Ad Verbrugge in COS: ‘Computer is een triviaal middel’

In Computer Op School (COS) van april 2007 een interview met Ad Verbrugge. “De school moet zich niet aanpassen aan de leerling, de leerling moet zich aanpassen aan de school. Ook dat hoort bij de opvoeding”.

Je moet abonnee zijn van COS om het hele artikel te lezen.
www.computersopschool.nl/LNTT/images/C1904_p8-9.pdf

5 Reacties

  1. Nu we toch behoudend zijn…
    Hoe wel voelt de Einstein-generatie zich bij de moderne massa-media?

    -Amerikaanse scholen gesloten uit angst voor schietpartijen door na-apers…
    -Columbine: computerspel wordt levensecht
    -Duitse meisjes roken om op rol-model te kunnen lijken
    -Explosie ana-sites
    -Jeugdigen hebben hoge schulden door belgedrag
    -Leerlingen lagere school copieren seksueel gedrag mtv
    -Scholieren bedreigen medeleerling via msn (anoniem)
    -Filmpjes docenten op Utube…

    Nou ja, dit is een kleine de greep uit de afgelopen drie dagen. Ik was van plan om, als tegen geluid, een wat indrukwekkender lijst van voorbeelden te verzamelen. Dat doe ik de komende dagen wel.

    Ik geloof dat een pleidooi voor meer structuur steun kan ontlenen aan deze voorbeelden. Het lijkt er op dat de jeugd wat problematischer, en minder handig, met de moderne media omgaan dan de meest optimistische pedagogen en mensen uit de wereld van de reclame zeggen. De Einstein generatie is wellicht wat minder sociaal-voelend als het er om gaat al die beelden en uitspraken op hun merites te beoordelen. Ze slurpen gewoon alles op, en krijgen een wat verknipte (?) kijk op de werkelijkheid. Misschien dat het onderwijs ict wat minder gretig zou moeten omarmen. Geen mobieltjes in de klas om nog moderner te zijn dan andere scholen… Wellicht is het niet nodig het gebruik van deze middelen aan te moedigen. Eerder zouden we leerlingen kunnen leren om er wat terughoudend mee te zijn (?)

    • Ik vroeg van de week m’n VWO eindexamenleerlingen ….
      … of zij het fenomeen Twitterof Jaiku kenden.

      “Huh? Watte?”

      MSN, Hyves en mobiel.
      En voor ’n deel mopperen op de ELO
      Daar houdt ’t wel zo’n beetje mee op.

  2. Internet/computers
    Ad Verbrugge schrijft (o.a.): We mogen kinderen binnen de muren van de school best wat meer afschermen voor al die prikkels. En als je dan wilt werken met internet, bewaak dan wat ze te zien krijgen door toezicht te houden en geen toegang te bieden tot bepaalde delen van dat internet.

    Zijn Belgens ons voor: Herhaaldelijk wordt in de tekst verwezen naar een zogenaamd ICT-protocol tussen school, ouders en leerling. Veel scholen beschikken reeds over een dergelijk contract. Een voorbeeldprotocol is achteraan opgenomen als bijlage. Ook een checklist is opgenomen als bijlage.
    Lees verder…
    Hoe zit dat in het Nederlandse onderwijs ?

    • Bij mij in de buurt
      hebben ouders hun kind van een basisschool gehaald omdat de kinderen er ongelimiteerd op pornosites konden en de school geen maatregelen wilde treffen.

Reacties zijn gesloten.