Niets aan toe te voegen

"Voor het effectief overdragen van kennis is een goede interactie essentieel. Het krijtbord is hier een ideaal hulpmiddel voor. Een uitwerking op het krijtbord vereist inhoudelijke kennis en een coherent verhaal. Dit zorgt ervoor dat er makkelijk en adequaat kan worden ingespeeld op vragen uit het publiek. Bordschrijven remt bovendien de presentatiesnelheid, waardoor denkprocessen van zender en ontvanger synchroniseren. Tenslotte straalt het bord door zijn eenvoud: er kan vrijwel niets mis gaan. Technologische hulpmiddelen zijn ideaal om bepaalde zaken te illustreren, maar voor daadwerkelijke kennisoverdracht zijn een goede docent en het krijtbord nog altijd onmisbaar."

 

Kim Verbert in Hora Est, Delft Integraal nr 3, oktober 2016, pag 34.

7 Reacties

 1. Kennis is een vorm van macht

  Kennis is een vorm van macht en macht dient per definitie te worden gewantrouwd.

  Volkskrant zaterda 29 okt '16

   

  In mijn lokaal heb ik een whiteboard; werkt altijd, loopt niet vast en heeft geen software updates nodig. Filmpjes projecteer ik op een scherm. Prima liever geen digiboard!

 2. Kennis is een vorm van macht

  Kennis is een vorm van macht en macht dient per definitie te worden gewantrouwd.

  Volkskrant zaterda 29 okt '16

   

  In mijn lokaal heb ik een whiteboard; werkt altijd, loopt niet vast en heeft geen software updates nodig. Filmpjes projecteer ik op een scherm. Prima liever geen digiboard!

 3. Belangrijk is dat de docent

  Belangrijk is dat de docent kiezen mag of hij een krijtbord of een E-board wil gebruiken. Maar als het bestuur alle krijtborden weghaalt kan het zijn voorkeuren en ideologie op wel een heel eenvoudige manier opleggen.

 4. Wat heeft de leuzenfabriek nu

  Wat heeft de leuzenfabriek nu weer voor waanzin bedacht? Kennis is macht en macht moet altijd worden gewantrouwd? Dus liever geen mensen met kennis die mijn huis bouwen en mijn verwarming aanleggen? Dus geen mensen die grote talenten hebben op diverse gebieden? Geen grote kunstenaars meer? Geen bekwame ingenieurs meer? Geen zeer bekwame technici meer? Allemaal weer terug naar de grotten (want hutten bouwen vereist ook grote kennis).

  De totale nonsens die het onderwijs steeds te verduren krijgt, het is om dol van te worden.

 5. @moby

  @moby

  Het bovenstaande citaat is afkomstig van een nederlandse promovendus aan de TU Delft. Hij heeft het recente onderwijs dus aan den lijfe ervaren.

  Ik vind het zeer bemoedigend dat er jongeren zijn die tegenwicht bieden aan de de onderwijskundige lariekoek van de afgelopen decennia en zodoende aloude pedagogische methoden weer in de kijker plaatsen. 

   

 6. Over die krijtborden en E

  Over die krijtborden en E-boarden * :

  J de Groot heeft groot gelijk. Ik was laatst bij zo'n voorlichtingsbijeenkomst voor "nieuwe" leerlingen en hun ouders. Het was in een Vrije School in een gewone provincieplaats.

  Meerdere ouders : "hebben jullie wel een electronisch schoolbord, en computers voor iedereen ? "

  De klasseleraar : "Zeker. kijk maar"- -"En inderdaad, een array van kundig opgestelde, flikkerende comupterschermen, en meerdere E-boards met flikkerende beeld/audio projecties, dynamisch uiteraard. Ouders tevreden, leerlingen-aanwas voor de school.

  Naderhand, in conversatie met die leraar, legt hij uit hoe (en waarom) de school dat soort utensilien heeft gekregen (voor noppes) van de gemeente (mislukte poging tot opstoten in de vaart der volkeren). Maar dat de inzet ervan, tot in groep 8, strict off limits is, en vanaf die groep héél spaarzaam. Die leraar had óók groot gelijk.   

   

  * overigens doet de term E-boarden me denkend huiveren aan waterboarden, iets waar electronica onderwijs-propagadeurs zich  –  in overdrachtelijke zin bedoeld  –  graag hun medewerking aan verlenen. Dóórdenkertje !

 7. k heb met moeite een

  k heb met moeite een definitie van macht gevonden waaruit blijkt dat je macht moet wantrouwen: de capaciteit van groepen of individuen om andere groepen of individueen te laten handelen in overeenstemming met de eigen belangen of doelstellingen

Laat een reactie achter