Kuisheidsgordelcultuur

Dino’s en korte rokjes worden uit de schoolboeken geweerd, kopte het NRC vrijdag 8 oktober. NRC deed onderzoek naar de richtlijnen die de vier grootste educatieve uitgeverijen hanteren om hun klanten uit de streng christelijke niche niet verliezen. Kermis, carnaval, tatoeages, make-up en vooral de evolutieleer blijken de geheide onderwerpen voor deze kuisheidsgordelcultuur. Auteurs die voor deze uitgeverijen schrijven krijgen hiermee te maken. Je kunt je afvragen wanneer “Het Boek Genesis” aan de beurt is of schrijvers als Gustaaf Peek, Jan Wolkers, W.F. Hermans, Jan Cremer en Louis Paul Boon. En dit lijstje is maar voorbeeldmatig. Ook schetsen en cartoons ontkomen niet aan deze censuur. De vraag is of deze uitgevers dit zomaar mogen. De vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs liggen hiermee zwaar onder vuur. Deze uitgeverijen kunnen dit blijkbaar ongestraft doen, omdat ze de markt met zijn vieren keurig in handen hebben en menen met deze knellende kuisheidgordels iedereen hun gedachtengoed op te kunnen leggen. Dergelijke praktijken heten in normaal Nederlands ‘censuur’. Het is de hoogste tijd dat hier paal en perk aan wordt gesteld.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter