Aanbieding: Gratis werknemers.

 

Aanbieding: Gratis werknemers.

 

Jet Bussemaker, de minister die geen minister wilde worden, heeft een nieuw plannetje bedacht om de regionale opleidingscentra ( ROC) te dwingen om de zogenaamde ‘pretstudies’ af te bouwen. De afdelingen communicatie, style en design, toerisme en recreatie, International stream, sport en bewegen, veiligheid, megatronica en meer van dat soort opleidingen met ronkende namen hebben hun mooiste tijd gehad. Bussemaker gaat er heel snel komaf mee maken het moet maar eens gedaan zijn om op te leiden tot werkloosheid, zegt ze.

Dat er een aantal opleidingen zijn waarvan ook ik denk ‘moet dat nou?’ staat buiten kijf. Maar aan de andere kant vind ik de manier waarop de minister het mes in die opleidingen wil zetten meer iets hebben van een botte bijl dan van een fileermes. Ze wil namelijk dat al de mbo leerlingen eerst een stageplek moeten hebben alvorens ze aan de opleiding mogen beginnen. Het woordje Regionaal van Regionaal opleidingscentrum neemt de minister dan ook heel letterlijk want het ROC moet zorgen voor de stageplekken en dat kan het best bij het bedrijfsleven in de regio.

Als ik werkgever was dan zou ik nu stante pede stoppen met zoeken naar werknemers. Om te beginnen moet ik de nieuwe werknemer een loon aanbieden, al dan niet een tijdelijk contract, inschrijven in een pensioenfonds, sociale lasten afdragen en hem of haar minimaal een maandje of zes laten begeleiden door een andere werknemer alvorens de nieuwe van genoeg wanten weet om zelfstandig de arbeid uit te voeren. Doet u mij maar een stageloper van het ROC. Geen loon, geen bindend contract, geen pensioenvoorziening, geen sociale lasten en dezelfde begeleiding als een nieuwe echte werknemer. Komt daarbij dat ik zo een stageloper van de een op de andere dag kan inruilen voor een andere want ik weet de stokken staan waarmee ik honden kan slaan, iets met te weinig competenties of zo, en zo een stageloper haalt zijn neus niet op van ‘klusjes’ zoals koffie zetten, beetje schoonmaken, mijn auto in de was zetten, het hoort er allemaal bij als je de competenties wil behalen. En dat er meer dan zeshonderd duizend werklozen zijn, dat is een andere minister zijn afdeling.

Ook voor het o zo geplaagde basisonderwijs kan dit een prachtige oplossing zijn. Ik heb me laten vertellen dat na de universiteiten, de hogescholen, de ROC’s en het Voortgezet onderwijs nu ook de basisscholen in financiële moeilijkheden komen. En dat ligt natuurlijk niet aan de bureaucratische waterhoofden met aan het roer een bestuurder die bij zichzelf denkt dat hij de CEO is van een beursgenoteerd bedrijf en in die zin ook een beloning en andere emolumenten moet krijgen. Het ligt ook niet aan de honderden miljoenen die verplicht afgedragen worden aan de samenwerkingsverbanden, raden en andere bureautjes die zich in de rafelranden van het onderwijs bezig houden met luchtfietserij en zweeftevengedoe en het ligt ook niet aan de megalomanie wat betreft nieuwe gebouwen, aanschaf van lichtbakken voor vooraan in de klas en die we digibord noemen, computers en i-padjes. Het ligt aan veel te lang veel te weinig geld vanwege de overheid. Jaja.

Dus, als we even de minister volgen dan is het aan de bestuurder van de basisschool om even te gaan buurten bij de bestuurder van het ROC. In een sakker en een vloek kunnen die twee een aantal vliegen in één klap slaan. Alle onderwijsassistenten kunnen stage gaan lopen bij het basisonderwijs. Daar nemen ze de taak van de juf of meester waar onder het toeziend oog van een oudere juf. Bevoegd of goed opgeleid speelt geen rol, dat speelt trouwens al jaren geen rol meer in het basisonderwijs. De basisschool kan zonder al te veel problemen ‘reorganiseren’ om een faillissement te ontlopen. Oudere en duurdere juffen en meesters kunnen de wacht worden aangezegd en mogen dan in dat jaartje dat ze nog verbonden zijn aan de school wegens sociaal plan, de aankomende onderwijsassistenten begeleiden, coachen en de competentielijst afvinken. Iedereen blij. De leerling heeft een stageplek, het ROC behoudt de opleiding en de bijhorende centjes, de basisschool kan reorganiseren en van zijn dure docenten af en toch worden de opengevallen plaatsen gratis en voor niks opgevuld. Wat betreft de kwaliteit van het onderwijs kunnen we kort zijn, geen hond merkt het verschil, vooral niet na het afschaffen van de Cito-toets.

Het is een gotspe, meer dan zeshonderd duizend werklozen en de minister van onderwijs heeft gratis werknemers in de aanbieding. We noemen het stage.

 

Jesse Jeronimoon