Wat is de rekentoets voor het voortgezet onderwijs?

(nieuwe ontwikkeling: Mieke belt, zie bijlage)

Om Stapelgek van te worden:

Vanaf het schooljaar 2013-2014 is de rekentoets verplicht in het eindexamenjaar van het voortgezet onderwijs. De rekentoets telt tot en met 2014-2015 nog niet mee voor de examenuitslag. Een leerling kan in die jaren dus niet zakken doordat hij de toets niet haalt. Het resultaat van de rekentoets staat wel op de cijferlijst van het examen. Vanaf 2015-2016 telt de toets mee voor de examenuitslag.

OCW informeert ons hiermee dat het cijfer voor de rekentoets op de eindexamencijferlijst komt. Ik meende met de kamer begrepen te hebben dat het cijfer op een afzonderlijke bijlage komt, maar op deze site van de overheid staat het dus anders:

www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/vragen-en-antwoorden/wat-is-de-rekentoets-voor-het-voortgezet-onderwijs.html

De (in de woorden van OCW) vraag en antwoord site bevat nog een tweede vraag:

Wat zijn de referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen?

Doorklikkend zien we dat zoals gebruikelijk voor informatie wordt doorverwezen naar de inmiddels herkenbare (en dat kost wat!) SLO-glossies die gemaakt zijn als uitwerking van wat er onder regie van Anne van Streun en zijn FI-experts in het staatsblad terecht is gekomen. Staatsblad 2010 265 is aangehangen, de glossies vindt u hier:

www.taalenrekenen.nl/downloads/referentiekader-taal-en-rekenen-referentieniveaus.pdf/

Over deze referentiekaders is nog wel het een en ander te zeggen. Anne van Streun, die voorzitter van de expertgroep rekenen, bleek bijvoorbeeld tijdens de hoorzitting in de kamer van mening dat zijn referentiekaders nooit bedoeld zijn om toetsen zoals nu door OCW dwingend opgelegd worden op te baseren. Dat roept de vraag op waar de referentiekaders rekenen dan wel voor te gebruiken zijn. De vraag stellen is hem beantwoorden natuurlijk, maar doe eerst eens wat geen van de destijds voorstemmende kamerleden gedaan heeft (de kamer stemde unaniem voor). Lees in de bijlage wat er letterlijk in Staatsblad 2010 265 over rekenen staat en kijk wat verder rond, hier bijvoorbeeld:

www.henkshoekje.com/Praatjes.htm

www.beteronderwijsnederland.nl/node/7948

works.bepress.com/alla_routitsky/3/

benwilbrink.nl/projecten/capaciteiten_in_contexten.htm

www.theguardian.com/education/2014/may/06/oecd-pisa-tests-damaging-education-academics

Wie, wat en waarom. En hoe lang nog? Waar blijft de nieuwe lente? We blijven hopen Wouter:

www.beteronderwijsnederland.nl/content/transfer-en-transitie

U begrijpt overigens dat de twee tot nu toe gestelde en behandelde vragen door OCW zelf gesteld zijn. Een vraag die OCW nog niet stelt is:

Wat is de rekentoets voor de pedagogische centra en het maatschappelijk ondernemende circuit van postdoctorale rekencoordinatoropleidingen? En hoe is dat circuit verweven met het circuit in de derde bijlage dat tegen beter weten in de onzinnige plannen doorzette?

Meer vragen: www.beteronderwijsnederland.nl/content/de-grote-rekenkwis-met-nieuwe-breinbrekers

Nog een vraag, waar staat die S voor? Antwoord: die staat voor STREEFniveau. Bijvoorbeeld dat 3+5=5+3, zie de tweede bijlage. Loop de S kolom achterin het staatsblad eens door zou ik zeggen. In het verlengde van deze flauwekul ligt de problematiek in het VO:

www.beteronderwijsnederland.nl/content/nieuwe-examenprogrammas-wiskunde-het-onderwijzen-en-toetsen-van-wiskundige-denkactiviteiten

FYI FriendlyFoe is the alias I used while in the board of BON. It still suits me fine and they know who I am. And so do you if you just got here from my twitter-account.

 

4 Reacties

  1. Wat een zelfvernedering in

    Wat een zelfvernedering in Nederland! Een geschiktheidsdiploma voor de toelating tot de universiteiten waarop staat: Deze persoon beheerst rekenen en schrijven

Laat een reactie achter