Constatering

In vorige columns heb ik op basis van de gegevens die de media daarover publiceerden geconstateerd, dat het slecht gesteld is met de kwaliteit van het basisonderwijs.

Dat betekent, heel concreet, dat het voortgezet onderwijs in feite al begint met een achterstand op het punt van de basisvaardigheden. Maar goed, er is dan nog een heleboel tijd om bij te leren, zou je kunnen denken. Nederland heeft toch altijd uitstekend hoger onderwijs gehad? Of niet?

In een interview met prof. Gerard ’t Hooft (Nobelprijs voor de natuurkunde in 1999) komt die kwestie onverwacht aan de orde  (BN/De Stem 10 augustus).

De interviewer zegt: “Nederland heeft een naam hoog te houden in de theoretische natuurkunde. Blijft ons land een vooraanstaande rol spelen?”

‘t Hooft antwoordt: “De rol van Nederland is lange tijd onevenredig groot geweest gezien ons inwonertal, dankzij ons goede onderwijs. Nou, dat hebben we nu niet meer. Er is veel te veel toegegeven aan de wens onderwijs leuk te houden en iedereen te laten slagen. Dat gaan we merken.”

Inderdaad, dat gaan we merken. En voor politici misschien goed om te weten als ze de neiging hebben hoog op te geven over het Nederlandse  onderwijs.

Maar er is meer. Op dezelfde dag schrijft Caroline de Gruyter in NRC Handelsblad een artikel met de kop: ´Verplicht Duits en Frans is goed voor Europa.´

Kort samengevat: Wie in de Europese politiek mee wil spreken heeft niet genoeg aan kennis van het Engels: kennis van Frans en Duits is ook vereist: “Na Brexit worden Parijs en Berlijn machtiger. Als Nederland gehoord wil worden, heeft het die twee harder nodig dan voorheen – ook om zich tegen hen af te zetten. Als we dit spel goed willen spelen, moeten we ons niet in Engelstalige clubjes terugtrekken, maar juist Duits en Frans weer verplicht stellen op school. Liefst morgen nog.”

Voor mij is duidelijk dat zowel ’t Hooft als de  Gruyter helemaal gelijk hebben. Helaas is ook duidelijk dat degenen die de macht hebben in het onderwijs te laf en te lui zijn om  iets te doen ter verbetering. Weinig eergevoel en een slechte mentaliteit, dat is het.

J.C. Traas

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter