Het onderwijs krijgt er weer heel veel geld bij, of…?

Tja en met de verkiezingen verschijnen ook de Beloofde Koeien met de Gouden Hoorns. Meer salaris en miljarden extra voor het onderwijs. Na de verkiezingen verdampen deze loze beloften en trekt Den Haag weer de zoveelste onbevoegde en vooral onbekwame blikken met pedagogisch didactisch geleuter open. Dat was het gevoel dat ik kreeg na afloop van een onderwijsdebat in Utrecht. Een debat waar alleen Jasper van Dijk (SP) en Michel Rog (CDA) een snedige en zinnige boodschap uitdroegen. Jasper stelde ook meteen voor om de lumpsum af te schaffen. De overige aanwezige onderwijswoordvoerders, meenden vooral de oplossing te moeten gaan zoek in miljarden investeringen in het onderwijs. Waarbij PvdA, D'66 en VVD tegen elkaar opleken te bieden. Wel was men het er van links tot rechts overeens dat het salaris voor de leraren omhoog moest. Waarop de VVD het idee van horizontale beloning probeerde voor het voetlicht te brengen. Jasper van Dijk prikte deze ballon, tot volle tevredenheid van het publiek, meteen lek, want dit was een onvervalste zet van de VVD om de prestatiebeloning in het onderwijs  weer op de agenda te krijgen. Dit debat gezien en gehoord hebbende, heb ik weinig hoop.

 

2 Reacties

  1. De “fiksers” denken dat ze

    De "fiksers" denken dat ze met centen de structurele problemen in het onderwijs kunnen oplossen.

    Dat zal ze niet lukken want "een nieuw soort beleid zal het onderwijs uit het dal moeten halen".

    (termen geleend uit "De nieuwe revolutionaire golf" van Rob de Wijk)

Laat een reactie achter