VvAA: “Zelf aan het roer”

Het komt bekend voor: de VvAA heeft een Manifest opgesteld tegen de verzakelijking van de gezondheidszorg. Tijd voor een Medisch BON?

Citaat: "De Nederlandse gezondheidszorg staat wereldwijd bekend om zijn goede kwaliteit. Als zorgverleners zijn we daar trots op. Wij zijn er ook verantwoordelijk voor dat die kwaliteit zo hoog mogelijk blijft. Daarom blijven wij steeds verbeteren. Tegelijkertijd worden wij steeds vaker gehinderd door de manier waarop de zorg in Nederland geregeld is. Dat willen wij niet langer. Als patiënt moet u er op kunnen vertrouwen dat uw zorgverlener doet wat voor ú noodzakelijk is. En daar wringt de schoen; de spreekkamer is inmiddels bezet door verzekeraars, managers en consultants die menen te kunnen bepalen waaraan de kwaliteit van zorgverlening moet voldoen. Wij roepen al deze ‘derden’ op zich terug te trekken en de regie op de kwaliteit van zorg en behandeling daar te laten waar hij hoort: in de spreekkamer tussen patiënt en zorgverlener."

Het Manifest Zelf aan het Roer staat hier: www.vvaa.nl/voor-leden/zelf-aan-het-roer

 

 

4 Reacties

 1. Is dit BON’se business ? Gaan

  Is dit BON'se business ? Gaan we de gezondheid van het onderwijs regelen naar het model van categorale instanties ? ADHD dwang-preventie op GGD recept, toe te passen op kleuters van vier jaar ? 

  In veertig, vijftig jaar, is er in de medische wereld veel veranderd, toegegeven  :  verbeterd (er kan nog wel meer gebeuren). Maar de voormalig vaak gepraktizeerde arrogantie van medici jegens patienten is behoorlijk afgenomen.

  De VvAA was een stevige exponent van die arrogantie. Uit mijn herinnering : de furore die Wim Kan maakte :

  " 'k moes' laatst naar mijn huisarts, om een aandoening te voorkomen, ik ging zoals altijd op de fiets, op de oprit kon ik een botsing met zijn Bentley ter nauwernood voorkomen. In de wachtkamer lag dat tijdchrift van de VvAA. Mijn huisarts is vaak best wel arrogant.

  "Lieve mensen, kennu de VvAA, Vereniging voor Artsen Automobilisten ?"

  Gelach, toechouwers in de zaal.

  "Die heeft grote plannen. Ze gaan de Vereniging een meer uitgesproken naam geven  :  "Heelmeesters en Helikopers".

  Het verhaal vermeldt ook nog dat er drie dagen later een woedende brief op de deurmat in Kudelstaart plofte. 

     

 2. Mirabile Dictu

  Mirabile Dictu

  In de NRC van afglope zaterdag stond bij Opinie en Debat naar aanleiding van de brexit een bijdrage van de Peuro-groep die twijfelt aan het nut van de Euro (Deftige elites van Nederland, u lokt een Nexit uit). Het valt me op hoe gemakkelijk dat verhaal omgeschreven kan worden zodat het op het Nederlandse onderwijs slaat. Mijn overtuiging dat de brexit summa summarum slecht is werd er door afgezwakt. Ook hier was de conclusie "Zelf aan het roer".

 3. @Sassoc: uiteraard hoeft BON

  @Sassoc: uiteraard hoeft BON zich hiermee niet actief te bemoeien. Ik vond slechts de overeenkomst met de discussie in het onderwijs zo frappant. En wat dat oeroude stuk van Wim Kan betreft: vermakelijk maar minstens 40 jaar oud dus de relevantie ontgaat mij volkomen.

Laat een reactie achter