Hoe ziet een dag van de

Ik ben oprecht benieuwd hoe een dag volgens de BON-leden van een HBO-student er uitziet.
En voor wie dan nog puf heeft dezelfde vraag maar dan voor een HBO-docent.
In beide situaties zijn dan geen belemmringen, zoals salaris, gebouw, nare managers enzovoorts.
Gewoon wat is de optimale situatie?
Wie start?

8 Reacties

  1. Innoman…
    …je mist het essentiele. Optimalisatie onder nevenvoorwaarden is heel iets anders dan optimalisatie zonder nevenvoorwaarden.

    Fantaseren over het HBO zonder (financieele) beperkingen is gevaarlijke luchtfietserij. Dit brengt mensen maar op het idee om een slap aftreksel (nodig vanwege de financieele beperkingen) van dit optimum zonder nevenvoorwaarden in te voeren in plaats van het optimum onder die financieele beperkingen. Dit leidt tot veel slechter onderwijs dan mogelijk is.

    • zeker maar
      Dat klopt zeker wel, toch zou het een uitdaging kunnen zijn om het te beschrijven. Visionair, durven zonder je te laten beperken. Dat moet toch kunnen. De beperkingen zien we dan later wel. Optimistme en onbevangenheid?!
      Innoman

      • Goed plan!
        We werpen onze keten af, we zijn vrij!! Alle beperkende kennis gooien we onder het zingen van vrijheidsliederen gezamelijk de lucht in. We beginnenn gewoon geheel en al opnieuw!
        Durven. Wat een mooi woord. Zonder durf geen vooruitgang en zonder vooruitgang geen vernieuwing. Ik volg je direct. Laten we ALLEMAAL meedoen. Iedereen gewoon. Wat zou het? Allemaal tegelijk. Alle kinderen voorop. Dat ook zij durven en onbevangen de wereld instappen.

        Hoera!
        (dat niemand daar eerder aan gedacht heeft?)

      • Uitdaging
        De uitdaging is nu juist om binnen de beperkingen het optimum te vinden. Zonder beperkingen is er geen uitdaging.

      • De woorden van een durfal
        ‘Tot nu toe gaat alles goed’, sprak de man die van de Euromast afsprong toen hij halverwege was.
        Durven, uitdaging, visie, geen beperkingen….allemaal grote woorden die niets kosten. Vooral wanneer anderen het in de praktijk moeten brengen.
        Ik denk dat onze leerlingen en studenten beter af zijn met wat minder ‘visie’ en wat meer gewone lessen c.q. colleges.

        • Spoor bijster
          Waarom nu zo op de stelling schieten. Wie beschrijft er een dag van de student volgens BON visie. Hoe dan ook. Ik ben op zoek naar hoe Beter Onderwijs in Nederland er dan uitziet. Is dat een dag lang colleges volgen? Of wat?
          Innoman

          • Beste Innoman
            Een dag op een HBO opleiding volgens BON….. Het klinkt misschien wat flauw, maar hierop is geen antwoord te geven.
            Op de eerste plaats is een Pabo iets heel anders dan een fysiotherapie opleiding, een HEAO of een vliegtuigtechniek opleiding.

            Op de tweede plaats erkent BON dat er verschillen tussen docenten zijn. Niet elke docent behoeft op dezelfde manier les te geven.

            Wel zijn er een aantal uitgangspunten geformuleerd, maar die zul je ongetwijfeld gelezen hebben.

            Mijn (ons) bezwaar tegen HNL is dat het de rol van de docent uitschakelt, kennis onvriendelijk is en dat er niet doelmatig getoetst kan worden (o.a.). Goed onderwijs impliceert dat er vakkennis wordt overgebracht door een vakdocent. De ene vakdocent zal dat doen met hoor- en werkcolleges, een andere vakdocent zal dat met begeleide werkgroepen doen en weer een andere met een combinatie van werken en leren. Dat is afhankelijk van de opleiding en van de docenten.

            In mijn geval: inderdaad: een fikse dosis interactieve college’s en opgaven maken Je zult versteld staan dat studenten zeer wel in staat zijn om een uur of 5 college te volgen op een dag. Zet daar 3 uur werkcollege of welke andere vorm dan ook tegenov en het is heel behapbaar. Natuurlijk op de juiste momenten stage, soms een gezamelijk project. Niet zo heel vreemd eigenlijk om het op die manier te doen.

            Bij andere studies andere methodes. Als de rol van de hoogopgeleide vakdocent maar gewaarborgd is (bij HNL heet die opleidingsleerkracht of coach ofzo, elke vakverwijzing is bewust verdwenen)

          • Meer “in mijn geval”
            Het stukje tekst “in mijn geval” is waar ik op zoek naar ben, mag ik meer van die inzichten? Hartelijk dank 1-1-45!

            Innoman

Reacties zijn gesloten.