Dit boek wordt tegenwoordig niet meer gedrukt en blijkbaar nog minder gebruikt. Destijds had ik een leraar Duits die deze opgaven nakeek. Momenteel werk ik als huiswerkbegeleider en juist Duits en Frans zijn de vakken waar veel leerlingen problemen mee ondervinden. Voor de Franse Grammatica heb ik in de series “Grammaire Progressive du Francais” een nuttig hulpmiddel gevonden om de leerlingen extra oefeningen aan te bieden maar voor Duits schort het nog wat aan extra oefenmateriaal dat hulp biedt bij de grammatica en niet is opgeleukt met allerlei plaatjes en overbodige onzin. Ik zou graag de Ubungsmeister in willen zetten maar beschik niet meer over alle antwoorden (deze staan zelf niet in het boek). Nu is na een aantal jaren Russisch in plaats van Duits mijn eigen beheersing van het Duits niet meer excellent en vroeg ik mij af of er iemand is die a) mij kan helpen met de uitwerkingen van de Ubungsmeister (antwoorden of controle) en b) meer oefenmateriaal voor Duitse grammatica heeft?

Met vriendelijke groeten,

Hendrik Lohuis

4 Reacties

  1. Welkom Hendrik
    Ik zie dat je je pas zojuist op dit onvolprezen forum hebt geregistreerd. Dus van harte welkom. Hoe meer mensen werkelijk betrokken zijn bij het verbeteren van het onderwijs, hoe beter het is. Je hebt zelf ervaren wat er gebeurt als zaken worden opgeleukt in plaats van bestudeerd.

    Helaas kan ik je vraag niet beantwoorden, wellicht een andere forumbezoeker.

  2. kleine grammatik
    Als leerling vond ik het grammaticaboekje dat wij gebruikten erg fijn; de titel is volgens mij ‘kleine Grammatik’. Ik zal dat thuis nog even nakijken.

    • Gegevens
      Het grammaticaboekje dat wij gebruikten:
      Dr. P. Kieft, Auf Deutsch gesagt. Kleine Grammatik (Thieme-Zutphen). Voor de bovenbouw van het VO.
      KLIK
      KLIK
      KLIK
      (en er zijn nog wel meer “hits” via google)

  3. de goede oude tijd
    Ik heb helaas “Deutsch fürs Gymnasium” niet meer op de kop kunnen tikken Wel vind ik veel informatie in “Groote leercursus der Duitsche Taal (met of zonder meester) door F.C. Gijsen, zesde druk 1941. Een zeer uitgebreid en overzichtelijk boek met vertaaloefeningen Duits-Nederlands. U kunt dat boek inkijken en zo gewenst copiëren. Ik heb ook nog “Mots et Tournures difficiles”.
    Seger Weehuizen

Reacties zijn gesloten.