Hoogmoed komt voor de val

Hoogmoed komt voor de val

 

Ontluisterend, anders kan ik het niet noemen. Het aantal diploma’s dat in het hbo gehaald wordt binnen de vijf jaar is gedaald naar plus minus vijftig procent. Hogeschool In Holland speelt het zelfs voor elkaar om met een luizige zevenendertig procent over de brug te komen. De voorzitter van de Vereniging van Hogescholen (vroeger de HBO-Raad) was er als de kippen bij om de pil te vergulden en liet ons weten dat de gestage daling van het aantal gediplomeerden vooral op het conto moest worden geschreven van de enorme kwaliteitsimpuls door de hogescholen van de afgelopen jaren.

Daar heb ik zo mijn bedenkingen over. Kwaliteitsimpulsen in het onderwijs hebben meestal niks te maken met verbeteren van de kwaliteit van onderwijs. Meestal gaat het dan over betere en nieuwe gebouwen, meer ICT-mogelijkheden, uitgebreidere keuze in de kantine, nieuwe verbanden en intensievere samenwerking met het bedrijfsleven, op bestuurlijk vlak uiteraard, en meer van dat soort dingetjes uit de rafelranden van het onderwijs die door bestuurders aangezien worden als ‘must haves’ voor goed onderwijs. Aan de andere kant worden dan werkvormen geïntroduceerd waarmee de hogescholen een gooi willen doen naar ‘serieus genomen worden’. Zo gaat dezelfde voorzitter er prat op dat er nu veel meer aandacht is voor ‘onderzoeksmethoden’. De knipoog naar ‘wij zijn eigenlijk ook wel een universiteit’ kan niet los worden gezien van dit soort uitlatingen. Kortom, de paardenbloem die zich tooit met de kleur en geur van de roos.

Er zijn nog wel andere dingetjes te bedenken waarom het aantal ‘op tijd’ gediplomeerden jaar na jaar daalt. Denken we aan de instroom. Ondanks alle mooie verhalen dat Nederland steeds slimmer wordt blijft de statistische verdeling van intelligentie lijken op die van een klok wat onmiddellijk betekent dat maar een beperkt aantal leerlingen de doorstroom naar het hbo ook kan omzetten in het (op tijd)  behalen van een diploma. Een ieder toelaten die weet dat twee plus twee vier is heeft nou eenmaal als gevolg dat er veel afvallers komen, iets met koren en kaf. Zelf heb ik tijdens mijn carriére als mbo-docent onnoemelijk veel leerlingen de overstap zien maken naar het hbo, en daar waren er heel wat bij die eigenlijk teruggestuurd hadden moeten worden naar het vmbo maar dank zij het CGO met vlag en wimpel het ‘u mag door naar de volgende ronde’-certificaat behaalden.

Het hbo was jarenlang de onderwijssector waar het ene na het andere onderwijsprobeersel mocht worden geïntroduceerd. Van thematisch onderwijs tot CGO, van onbevoegde docenten tot uitgebluste uit het bedrijfsleven ‘ervaringsdeskundigen’, ongebreidelde fusiedrang en buitenlandse dependances om ‘van elkaar te leren’, enzomeer enzoverder… Elke vernieuwing en verandering ging gepaard met een reorganisatie en ontslagronde wat de kwaliteit van de onderwijsgevende niet ten goede kwam. Langzaamaan verminderde het aantal contacturen en liep het aantal uren stage en zelfredzaamheid op tot ongekende hoogten, een hbo-studie met één dag per week les of contacturen is al lang geen uitzondering meer. Het principe ‘Ik liep nergens heen en ze lieten me lopen’ heeft meerdere misschien wel erg gemotiveerde ‘studenten’ de nek omgedraaid.

Inderdaad ‘studenten’ tussen aanhalingstekens want dat is de makke van het hbo. Al te graag willen ze universiteitje spelen zowel in de opzet van de organisatie als in het aanbod en de manier waarop ze aan het onderwijs invulling geven. Vandaar ook de switch van ‘HBO-Raad’ naar ‘Vereniging van Hogescholen’ want dat schurkt toch meer aan bij ‘de Vereniging voor Universiteiten’ dan bij de MBO-Raad, onderscheid moet er zijn.

Jammer genoeg kent een column zijn beperkingen, vooral in het aantal te gebruiken woorden en zinnen want met de mistoestanden in het hbo valt wel een boek te vullen. Wie zich verdiept in het hbo-probleem zal uiteindelijk moeten concluderen dat hbo-bestuurders een zekere mate van hoogmoedigheid vertonen en het spreekwoord zegt dat hoogmoed voor de val komt. Blijkens de cijfers van de op- tijd- gediplomeerden worden heel wat jonge mensen meegesleurd in die val.

 

Jesse Jeronimoon    

2 Reacties

  1. Een mooi overzicht dat in

    Een mooi overzicht dat in kaart brengt hoe de HBO-bestuurders die zichzelf omhoog steken en niet aan hun leerlingen denken aan een stuk door geblunderd hebben in de afgelopen jaren.
    Het zal veel tijd en moeite kosten om de zaak weer op de rails te krijgen.

  2. Alle lof voor de

    Alle lof voor de statistiekbox die de vereniging bijhoudt.

    Het is leuk om rond te neuzen in de stortvloed aan diploma's die het HBO uitreikt.  Hoe stom moet je wel niet zijn om bij de 63% niet geslaagde inhollanders te horen? Naar mijn idee is er met inperking en stroomleiding van opleidingen een hoop winst te halen. De vrijgekomen middelen kunnen dan mooi besteed worden om de studenten weer bij de les en onder de vleugels van de docent te houden.

    cijfers.hbo-raad.nl/QvAJAXZfc/opendoc.htm?document=3_Diplomas.qvw&host=QVS@cloudbox10232&anonymous=true

Reacties zijn gesloten.