Elsevier: gratis schoolboeken van de baan

Uit onderstaande column van Leon de Winter leid ik af dat het gratis verschaffen van schoolboeken niet door zou gaan. Maar een ander bericht hierover kan ik nog niet vinden.

—————————————————————————-

“Hoezo toch geen gratis schoolboeken, Wouter?

donderdag 19 april 2007 09:52

Het begrotingstekort zal hoger uitvallen dan tot voor kort werd aangenomen, zo meldde deze site gisteren.

Stofkam
Op televisie hoorde ik dat Wouter Bos dan maar met een ‘stofkam door de begroting’ zal gaan om het tekort binnen de perken te houden. Aan die stofkam moet een paar miljard blijven hangen, dus die kam moet de omvang van een forse bulldozer hebben.

Het aardige bij dit soort berichten is de vaststelling dat Bos kennelijk die stofkam niet had ingezet wanneer er geen tegenvallers waren geweest. In dat geval hadden we kennelijk voor een paar miljard euro uitgegeven zonder dat daar directe noodzaak voor had bestaan. Hoort het hanteren van de stofkam niet tot het vaste werk van een minister van Financiën?

Schoolboeken
Ook hoorde ik op televisie dat de gratis schoolboeken niet doorgaan. Dat is jammer, want ik heb twee jonge kinderen en ik had graag die gratis schoolboeken willen krijgen.

Maar: waarom gaan die gratis schoolboeken niet door? Ze zijn toch gratis, Wouter?

Wat heeft het dreigende begrotingstekort te maken met gratis schoolboeken? Of zijn ze toch niet zo gratis als je hebt gesuggereerd? Gratis schoolboeken zijn gratis schoolboeken – daar kun je met een stofkam toch niets bij winnen? In het regeerakkoord (pdf) staat dat de schoolboeken gratis zullen worden verstrekt, en ik wil daar Wouter aan houden, beloofd is beloofd.

Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zo’n degelijke en betrouwbare politicus als Wouter Bos nu opeens het verstrekken van gratis schoolboeken door minister Ronald Plasterk gaat tegenhouden omdat opeens blijkt dat we gewoon zelf via Wouter die schoolboeken zouden betalen.

Nee, het kan echt niet dat die belastingcentjes nu voor iets anders nodig zijn en niet meer voor gratis schoolboeken want gratis schoolboeken hebben toch niets met belastingen te maken aangezien ze gratis zijn? Kijk, als je vindt dat de schoolboeken gratis zouden worden weggeven, dan is eigenlijk alles gratis in Nederland.

Hogesnelheidslijn
De wegen zijn gratis, de Hogesnelheidslijn is gratis, alle uitkeringen zijn gratis, de gezondheidszorg is gratis en de ministers zijn ook gratis. Ons hele land draait eigenlijk om gratis en voor niks als je de gedachte van de ‘gratis schoolboeken’ consequent doorredeneert.

Wat leven we toch in een leuk luilekkerland! Alles gratis! Net als de schoolboeken! En niemand die daarvoor betaalt!”

11 Reacties

  1. schoolboeken
    Het is niet goed dat leerlingen uit kostenoverwegingen hun boeken weer inleveren bij het boekenfonds. Een leerboek dat je gebruikt hebt is tevens naslagwerk. Als de ouders van leerlingen er dan toch voor moeten betalen moet het zo eenvoudig mogelijk worden uitgevoerd zodat ze het kunnen behouden.
    Daarnaast kunnen boeken beter gedownload en zelf geprint worden

    • Naslagwerk
      Het eerste ben ik met je eens, het tweede niet. Het is veel prettiger om een echt ingebonden boek met stevig papier en een duurzame kaft te hebben.

      • Natuurlijk behoort een boek ingenaaid te zijn
        Maar de uitgeverijen, zowel de academische als de literaire, zijn de boel al jaren aan het belazeren. Ze noemen een gelijmd boek in een harde kaft tegenwoordig ingebonden.

        Dat is de reden waarom ik het verzamelde werk van Hermans niet koop: is gewoon geplakt, de lijm kan niet dunner. Je kunt beter tweedehands boeken uit de jaren zeventig en tachtig bij elkaar sprokkelen, dat waren dan misschien slechts paperbacks, maar wel ingenaaid.

        Eigenlijk moeten de uitgevers voor deze praktijken eens een reprimande krijgen. Maar nee, iedereen ontziet ze, want zij verkopen cultuur en doen iets ‘in het hogere’. -De boel een beetje flessen gaat ze redelijk goed af.

  2. Subsidie voor rijke uitgevers
    Zoals al eerder betoogd zijn die gratis schoolboeken in feite een subsidie voor uitgevers, die de kosten uit de hand zou doen lopen. Als die gratis schoolboeken er niet komen is dat een goede zaak. Er moet in ménsen worden ge-investeerd, betere arbeidsomstandigheden en betere salarissen.

  3. Heeft iemand Bos deze uitspraak zien of horen doen?
    Ik zie namelijk nergens berichten die hierop wijzen. Misschien een schot voor de boeg van De Winter?

  4. Pechtold hoopt op afstel gratis schoolboeken
    In NRC Handelsblad van 27 april 2007 staat de volgende reactie van Pechtold op het uitstel van gratis ter beschikking stellen van schoolboeken: “Kamerlid Pechtold (D66) sprak gisteren de hoop uit dat uitstel zou leiden tot afstel. „Eenderde van het onderwijsbudget gaat naar gratis schoolboeken, terwijl dat inkomenspolitiek is in plaats van onderwijsbeleid.”

  5. Gratis leraren
    Daar kan onze almachtige overheid ook wel voor zorgen. Ze werken al de goede kant op, in ieder geval. Maar het moet nog veel goedkoper kunnen. Na het gratis onderwijs gaan ze verder met de wereldvrede.

  6. PvdA en CU proberen alsnog
    voor de onderbouw gedaan te krijgen dat de schoolboeken voor de ouders gratis zullen zijn. Zie dit artikel in Elsevier en dit artikel in het Eindhovens Dagblad. Zo langzamerhand begin ik veel te voelen voor een nieuwe aktiegroep met als leus: Geen gratis schoolboeken, maar beter onderwijs.

    • Ik volg
      deze discussie nu al een paar dagen. Mag ik de heren politici er op wijzen dat boeken niet alleen een bron van kennis zijn, maar ook kennis bevatten. Dat kan nooit goed gaan in het vernieuwde onderwijs. Ik wil dan ook pleiten om de leerlingen te voorzien van een laptop, gratis wel te verstaan. Een laptop met twee zoekprogramma’s. Ik stel voor; google en wikipedia. Dat moet genoeg zijn om zowel het VO als het MBO en misschien ook wel het HBO door te komen. Kost een paar centen, maar de coach leert de zin “zoek het maar op in je laptop (rijmt nog ook, misschien goed voor een tegeltje) dan ook snel uit het (leeg)hoofd.

Reacties zijn gesloten.