Met open ogen

JCTraasv2.jpg

 

Ook in de vorige eeuw was er soms een tekort aan onderwijzers en leraren. Ik herinner mij nog een campagne om onderwijzers te werven met een advertentie in de dagbladen. Daarop was een foto te zien van een onderwijzer, keurig in het pak, met strenge maar toch medemenselijke blik en daarbij de slogan :”Achter elk geslaagd mens staat een onderwijzer”.

Ja, zo’n advertentie zou nu niet meer kunnen. Immers, het aantal onderwijzers, mannen, is ondertussen gering. Werken in het basisonderwijs is werk voor vrouwen geworden, zoals dat in Amerika al heel lang het geval is. Als je daar een artikel over het basisonderwijs leest wordt de onderwijsgevende altijd met ‘she’ aangeduid.

 

Tot nu toe heb ik niet alleen positieve geluiden  gehoord  over de Nederlandse ontwikkeling. Een belangrijk nadeel is dat er zo veel deeltijdbanen zijn gekomen voor vrouwen. Dat betekent dat leerlingen te vaak moeten wennen aan  nieuwe gezichten en andere regels.

Maar er is nog meer op te merken. Hoe is het gesteld met kennis en inzicht van de leerkrachten  die tegenwoordig van de PA komen? Niet zo goed denk ik. Neem het rekenen. Ouderen onder ons weten nog hoe makkelijk de onderwijzers van toen moeilijke sommen konden maken, afstanden en oppervlaktes bepalen, inhoud van vaten, rente berekenen, breuken, enz. Of uit het hoofd rekenen.!

Nee, echt, onderwijzer zijn is geen vak voor sufferds. Maar ja, als de opleiding geringe eisen stelt, gaat dat ten koste van de kwaliteit van de afgestudeerden. En die vallen dan ook nog in de hinderlaag van de onderwijskundigen die, bedrieglijk, de onderwijzers en onderwijzeressen wijs maken dat ze leuke methodes hebben ontwikkeld om de basisvaardigheden aan te leren.

 

Als je het geheel bekijkt zie je dat de zwakste leerlingen met de minst geleerde  en minst mondige ouders door deze ontwikkelingen het meest gedupeerd worden.

Want het is niet erg dat de één minder getalenteerd is dan de ander maar het is wel erg dat de minder begaafde slechter onderwijs krijgt.

Je krijgt daarmee ook een groep achterblijvers in de samenleving, onaangepasten, die Hillary Clinton ‘deplorables’ noemde, die bij voorkeur op iemand als Donald Trump stemmen. Wij zien dat wel, maar laten het gewoon gebeuren.

 

 

J.C.  Traas

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter