lesuitval

Lesuitval

Het onderwerp lesuitval of onderwijsleertijd is zeer actueel. Niet alleen klagen docenten en studenten over het gebrek aan onderwijsuren, ook ouders lopen te hoop tegen het vele uitvallen van lessen van hun kinderen. Hieronder leest u een korte samenvatting van de problemen rondom lesuitval en onderwijsleertijd.

De ouderkring van de vereniging Beter Onderwijs Nederland vindt dat scholen verplicht moeten worden voldoende onderwijsleertijd aan te bieden. Meer Onderwijs Moet.
Wij hebben een systematiek ontwikkeld waarmee we kunnen beoordelen of scholen voldoen aan de wettelijke verplichtingen. Als geconstateerd is dat een school te weinig onderwijs aanbiedt, dan kunnen wij u helpen om daarvan melding te doen.
Voor meer informatie over deze systematiek kunt u een email sturen naar ouders@beteronderwijs.org en wij nemen contact met u op.

Daarnaast willen wij graag uw ervaring met lesuitval of onderwijsleertijd horen, zodat wij een indruk kunnen krijgen of deze problematiek incidenteel of structureel is en wat de mogelijke oorzaken zijn.
U kunt hieronder reageren of anders ook via het emailadres ouders@beteronderwijs.org
Vermeld in de email wel graag de naam van de school en een korte omschrijving van uw ervaring.
Wij hopen hiermee ook de stem van de ouders duidelijker hoorbaar te maken!

LESUITVAL

Scholen zijn volgens de wet verplicht om voldoende onderwijs aan te bieden. De wet spreekt van onderwijsleertijd en daaronder wordt verstaan het aantal (klok)uren dat leerlingen doorbrengen onder toezicht van daartoe bevoegd personeel.

Het laatste jaar is er veel te doen geweest over de onderwijsleertijd. Scholen blijken namelijk veel te weinig leertijd te verzorgen. Met name in het voortgezet onderwijs en in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen leerlingen te weinig les. Volgens de regelgeving moeten leerlingen in het voortgezet onderwijs 1040 klokuren les krijgen in de onderbouw, 1000 klokuren in de bovenbouw en 700 klokuren in het examenjaar. Op een ROC moeten leerlingen 850 klokuren onderwijs per jaar krijgen.

In de afgelopen 20 jaar zijn scholen steeds minder onderwijs gaan verzorgen. Steeds makkelijker werden leerlingen naar huis gestuurd vanwege organisatorische redenen. Er is geen adequate regeling waarmee lessen die uitvallen vanwege incidenteel verzuim van docenten worden vervangen en er wordt steeds meer tijd besteed aan werkvormen waarvan men zich in redelijkheid mag afvragen of die mag vallen onder de noemer onderwijsleertijd.

Ouders weten hoe veel onderwijs kinderen mislopen. Om de haverklap hebben kinderen extra vrij. Lessen vallen uit, kinderen komen eerder naar huis, kunnen twee drie keer in de week uitslapen omdat het eerste uur uitvalt, extra vakantiedagen zijn heel gewoon en bij elke lerarenvergadering wordt leertijd misgelopen. Een groot aantal scholen plant voor een schooljaar 20% te weinig lestijd. Van het onderwijs dat wel gepland is valt dan nog 3% tot 12% uit vanwege ziekteverzuim.

Schoolbestuurders beroepen zich steeds op de onmogelijkheid om binnen de bestaande bekostigingssystematiek voldoende onderwijs aan te bieden. Zij erkennen dat er te weinig les wordt gegeven en zij geven aan dat het aanbieden van voldoende leertijd zou leiden tot een slechtere kwaliteit van het onderwijs. Volgens de besturen gaat het niet om kwantiteit maar gaat het om kwaliteit en daarom zou het niet erg zijn dat lessen uitvallen omdat de kwaliteit van de lessen die wel gegeven wordt goed is. In werkelijkheid zijn het echter de besturen die aan leraren allerlei opdrachten geven naast de lesgevende taken zodat er steeds minder tijd overblijft voor de kerntaak van een docent, het lesgeven. Bovendien blijken besturen het geld voor onderwijs liever te sparen zodat enorme reserves op de bank staan. Het optuigen van een vervangingsregeling voor ziek personeel heeft bepaald geen prioriteit.

2 Reacties

  1. Lesuitval
    De school (AshramCollege te Alphen a/d Rijn) is zeer creatief in dit soort gevallen je geeft de leerlingen 3M het 1euur vrij op maandag als ze hun huiswerk hebben gemaakt.Toets over 4 weken voor LO dan geef je de leerlingen elke woensdag de 2 belangrijke gymlesuren vrij. Hoe bedoel je dat men weinig beweegt. Och, de mentor (Duits) heeft ook niet veel zin in lesgeven dus mentorles vrij en het is alweer vrijdag dus dat uur heb ik ook geen zin. Leraar trouwt in schoolvakantie maar meld zich af na 2weken want gaat op onverwachte huwelijksreis, vervanger ho maar. Hoe bedoel je klokuren 26x40weken zegt maar klokuren 20x32weken de rest van de tijd krijgen ze geen of nauwelijks les. Waar is de tijd gebleven van fatsoenlijk schoolbeleid en lesgeven. Ik zelf kreeg les 1977-1981 van half negen tot vier uur op vrijdag tot vijf uur ivm les Scheikunde, ben er niet slechter van geworden en waardeer de leraren van de laatste meisjesMavo van Nederland.En er was zelfs tijd over om naar het Museum of het zwembad te gaan.Minder vakantie maar meer les en dus meer kennis opgedaan. Kennis is macht is een aloud gezegde.

  2. De basisschool van mijn zoon
    De basisschool van mijn zoon het daar een slimme maar doortrapte truc voor. Eerst een jaarplan volgens de regels laten goedkeuren door de Inspectie en daarna nog wat vrij dagen aankondigen. Geeft op de basisschool geen problemen mits je het bij tijds doet, zodat de ouders een praktische opvang oplossing kunnen regelen. Minder uren onderwijs hoor je echt niemand over, men verwacht kennelijk niet veel…

Reacties zijn gesloten.