Onderwijsinspectie deel van het probleem?

IK heb vanmiddag met verbazing het rapport van de Onderwijsinspectie over de kwaliteit van de school van mijn dochter gelezen. Het blijkt dat de school beoordeeld wordt op het aspect “De leerlingen hebben verantwoordelijkheid voor de organisatie van hun eigen leerproces die past bij hun ontwikkelingsniveau”. Voorts wordt aan de constatering van een toenemende variatie aan werkvormen vermanend toegevoegd: “Docenten zijn wel geneigd zich zo verantwoordelijk te voelen voor het proces dat ze bij instructie soms nalaten leerlingen zelf tot denken te stimuleren”.
Is de Onderwijsinspectie geinfiltreerd door “onderwijskundigen” die HNL aanhangen? Zo ja, dan is er nog een mooi taak weggelegd voor BON om dit aan de orde te stellen!

6 Reacties

  1. JA
    Een school wordt beoordeeld op twee dingen: is al het papierwerk in orde, zijn de processen beschreven, is het kwaliteits-systeem conform de eisen (vooral letten op processen). En natuurlijk op of je juiste onderwijsfilosofie wordt onderschreven. Iets wat op HNL lijkt is altijd goed. Als het maar niet klassiek is, als het maar vernieuwend is.
    De (vorige) baas van de inspectie (Kate Kervezee) was lid van de vernieuwlers sekte.

    • sekte
      Was de dame die destijds het Studiehuis heeft bedacht ook niet aanhangster van een zweverige sekte? Clan Visser het Hooft was de naam, dacht ik. Wallage heeft haar ontdekt herinner ik me. Het is allemaal ook al weer zo lang geleden.

  2. JA
    Zie hier op de BONsite voor een bespreking van een proefschrift waarin aan de hand van ‘case studies’ beschreven wordt hoe de onderwijsinspectie bij schoolbezoeken te werk gaat. De onderwijsinspectie is een didactiekpolitie die controleert of iedereen wel HNL invoert.

    En hier op de BONsite een commentaar op hoe de onderwijsinspectie reageerde op de recente ‘noodklok actie’ van leerlingen en studenten. De problemen hebben volgens de inspectie niets met Het Nieuwe Leren te maken (dat de leerlingen en studenten daar anders over denken is natuurlijk irrelevant).

    De onderwijsinspectie moet denk ik inderdaad een doelwit van BON worden.

    • Helemaal mee eens. Maar ik
      Helemaal mee eens. Maar ik heb wat gemist. Waar is Kate Kervezee opeens gebleven? Toch niet gevlucht na de uitzending in Rondom Tien?

      • Waar is Kate?
        Kate Kervezee is nu inspecteur-generaal Inspectie Werk en Inkomen van het ministerie van SZW, zie hier.

  3. Re Inspectie: Nou en of
    Voorzover ik kan beoordelen is deze club niet alleen geïnfiltreerd door de vernieuwlers, maar zelfs hun volledig eigendom.
    Adagium: eerst opheffen, daarna heroprichten wanneer er fatsoenlijke inspectiedoelen door de overheid / minister zijn vastgesteld.

Reacties zijn gesloten.