Nout Wellink:’Premier kan ook een kneus zijn’

President van de Nederlandsche Bank Nout Wellink vindt de Balkenende-norm „idioot”. Het salaris van de premier zou geen maatstaf moeten zijn. Dat zegt hij zaterdag in een interview met het Brabants Dagblad.
Met het stellen van een norm is niks mis, meent Wellink, maar het uitgangspunt van de Balkenende-norm klopt niet. „Het is de enige functie waarvoor geen markt is. De premier kan een voortreffelijke vent zijn, maar ook een kneus. In Nederland is nu juist dat salaris bepalend voor de top van de publieke sector.”
Hij vindt dat eerst bepaald moet worden wat een goed salarisniveau is voor de ambtelijke top en dat als kroon daarop dat van de premier en de ministers moet worden vastgesteld. Wellink onderschrijft ook de conclusie van de commissie-Dijkstal, die zegt dat de salarissen van politici omhoog moeten.
Waarom dat laatste dan wel?
Immers, óók politicus is een functie waar geen markt voor is.
En dan die daaruit voortvloeiende topsalarissen van bestuurders in het algemeen?
Toch heeft Nout Wellink impliciet wel iets interessants gezegd: een bestuurder kan ook een kneus zijn!
Wat zou hij daar toch in hemelsnaam mee bedoeld hebben?
Ik heb alvast mijn rector maar voorgesteld om van hem een foto in de hal te hangen, dan kan hij weer gewoon gaan lesgeven. Ik moet nog wachten op zijn antwoord.
Want er is één probleem, hij heeft geen lesbevoegdheid.
Volgens mij heeft hij zelfs geen vak geleerd.

7 Reacties

  1. Nout & boter
    Overigens heeft deze Nout Wellink wel degelijk boter op zijn hoofd. Hij verdient (in de orde van) vijfmaal zoveel als JPB. En dat terwijl de inflatie al 20 jaar uit de hand loopt.
    Maar nee, De Bank is niet verantwoordelijk voor inflatie, ze verdient er alleen aan ; de president van de Bank verdient mee ; zijn vazalletjes evenzo.
    Daar blijven onderwijsbestuurderen en dito directeurderen nog ver (è) ondurr, schraalhans keukenmeester. Tijd voor een ballonnetjes manifestatie op het Malieveld, onderwijsbestuurderen : verenigt u – er is weer geld en macht te halen !

    maarten

  2. Een paar maanden geleden…
    ….vertelde Nout Wellink voor het journaal dat loonmatiging dringend noodzakelijk is.

    Tja, verschil moet er zijn….. tussen de top en de onderkant.

      • Wie wil er mee naar Zwitserland
        Geheel verzorgd door het *APS*.

        Deze reis is natuurlijk niet bedoeld voor docenten maar voor managers. Het gaat per slot van rekening om vragen die alleen zij kunnen overzien:
        “hoe leren leerlingen? Wat is onze visie op onderwijs en leren en hoe maken we deze zichtbaar?
        Hoe meten we de kwaliteit van ons onderwijs? Hoe versterk ik mijn onderwijskundig leiderschap op dat aspect? ”

        Het APS:
        “We hebben voor Zwitserland gekozen om eens letterlijk ‘op een afstand’ naar je school te kunnen kijken.
        Het grootste gedeelte van de tijd werken we buiten, we gaan de bergen in, bivakkeren bij een meertje of bouwen een vuur in de tuin. Het element van de dag is hierin leidend. Het komt tot uiting in de uitgekozen plekkken, maar ook in het eten.
        Alles is erop gericht de deelnemers te verwennen.”

        Naast een hoog salaris en bonussen, zijn snoepreisjes ook goed voor je ego.

        • Alleen voor
          Leidinggevenden die behoefte hebben aan inspiratie en verdieping en die daar graag aan willen werken op een rustig moment, op een plek die letterlijk ruimte geeft in het hoofd en aan het lijf.
          ————-
          Docenten doen dat gewoon in hun lange vakanties dus die hebben dat niet nodig.

  3. Nout & Hals & JPB & Parkinson en meer
    Eerst maar eens herinneren aan de wet van Parkinson. Ik had daar * al eens aangetoond dat de functie van premier wèl markt-conform is, en tevens dat de grootste kluns, bij hetzelfde minimum salaris-bod, de job zal krijgen, immer hij veroorzaakt de minste schade.

    maarten

    * Merlijn en de wet van Parkinson
    Ingediend door sassoc op Za, 31/05/2008 – 16:29.

  4. Is er
    voor centrale bank voorzitters dan wel een markt? Wie zijn de aanbieders? Wie zijn de vragers? Hoe gaan de onderhandelingen? Wie bepaalt de prijs?

Reacties zijn gesloten.