Jan Rath van BOOR naar Dunamare

De Raad van Toezicht van Dunamare Onderwijsgroep heeft per 1 november Jan Rath als nieuwe bestuurder aangesteld. Jan Rath was van 2008 tot eind oktober 2013 bestuurder bij de stichting Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam (BOOR).  De overstap van Rotterdam naar Haarlem betekent voor Jan Rath dat hij een bestuur met 85 scholen en 30.000 leerlingen inruilt voor een bestuur met 23 scholen en 12.500 leerlingen. Erg logisch oogt die keuze niet. Zou Dunamare fusieplannen hebben? Is er anno 2013 een superkrappe arbeidsmarkt voor schoolbestuurders? Was Jan Rath toe aan demotie? Of dient Dunamare als vangnet voor uitgerangeerde bestuurders? En hoeveel salaris zou hij hebben ingeleverd?  Of gaat hij juist meer verdienen dan het in Rotterdam toegestane maximum?

www.rijnmond.nl/nieuws/21-02-2013/ex-bestuursleden-boor-moeten-terugbetalen

Bij BOOR is er sinds de oprichting eind 2007 veel mis gegaan. De bevindingen van twee door de gemeente Rotterdam ingestelde commissies spreken boekdelen over zowel de tekortkomende prestaties van de twee dagelijkse bestuurders Wim Blok en Jan Rath als over hun zelfgenoegzame mentaliteit.  De bedrijfsvoering schoot tekort, de administratie was chaotisch, er was gebrekkig/geen intern toezicht, reglementen waren ondeugdelijke cq niet geschreven enz.  Ook vergaten de twee CvB’ers hun eigen functioneren te – laten – evalueren en vervulden ze veel te veel nevenfuncties. De commissie Cohen schrijft over de kwaliteit van de wettelijke medezeggenschap:   “ Van een open dialoog met de vertegenwoordigers van personeel, ouders en leerlingen, gericht op het bereiken van overeenstemming en draagvlak, lijkt vaak geen sprake te zijn. “  Zie:

–  Biznez Management, Evaluatie Stichting BOOR, eindrapport 15 maart 2012, conclusies pag. 21:

www.vosabb.nl/uploads/media/Evaluatie_BOOR.pdf

–  Commissie Cohen: Governance openbaar onderwijs, adviesrapport 30 september 2012.

www.vo-raad.nl/userfiles/bestanden/Goed%20Bestuur/EindrapportBOOR.pdf

Zie de managementsamenvatting op pag 7,  o.a. aanbevelingen 11 t/m 14

Curieus zijn overigens de lijnen naar de Amsterdamse CBE group waar BOOR CvB-voorzitter Wim Blok al een tijd meeloopt. Op de CBE website wordt BOOR genoemd als instelling in het PO en VO die eerder door CBE in samenwerking met Goos Minderman van de VU werd ondersteund in het professionaliseren van hun toezicht. [1]   (zie link naar brochure uit 2011)

nl.cbe-group.com/wp-content/uploads/2011/10/Flyer-toezichthouden-in-PO-en-VO-v15.9.2011.pdf

Het BOOR jaarverslag 2012 maakt melding van het ingrijpen van de gemeente Rotterdam wegens ernstige taakverwaarlozing door het bestuur van BOOR, van het aftreden van alle zeven leden van het Algemeen Bestuur en het benoemen van een bewindvoerder. Voorzitter van het dagelijks bestuur, Wim Blok, moet in oktober 2012 het veld ruimen wegens een volgens het BOOR jaarverslag onhoudbare positie.

boorbestuur.nl/default.asp?page=nieuws&pid=14&id=775&sid=0&c=3

www.rijnmond.nl/nieuws/07-05-2013/verlies-boor-nog-hoger-dan-verwacht

In Rotterdam zijn duizenden leerlingen van BOOR scholen de dupe van het slechte bestuur van Jan Rath en Wim Blok. Honderden leerkrachten verloren het afgelopen jaar hun werk. De verantwoordelijke bestuurders lijken zich weinig aangetrokken te hebben van de zich opstapelende tekorten. Heiligt hun doel de middelen?

