Hopman Paultje

Hopman Paultje

 

Nee hoor, hij hoefde helemaal niet te solliciteren, zelfs niet aan vrienden en kennissen stilletjes laten weten dat hij wel iets zag in het baantje van hopman bij de VO-Raad. Zo werkt het niet in het bestuurlijk gremium van Nederland. Voor dit soort baantjes word je namelijk gevraagd. Competenties worden niet gevraagd, alleen een beetje bestuurlijke ervaring, beetje bekend staan als ‘bruggenslager’, weten hoe de hazen in den Haag lopen, en heel veel telefoonnummers van Kamerleden en ex-Kamerleden onder de knop en je bent in de picture voor de meest lucratieve baantjes bij bestuurlijk Nederland.

Dus hopman Paultje is gewoonweg gevraagd of hij het zag zitten om het klusje bij de VO-Raad op te knappen. Jaartje of vier geen reisjes voor de IKON naar derdewereldlanden maar een zeteltje in de ivoren onderwijstoren. En vanuit dat zeteltje kijken of zijn projectje van ‘eet en appel en meer bewegen’, de anti-obesitasactie in het basisonderwijs waar hopman Paultje ook zijn krullenbol voor leende, een beetje aanslaat. Want voor Paul geldt dat het basisonderwijs en het VO eigenlijk toch één pot nat is, het heet niet voor niets ‘voortgezet’ onderwijs. En nu vooral omdat het passend onderwijs zich straks uitstrekt van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs.

Ik ben wel blij met hopman Paultje als voorzitter van de VO-Raad. Zeg nou zelf, bij de naam Sjoerd Slagter denkt toch de hele goegemeente aan de voorzitter van MAX de bejaardenomroep en niet aan een bestuurder in het onderwijs. Dank zij hopman Paultje staat het onderwijs in Nederland weer lekker te kijk. Telkens hopman Paultje van zich laat spreken kan niemand zich nog van de indruk ontdoen dat het onderwijs de stalling is van ex- en mislukte Kamerleden. Plots, zo maar uit het niets weet de hele Nederlandse bevolking dat er iets bestaat zoals de VO-Raad. Misschien zijn er nog een paar mensen over die het na de eerste verbijstering de moeite vinden om te googelen kwestie van te ontdekken wat een belastinggeld verslindend monster zo een raad wel is.

Hopman Paul is de linksige opvolger van de christelijke Sjoerd Slagter. Het openbaar onderwijs loopt zich nu al warm, eindelijk iemand die toch meer aanleunt tegen hun overtuiging dan Sjoerd die iets had van ‘de kerk in het midden laten’.

Zelf herinner ik mij Paultje nog het best als de bezielende leider van de havenstaking. Dat kleine schriele mannetje met krullenbol dat hoog op een stapel pallets naar de bonkige havenarbeiders schreeuwt dat het maar eens over moet zijn met de uitbuiting van de arbeider. En daarna ging Paultje de politiek in zoals alle vakbondsleiders dat doen. Het schreeuwen werd onderhandelen, de stapel pallets een kek blauw zeteltje met wapenschild in de kamer en de bonkige havenarbeiders veranderden in opgeblazen mannetjes in driedelig pak. Hopman Paultje voelde zich als een vis in het water op het Binnenhof. Tenminste, voor een tijdje. Want al snel kwam al dat politiek geneuzel Paultje de neus en uit en keerde weer naar de werkvloer. Nou ja, werkvloer is veel gezegd. Paultje was ondertussen de massa ontstegen, de wilde haren verloren, en zelf toch al een beetje afgevuld. Hij was niet meer de gelijke onder zijns gelijke. Contemplatie werd gezocht in reisjes naar Verweggistan in opdracht van de IKON. Zielige negerkindertjes die hun dagelijkse kostje bij elkaar scharrelen op de vuilnisbelten van de grote stad bleken een interessant tussenstukje in de wat warrige loopbaan van Paultje.

