Zeven jaar en één dag

Zeven jaar en één dag

 

Zeven jaar en één dag. Het stond onder mijn naam op de website van Beter Onderwijs Nederland. Zeven jaar en één dag lid van de vereniging, zeven jaar en één dag, op mijn leeftijd lijkt het geen zeven jaar en één dag maar meer een paar jaar. En dan komt het besef dat ik geen 26 meer ben ook al voel ik dat wel zo. Ondertussen ook nog opa geworden, wat op zichzelf alleen een kwestie van blijven ademen is want zoiets gaat vanzelf als je zelf kinderen hebt. Zeven jaar en één dag, een paar honderd columns, drie ministers van onderwijs en eentje van feesten en partijen, vijf staatsecretarissen, vier boeken en ongeveer een tiental ‘vakwerken’ zijn de revue gepasseerd. Klein humorvol hoogtepuntje met de ‘dr. Ron’ en tientallen haatmails. Voilá, de opbrengsten van zeven jaar en één dag lid van Beter Onderwijs in een notendop.

En het Nederlandse Onderwijs in een notendop? Ten prooi gevallen aan het neoliberalisme en dat staat voor zeven en één dag van afbraak omdat onderwijs voor de liberaal niet belangrijk is. Die gelooft in het sprookje van de zweefteven die beweren dat één computer en vijf kindjes genoeg is om kinderen aan te zetten om te leren lezen en rekenen. Dat is dan ook de reden waarom het aantal functioneel analfabeten in Nederland in de afgelopen vijf jaar met maar liefst tweehonderdduizend is toegenomen. Wat op zichzelf voor de liberaal of de zichzelf liberaal noemende luchtfietser ook geen probleem is. Niet kunnen lezen, niet kunnen rekenen, met moeite kunnen schrijven zijn met name de belangrijkste competenties van het domme gemakkelijk te manipuleren werkvolk. Nog effe en de liberaal pleit niet meer voor open grenzen, het onder te betalen klootjesvolk kan dan gewoon van straat worden geplukt.

Beter Onderwijs moet er alleen nog zijn voor het talent vinden de liberalen. Die talenten hebben recht op academici voor de klas. De niet- talenten moeten zich behelpen met geregistreerde onbevoegde zzp’ers en een i-padje. Newducation heet de samenwerking tussen de bijbeunende fietsenmaker en de alwetende en NSA liefhebbende mevr. Google.

Het Nederlandse Onderwijs kachelde zeven jaar en één dag achteruit, waarschijnlijk wat minder hard dank zij de  vereniging Beter Onderwijs Nederland, maar ontegenzeggelijk achteruit. Méér onbevoegden, minder goed opgeleide juffen en meesters, een mislukte weer samen naar school dat we straks ‘passend onderwijs’ noemen, hetzelfde maar dan goedkoper, diplomafraude, examenfraude, faillissementen, reorganisatie op reorganisatie, tienduizenden bevoegde docenten minder in het onderwijs, raden die verworden zijn tot parkeerplaatsen van mislukte politiekers, vraag mij af waar ergens in het onderwijs de ex-burgemeesters van Utrecht zal opduiken? Enfin, zeven jaar en één dag kommer en kwel in de onderwijswereld.

Maar Beter Onderwijs Nederland bestáát nog en dat op zichzelf is een kunstje dat bijvoorbeeld Amarantis niet gelukt is. Nog altijd dezelfde gedreven voorzitter wat ook van heel veel voorzitters in het onderwijs niet gelukt is en we hebben een onderwijscoöperatie ook al is Jet ( u weet wel de minister tegen wil en dank) daar helemaal niet blij mee. Wees gerust, BON overleeft ook deze minister en ook nog de volgende en die daarna ook. Het is gewoon een kwestie van blijven ademhalen, elk jaar de contributie betalen en een kat een kat blijven noemen, vinden de managers niet leuk, kan soms niet aardig zijn, is een bron van haatmails en verschrikkelijk leuk.

Zeven jaar en één dag, hoeveel leden kunnen dat nou schrijven?

