Goed voorbeeld doet goed volgen als adagium

Ik ben niet goed van de tongriem gesneden en er is een vraag die ik op de komendeBONdag graag aan de heer Erick Vermei, Algemeen Directeur IVA Driebergen, had willen stellen. Maar om genoemde reden en omdat ik haar beter naar aanleiding van Vermei’s verhaal aan de BON-leden en aan het bestuur zou kunnen stellen stel ik de vraag nu aan de lezers van deze website:

De HBO-afdeling van het IVA is de parel van de kleine HBO-scholen. Zij is bovendien een particuliere school en logenstraft door haar reputatie de bewering dat de lump sum financiering van overheidsscholen een hinderpaal op de verbetering van het onderwijs is. Dat de lumps sum financiering daar contraproductief werkt is een gevolg van het halfslachtige marktkarakter van het onderwijs. En natuurlijk van de onredelijke voorwaarden die aan het verkrijgen van volledige overheidssteun gesteld worden. Het lijkt mij dat mede om deze reden het IVA niet probeert om overheidssubsidie aan te vragen. Een andere reden voor dit instituut om leerlingen niet aan lager lesgeld te helpen kan zijn dat de IVA zo niet veel ongemotiveerde leerlingen binnen krijgt. De heer Vermei zou dat vermoeden op het minisymposium kunnen bevestigen of torpederen. Er zouden veel meer goede kleine HBO-instellingen kunnen komen als de overheid kleine HBO-scholen die hun sporen verdiend hebben zou subsidiëren met een bedrag per leerling ter grootte van het verschil in het schoolgeld dat de IVA vraagt en het collegegeld dat het HBO int. Verder moet de overheid natuurlijk niet gaan want er mogen in geen geval scholen ontstaan omdat de stichters daarvan op hoge bonussen azen. Donaties door bedrijven die veel afgestudeerde leerlingen afnemen lijkt mij geen bezwaar. Kleine HBO-scholen moeten klein blijven om gedwongen winkelnering te voorkomen en salarissen aan de top redelijk te houden.

Het waarschijnlijke floreren van kleine HBO-scholen zou bij de discussie met de politici tijdens de BONdag ook onder de aandacht van de genoemden gebracht kunnen worden. Het zou mooi zijn als een van de politieke partijen er iets in zou zien om het idee in haar verkiezingsprogramma op te nemen.

1 Reactie

  1. aanvulling

    aanvulling

    een potentiële Tsipras

    Het businessmodel van IVA, of het nu op papier staat of slechts verankerd is in de hoofden van de leiding, functioneert uitstekend. Hoe kunnen we nu bereiken dat er meer van zulke goede tertiaire scholen komen die het kunnen opnemen tegen de bestaande MBO- en HBO-kolossen? De knelpunten lijken mij duidelijk:

    Het merendeel van de politici wil het geloof in de bevruchtende synergie binnen die kolossen niet opgeven en het politiekeducatieve complex heeft een stevig politiek been om zich staande te houden.

    De HBO-scholen en de ROC’s geven geen full time onderwijs aan leerplichtigen. Bij het oprichten van zijn wel andere obstakels::

    Erkenning van de einddiploma’s als een geldig diploma hoger- of middelbaar- -beroepsonderwijs.

    Voor het verkrijgen en behouden van overheidssubsidies moet aan bepaalde soms ongewenste regels voldaan worden. Het ontbreken van subsidie werpt in de vorm van hoog schoolgeld voor potentiële leerlingen een hoge drempel op. Subsidietoekenning zou derhalve enkel en alleen op succes in het behalen de overeengekomen resultaten van het onderwijs gebaseerd moeten zijn,

    Het oprichten van een school die vanaf het begin gesubsidieerd wordt is een langdurig en vaak onvoltooibaar proces. Daarom zou een nieuw op te richten instituut voor tertiair onderwijs zou in geval van succes achteraf subsidie moeten kunnen krijgen over een

     aanloopperiode waarin geen passende subsidie verstrekt is. Dat opent de weg naar subsidiering van de school met durfkapitaal waarbij ouders jn plaats van hoog lesgeld het normale lesgeld betalen aangevuld met een lening aan het instituut, een aandeel in het instituut of een obligatie bij van het instituut.

    Na de fraude bij InHolland en de faillissementen van Almarantis en ROC-Leiden moet het mogelijk zijn de kiezers ervan te overtuigen dat we weer terug moeten naar kleine overzichtelijke zelfstandige MBO’s en HBO’s. Het floreren van de IVA toont aan dat het apart houden van de salarissen van de leraren helemaal niet nodig is.

    Op 7 maart vindt het minisymposion van BON over Hoe het ook anders kan plaats. Dan hoeven we niet alleen maar te kijken naar wat er goed gegaan is maar kunnen we ook in aansluiting daarop met gebruikmaking van dan aanwezige know how bedenken hoe we er voor kunnen zorgen dat er in onderwijsland nog meer anders en beter zal gaan. Er is uit Onderwijsland  een potentiële Alexis Tsipras in de gedaante van de SP-parlementariër van Dijk naar onze bijeenkomst gekomen. Hij vertegenwoordigt net Tsipras een politieke partij van nieuwelingen die niet schuldig zijn aan een economische of onderwijskundige ramp.  En er is  ook een vertegenwoordiger van de IVA-school aanwezig om ons uit te leggen hoe je er voor kunt zorgen dat kleine scholen uitmuntende prestaties leveren. En van de overige politici kunnen we op ons minisymposion uit de eerste hand horen waarom er volgens hen geen reden is waarom het oprichten van kleine zelfstandige HBO- en MBO- -scholen verstandig zou zijn!

Reacties zijn gesloten.