Misschien was de anti-obesitas projectje in het basisonderwijs wel de wake-up call voor Paultje. Na de haven, de Tweede Kamer, de vuilnisbelten van Manilla eindelijk de bestemming gevonden, het Nederlandse onderwijs. Leuk voor Paultje, hopman van de graaiersbende die zich onderwijsbestuurder noemt. Als dat maar goed gaat voor Paultje.

Jesse Jeronimoon

 

2 Reacties

  1. De aanstaand voorzitter is

    De aanstaand voorzitter is negen jaar partijvoorzitter geweest van een splintergroepering in de Nederlandse politiek, heeft een CPN achtergrond, nu lieftallig *‘GroenLinks’* genoemd. Deze politieke stroming van CPN, PPR, EVP en PSP kan thans in de Tweede Kamer rekenen op *4* van de 150 zetels. Krakers, milieuactivisten, beroepsdemonstranten, en andere ‘idealistische’ wetsovertreders (want dan mag het) hebben altijd een warm nest bij GroenLinks gevonden. Sterker nog, deelname aan gewelddadige (sorry, geweldloze pacifistische) acties waren vaak een pré voor kamerlidmaatschap. Lekker anti-burgerlijke acties; mensen ver verheven boven het 'gewone volk'; levend in kraakpanden in het centrum van een stad. Het draagvlak voor deze partij was omgekeerd evenredig met het geluid dat men in de altijd welwillende media maakte. GroenLinks zag zichzelf als de morele meetlat van Nederland, en drong dat graag aan anderen op. Als bestuurderspartij bestaat ze enkel in rode bolwerken als Wageningen, Amsterdam, Nijmegen, Groningen e.d. Men heeft nooit meer dan 11 zetels in het parlement behaald.

     

    Rosenmöller bevindt zich nadrukkelijk aan de extreemlinkse kant van het politieke spectrum. Hoe kan hij een ‘onafhankelijke’ voorzitter van de VO-raad zijn? Hij heeft geen onderwijshistorie, en gaat de schoolbesturen van de (grootste groep?) schoolgaande jeugd in Nederland vertegenwoordigen. Weten ouders dat hun kinderen bij deze schoolvertegenwoordiger aan het goede adres zijn? Is hij in staat bij ministerieel overleg zijn persoonlijke mening voor zich te houden? De onderwijswereld staat als ‘links’ bekend (tenminste het percentage leraren dat zich georganiseerd heeft in de traditionele vakbonden). Een aantal ambtenaren denkt links, wellicht omdat het onderwijs afhankelijk is van politieke besluiten omtrent belastinggeld. Het ministerie van OCW heeft een roemruchte PvdA-geschiedenis. Ik weet niet of Rosenmöller, ook voor de ouders, de juiste man op deze plek is. Onderwijs behoort geen politiek domein te zijn. Ieder kind heeft recht op een goede toekomst. Daarvoor hoef je geen GroenLinks te stemmen. De onderwijsproblemen worden niet enkel opgelost met *meer geld*.

     

    Zijn er geen onafhankelijke schoolbestuurders voor de VO-raad te vinden, als het toch moet? Een korte reistijd naar Utrecht (vanuit Driebergen) geeft toch niet de doorslag? *Sjoerd Slagter*, '21st century', 'get connected', 'good for all the children in the world', 'save the environment', voor *INESPO 2011*, geopend door *Mirjam de Rijk* in Utrecht, de internationale duurzaamheidsolympiade. Ik begin het wel te begrijpen, dat GroenLinks. Wat zijn er toch veel leuke dingen voor scholieren. Interview met Sjoerd Slagter door *CBE consultants*: 'De vragen uit de samenleving', 'terug naar de kernwaarden', en 'authentiek zijn'. Ja, dan past Rosenmöller wel? Wie stelt die vragen uit de samenleving? Genoeg zaken om OV-beleid over te maken! Belastinggeld moet milieuvriendelijk verbrand worden.

     

    *Partijprogramma GroenLinks* (*meer EU-bevoegdheden*; omarming van levenslang lerenprogramma).

  2. Ooops, OV-beleid moet VO

    Ooops, OV-beleid moet VO-beleid zijn. Voor een GroenLinkser moet dit overigens in één slag kunnen.

Reacties zijn gesloten.