Ontaarde Politieke Partijen

Van Partijen die menen dat ze zich in het liberale deel van het politieke spectrum bevinden mag men verwacht dat zij de burgers grote vrijheid willen laten houden met betrekking tot beslissingen die vooral henzelf aangaan. Het reilen en zeilen van sommige liberale partijen doet twijfel ontstaan over hun oprechtheid op dit gebied.

In Rotterdam maakt D66 Ophef over de Aanmeldingen voor de vervolgscholen aansluitend op het basisonderwijs in Rotterdam (NRC van 20 februari anno domini 2015). Ze willen niet dat de vervolgscholen zelf toetsen of een leerling op een bepaald niveau thuishoort maar dat de vwo-vervolgscholen zich geheel en al verlaten op het advies van de leverende basisschool. Als ongeloofwaardig excuus voert zij aan dat de vervolgscholen zo hun subsidie zouden verliezen. Het voorschrift dat scholen en dus ook ouders moeten berusten in het monopolie van het genoemde advies is volkomen in strijd met het zelfbeschikkingsrecht van de ouders. Een ouder moet altijd de mogelijkheid krijgen om aan te tonen dat een kind het niveau dat hem/haat voor ogen staat haalbaar is en wanneer dat hem/haar lukt zou de vervolgschool de leerling in principe moeten aannemen. Adviezen van een basisschool zullen nooit onfeilbaar zijn. En op dit moment zijn er vele redenen om aan te nemen dat ze dat niet zijn. Als het om VWO gaat kun je niet zeggen dat de meeste onderwijzers het niveau hebben om VWO-geschiktheid betrouwbaar vast te stellen en hebben ze er ook geen training in gekregen. Dat vast stellen is bovendien grotendeels op toetsjes gebaseerd die niet alleen bedoeld zijn om VWO-geschiktheid vast te stellen en waarschijnlijk alleen maar op meerkeuzentoetsen. Ook de CITO-eindtoets zou er trouwens anders uit moeten zien als haar doel zou zijn om vast te stellen of een leerling wel of niet het VWO aankan. Het vroegere toelatingsexamen was eerlijker. Leerlingen van groep 8 kregen extra moeilijke leerstof (breukrekenen, synthetische deling, verbaal beknopt geformuleerde ingeklede rekenvraagstukken, (vaak standaard meer wel van een redelijk niveau), taal- en redekundig- -ontleden, spelling, vocabularium en uitdrukkingen gezegden en invulvragen voor aardrijkskunde en geschiedenis waarvoor het gebruik van je hersenen nodig was.  Als een leerling daarvoor slaagde mocht hij het VWO proberen. De VWO-scholen namen die zelf af zodat ouders er altijd voor konden zorgen dat hun kind meedeed en zich erop kon voorbereiden. Natuurlijk is het vervelend dat veel ouders niet voldoende assertief zijn maar dat mag voor de staat geen reden zijn om andere ouders een stuk ouderlijke macht te ontnemen.

De VVD heeft zich als liberale partij in diskrediet gebracht door in te stemmen met een geheime landelijke rekentoets. (die rekentoets was natuurlijk sowieso een verkeerde keuze). Maar er is nog iets geks. De VVD wilde het de rechter mogelijk maken om Nederlandse wetten aan de grondwet te toetsen. Een mogelijkheid die op het gebied van onderwijs node gemist werd. Ik herinner mij nog dat er een wet of maatregel van bestuur kwam die onbillijk was voor studenten die aan een studie bezig waren. De rechter kon daar een stokje voor steken door gebruik te maken van de koninkrijksovereenkomst met de Nederlandse Antillen, een overeenkomst die moest voorkomen dat op de Antillen rare wetten tot stand zouden komen. Toen Nederland zelf in de fout ging kon de rechter die overeenkomst goed gebruiken om te redresseren. Het toetsen aan internationale verdragen ging in Nederland steeds meer dezelfde rol vervullen als die van toetsing aan de grondwet in het buitenland. Laat nu de VVD besloten hebben om tegen die mogelijkheid in te gaan door de kamer nuances in en interpretaties van internationale wetten te laten uitvoeren. Dit lijkt op het eigenmachtig maken van een jurisprudentie om de macht van de rechter in te perken. (zie artikel van Joost Taverne in de NRC van 20 december 2015)

Het wordt tijd dat D66 en de VVD eerlijk zeggen dat zij geen liberale partijen zijn! 

2 Reacties

Reacties zijn gesloten.