CBR gaat experimenteren met rijexamen in vernieuwde vorm

Nu de VO-raad de examens in het voortgezet onderwijs gaat moderniseren om kandidaten beter op de toekomst voor te bereiden, gaat het CBR volgens dezelfde principes het rijexamen aanpassen. Nu nog komt het allemaal op één enkel moment aan, maar het moet allemaal veel flexibeler en met meer maatwerk. Zo kan het rijexamen in de toekomst in verschillende aparte modules worden afgelegd, en kan de kandidaat de volgorde en het niveau van die modules naar eigen inzicht kiezen.

Zegsvrouw Susanne Tuur van het CBR: “Het huidige examen is niet meer van deze tijd. Stel, je hebt moeite met sturen maar je komt uit een gezin waar iedereen juist heel goed rechtuit kan rijden. Dan is het toch van de zotte dat je dat onderdeel niet op je eigen niveau kan afleggen. Een ander voorbeeld dat we vaak tegenkomen: Sommige kandidaten kunnen niet heel goed remmen maar fantastisch goed gasgeven, dat zit gewoon in ze. Nu zakken deze kanjers nog. Verspilling van talent.”

Het CBR is voornemens haast te maken met de vernieuwingen. Volgens Tuur kunnen de eerste kandidaten vanaf 2019 al modulair examen gaan doen. Tuur: “Het gaat om de generatie die in de toekomst het vervoer vorm gaat geven. Die kunnen we niet langer in de kou laten staan.”