Laat ze toch omvallen.

 

Laat ze toch omvallen.

 

Heerlijke weken en dagen zijn het voor de columnist. Het is een grabbelton van onderwerpen waarover we ons kunnen buigen om de pen daarna de pen te slijpen. Onze minister die geen minister wilde worden heeft de oorlog verklaard aan de zogenaamde ‘pretstudies’ in het mbo. Aangezien ze nergens aangeeft wat en welke opleiding onder het noemertje ‘pretstudie’ valt, staan de wapens dus gericht op elke studie, en onze minister schiet met hagel, dan hoef je niet te richten en is elk schot raak. Dat belooft wat. Blijkbaar zijn de studenten en de wetenschappers bij de Vrije Universiteit de managerscultus nu echt kotsbeu geworden en zoals het de wetenschappelijke wereld betaamd wordt er rond het thema ‘het failliet van de managerscultuur’ een symposium gehouden. Een aantal sprekers, een beetje opstandige jongelui, misschien wordt er wel een vuist gemaakt en opgestoken en daarna kunnen de managers weer gewoon aan de slag met wat ze bezig waren, namelijk het vernietigen van ons wetenschappelijk onderwijs.

Maurice statistiek heeft uiteindelijk toch één domme zweefteef, die van zichzelf zegt dat ze een vernieuwer is, gevonden om zijn sektarisch schooltje met het i-padje als sektesymbool op te richten. Nee, niet in Amsterdam, Rotterdam of den Haag maar in Snitch of all places. Maurice statistiek als nieuwe onderwijsgoeroe met de pedagogische denkbeelden van de Sint Jobs als leidraad. Om zeker te zijn dat een en ander een goede start krijgt zijn de uitgangspunten van S. Jobs gevolgd. Ten eerste: gooi de tegenstanders er uit, ten tweede: duw alles door de strot, ten derde: dreigt een mislukking, geef een ander de schuld. Vooral van dat laatste weet Maurice alles, heeft ie geleerd van zijn ‘Newconomie”.

Over dit alles wil ik het dus niet hebben. I-padjes en meer van dat soort zweefteverij, ze doen maar. De VU heeft meer managers dan professoren dus dat zit ook wel snor voor de managementcultuur, en dat van die pretstudies, och als minister die geen minister wilde worden moet je toch iets doen voor de bühne. Wat mij het meest interesseerde was Ome Sjoerd Slager die voor de zoveelste keer kwam vertellen dat het voortgezet onderwijs net zoals de mbo-instellingen en basisonderwijs te weinig geld hebben en krijgen, en dat er door de minister snel moet bijgepast worden om rampen te voorkomen. Sjoerd spiegelt zich aan de banken, heel hard roepen dat je gaat omvallen en dan komt er wel een grote broer met heel veel geld die je uit de brand helpt. Dat het belastinggeld is, is wel de minste zorg.

Persoonlijk vind ik dus dat het tijd wordt dat de scholen die te lang en te veel op de pof hebben geleefd, of gesjoemeld hebben met de cijfers ( het lijkt Griekenland wel) gewoon mogen omvallen, nee, MOETEN omvallen. Ik weet het, heel erg voor al die bekwame en onbekwame docenten die van de een op de andere dag naar het stempellokaal moeten, erg, heel erg, maar het resultaat mag er wezen. Ik verklaar mij nader.

Ouders vinden het maar gewoon dat hun kroost elke dag, behalve in de vakantie, s’ochtends de weg naar school inslaan. Geen dure kinderoppascentrale, geen ‘bezigheidstherapie’ zoals op zon- en feestdagen om het kroost gelukkig te houden, en de school zorgt wel voor de nodige ditjes en datjes en van alles watjes waar de ouders zich geen bal moeten van aantrekken, en ook die docenten moeten niet zeuren met al hun lange vakanties.

Stel, stel nou dat de minister tegen Amarantis had gezegd ‘je zoekt het maar uit’ en Amarantis was omgevallen. Fantaseer dan even wat meer en stel dat er honderd basisscholen, vijftig scholen in het voortgezet onderwijs, tien ROC’s en vier HBO instellingen zomaar van de een op de andere dag wegens mismanagement, te veel op de pof, te veel managers, en meer van dat soort managerdingetjes, omvalt. Van de een op de andere dag staan niet alleen duizenden docenten op straat maar ook tienduizenden misschien wel honderdduizenden leerlingen op straat. Honderdduizend leerlingen die dank zij hun i-padje en facebook in een mum van tijd elkaar laten weten dat ze voor ‘eeuwig’ vakantie hebben wegens ‘faalschool’. Al die ouders van die kinderen zitten onmiddellijk met hun handen in het haar, want waarheen met het stelletje geteisem dat ze ‘kroost’ noemen. Ik geef het u op een blaadje, het is de enige manier om ouders uit hun droom te helpen dat er in het Nederlandse Onderwijs alleen maar les gegeven wordt, met of zonder i-padje. Dat de school er alleen maar is om hun kinderen een aangename en leuke tijd te laten doorbrengen, dat de school de enige en echt gratis kinderopvang is waar je als ouder de opvanger van dienst verrot mag schelden. Het is de enige manier om de Nederlandse Ouder duidelijk te maken dat het al jaren mis gaat in het Onderwijs en dat de schuld niet bij de docent ligt maar bij het stelletje hebzuchtige graaiers in en buiten het onderwijs die vernieuwing op verandering gestapeld hebben met als enige reden, nog meer belasting naar de managersstrijkstok.

Hard? Ja, heel hard, net zoals de bezuinigingen, maar de enige manier om duidelijk te maken dat ‘het klaar zijn voor de toekomst’ het onderwijs tot op de grond heeft afgebroken. Ontneem de ouders hun dagelijkse kinderopvang, hun ´leuke overblijfplaats´ voor de kids, hun reserve opvoeder. van de een op de andere dag. Dan pas zullen ze beseffen dat het onderwijs in Nederland de speelbal is geworden van kwaadwillende graaiers en luchtfietsende goeroe´s in de grondverf, zoals Maurice statistiek, de VU manager en de voormalige bestuursvoorzitter van de Hogeschool van Amsterdam.

Laat het domino-effect maar komen.

 

J.Jeronimoon

1 Reactie

  1. Tja, het zal wel niet goed

    Tja, het zal wel niet goed zijn, maar ik zag en zie dit ook graag gebeuren. Weer fijn verwoord, Jeronimoon!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.