 

Jesse Jeronimoon  

 

 

3 Reacties

 1. 7 jaar en 6 maanden 😉

  7 jaar en 6 maanden 😉

   

  Ik weet het, het is geen wedstrijdje. We delen goede herinneringen vriend. Ik was getroffen dat je Dr Ron noemde. Eén van de vrolijke herinneringen in een langdurig gevecht. Uit het antiquariaat: de oude nummers !

  Ooit begonnen met alias 1933 en via verschillende betekenisvolle datums, die de temperatuur van de vreugdefeesten moesten weergeven uiteindelijk aangeland bij 1 januari 2010. Misschien typerend. 1_1_2010: een bepaald diffuse datum en al bijna 4 jaar niet meer aangepast.

  Update: Ai: de dr Rons hebben als bijlagen de verschiillende website updates niet doorstaan. Nu wordt het echt in archieven zoeken. Het toont de vluchtigheid van ICT als historische bron. Leve de iPadschool ;-((

 2. Gefeliciteerd Jeronimoon! Een

  Gefeliciteerd Jeronimoon! Een hele leeftijd! (zei de eveneens half jaar oudere blogger) Er zijn veel inspirerende columns en boeken aan uw brein ontsproten. Prikkeling van de lezer typeert de goede columnist. Hierdoor komt men tot denken, en nog belangrijker: voelen van wat de vernieuwlers hebben aangericht.

   

  Vanaf de vulkanische uitbarsting in het begin heeft de uitgestroomde lava vruchtbare grond voortgebracht voor het bewerken van de onderwijsakker. En de boer hij ploegde voort…

   

  Oude blogs durf ik (voorlopig) niet te betreden uit vrees dat de opmaak het na meerdere migraties begeeft. Wellicht krijg ik de moed wat onkruid te wieden, en items aan te harken. De thema's zijn hetzelfde gebleven, de verwoording evolueert. Het opzetten van een onderwijsorganogram waarin het personele spinneweb zich ontvouwt is een ultieme droom. Zeker in de avond van Halloween!

   

  De bemoeienissen van de internationale actoren blijft mij bezighouden. Globalisering van het (hoger) onderwijs. Wie had dit ooit voor mogelijk gehouden?

   

  Ik kan me het aantreden van Sjoerd Slagter nog herinneren. Hij zal op 28 november 2013 na 7 jaar voorzitterschap 'het stokje' aan Paul Rosenmöller 'overdragen' voor 'de verdere professionalisering van de VO-Raad en de sector'. We zijn benieuwd. 😉 Eerst zien, en dan geloven.

   

  En de vereniging BON, zij ploegde voort…

 3. Een bijna gelijk aantal jaren

  Een bijna gelijk aantal jaren is verstreken vanaf het moment waarop Prof. Heertje helder maar voorzichtig formuleerde dat het onderwijs door een organisatie met maffiose kenmerken wordt geleid tot de huidige situatie waarin die uitspraak door incidenten bevestigd werd en iedereen met verstand van zaken die niet financieel van de maffiabazen afhankelijk is openlijk durft te zeggen dat boeven met steun van de minister van onderwijs de dienst in onderwijsland uitmaken. De optie dat die bazen door gebrek aan verstandelijke vermogens te goeder trouw van het onderwijs een puinhoop hebben gemaakt is, nu zij zonder aarzelen op het door hen en de van hen en de overheid financieel afhankelijke onderwijskundigen uitgezette parcours verder gaan, voor weinige BONleden  nog geloofwaardig. “Onderwijs” is een organisatie geworden die als enige doel heeft zichzelf in stand te houden. En BON? Zij lijkt op Cassandra maar heeft dat zeker niet verdiend. En Jerimoon? Door bijtend en precies te beschrijven wat hij ziet voorspelt ook hij ook wat er gebeuren gaat.  Als ze niet naar hem luisteren. Hij is Laokoon. Ik wens hem voor tienduizende malen een luisterend oor toe. Misschien komt het toch nog goed!

Reacties zijn gesloten.