Modes in management aflevering 1: missie.

Piers_Scheermes_693032_84371408.jpg

Ik kan er niks aan doen, maar bij het woord missie denk ik aan aan  Columbus die met drie notendoppen naar Amerika voer, aan de ontdekking van de Zuidpool, de poolhonden opgegeten, terwijl een ijzige storm om de tent giert, Scott doodgevroren. Ik denk aan Afrika, Livingstone, Albert Schweitzer in Lambarene en aan paters die  met gevaar voor eigen leven en in een korte broek, maar ook weer niet te kort, zo ongeveer tot op de knie, aan paters die het evangelie brengen aan zwarte onwetenden en daarbij gesteund worden door een godvruchtig thuisfront dat zilverpapier en postzegels spaart. Het is een achterhaald idee, ik weet het, maar dat komt in mij op bij het woord missie. Bij missie denk ik aan James Bond, bovenmenselijke en gevaarlijke opdrachten: onze jongens in Afghanistan,  aan liquidatie door de AIVD van staatsgevaarlijke elementen.

Hoe in tegenspraak daarmee zijn de prettige en boeiende studiedagen en seminars van bedrijven en instellingen waar de leiders van de samenleving bij elkaar komen om in een rustige omgeving, vaak bosrijk, duinen of andere natuur, en in een aangename ambiance, een goed hotel of restaurant met powerpoint of flap-over en een goed voorziene lunch met soep, rijk belegde broodjes of een koud en warm buffet, te praten over de missie van hun onderneming. Het is een hele bedrijfstak die zich hiermee bezig houdt en de kosten van deze ontspannen bijeenkomsten liegen er niet om. Als het zoveel kost, zal het de moeite waard zijn. In de missie wordt vastgesteld  wat het bedrijf betekent voor de klanten, voor de leiding, voor de personeelsleden, voor de maatschappij. 

In het onderwijs worden in het kader van schoolontwikkeling missies vastgesteld. Dat valt nog niet mee. Moeten we de leerlingen meer vrijheid geven of zijn de monden al groot genoeg. Moeten we meer leerlinggericht of meer leerstofgericht werken en wat is de plaats van de leerkracht in dit geheel. Wat zijn de doelen van ons onderwijs of is het doelloos voor sommige van onze leerlingen. Moeten ze wat weten of moeten we ze leren wat ze misschien zouden willen weten op te zoeken. Meer zelfstandig werken of juist niet. ’s Morgens wordt moeizaam de top beklommen en één keer boven, met ruim en verheven uitzicht op de omgeving worden de missies vastgesteld. Goed naar elkaar luisteren en gezamenlijk vaststellen waar het werkelijk om gaat. Doordringen tot de kern. Allen langs hetzelfde spoor naar beneden, want met onwillige honden is het slecht hazen vangen. Mijn zwager en schoonzuster hebben een Beagle, een vrouwtje. Dat zijn lange honden op korte poten die in Engeland werden ingezet om hazen te vangen. Ze heet Missie. Het is een leuk beest. Ze begroet mij elke keer uitbundig, maar ze luistert slecht.

1 Reactie

  1. Missie is voor katholieken

    Missie is voor katholieken wat voor protestanten Zending is: je trekt er op uit om zieltjes te winnen en je laat het thuisfront dopjes van melkflessen sparen. 

Reacties zijn gesloten.