Op 4 oktober 2011 ontvouwde Jan Rath op YouTube nog zijn plannen voor het vergroten van innovatieve  ontwikkelingskansen  op maat voor kinderen. Hij zegt in het filmpje (vanaf 8.30) dat dit doel het best bereikt kan worden door het aanstellen van bovenschoolse algemeen directeuren – circa tien stuks – en door te investeren in hun leiderschap. De gewone school/locatie directeuren lijken door Jan en z’n leiders gekoloniseerd te gaan worden. Hij had in 2009 al een BOOR academie opgericht t.b.v. gecentraliseerde professionalisering van de onderwijsgevenden.  

www.youtube.com/results?search_query=Jan+Rath+boor&sm=12

Dit jaar volgen vrijwel zeker opnieuw ontslagen. Zelfs de bruidsschat die de gemeente in 2008 aan de nieuwe stichting meegaf, €26 miljoen,  is als sneeuw voor de zon verdwenen. De bestuurders verhoogden hun eigen salarissen boven het toegestane maximum net voordat de gemeente een bewindvoerder bij BOOR aanstelde. En waarom ook niet? De pakkans is klein en eventuele gevolgen verwaarloosbaar. Zelfreinigend vermogen? Waar hadden we het eerder gehoord?

Begin 2013 zijn er bij BOOR nieuwe toezichthouders benoemd en daarna nieuwe dagelijks bestuurders. De nieuwe bestuurders zeggen prioriteit te leggen bij het herstel van vertrouwen in de organisatie en terugkeer naar een bestuurs- en managementcultuur van bescheidenheid en eenvoud. Even belangrijk is doorgaan met bezuinigen omdat de continuïteit van het onderwijs nog steeds gevaar loopt. Zie interviews met Philip Geelkerken, voorzitter Algemeen Bestuur BOOR (= RvT) en Huub van Blijswijk, voorzitter Dagelijks Bestuur (= CvB)

www.vosabb.nl/wp-content/uploads/2013/04/Interview-Philip-Geelkerken-BOOR1.pdf

www.boorbestuur.nl/cp/uploads/magazines/Boor_magazine_2_JUNI_def_1370608180.pdf zie pag. 10

Bij Dunamare is Jan Rath juichend ontvangen; geen vuiltje aan de lucht. Hij wordt voorgesteld als een zeer ervaren en besluitvaardige bestuurder, een bruggenbouwer en een bestuurder die het als zijn grootste uitdaging ziet om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het vergroten van kansen voor kinderen. Hij wordt geroemd om zijn bijdrage aan een nieuw strategisch plan 2012-2016 van BOOR met de titel Het Kind Voorop. Ook het vormgeven van de organisatie van BOOR wordt aan Jan Rath toegeschreven.  Kortom: een top bestuurder die zijn kunstje mag komen herhalen. 

www.dunamare.nl/onze%20scholen/nieuws/Paginas/Jan-Rath-start-vandaag-als-nieuw-lid-College-van-Bestuur-.aspx

Vanuit de Dunamare scholen is geen tegengeluid te verwachten. Bij deze onderwijsorganisatie  worden innovatieve directeuren benoemd zonder de wettelijke medezeggenschaprechten van personeel, leerlingen en ouders te eerbiedigen (Haarlem College, 2010) , of juist heengezonden wegens een eigen kijk op de te varen koers (Schoter Scholengemeenschap). Het kan ook gebeuren dat een rector de hulp van de politie inroept als medezeggenschapsraadleden met elkaar in conflict raken omdat hij – de rector – weigert het medezeggenschapsrecht te respecteren (Haarlemmermeer lyceum 2013). Zelfs het sluiten van en school (Teyler college 2013) blijkt te zijn doorgezet, uitsluitend op basis van een mondelinge  mededeling door de rector. Het ontbreken van medezeggenschap werd door het Dunamarebestuur twee jaar lang ontkend tot op het moment dat men voor de Landelijke Geschillencommissie stond. www.onderwijsgeschillen.nl/fileadmin/bestanden/SOG/2013/105863.pdf

De gemeenteraad van Haarlem liet een eigen onderzoek doen naar de sluiting van het Teyler door Plaform31. CvB voorzitter Strijker verklaart op pag. 37 van hun eindrapport dat formele en schriftelijke procedures tot dan toe niet gebruikelijk waren op de Dunamare scholen. [2]

De Raad van Toezicht van Dunamare met de vakbondsman Xander den Uyl als voorzitter weet al jaren dat het bestuur van Dunamare de wet op de medezeggenschap niet naleeft. Met de benoeming van Jan Rath is in ieder geval duidelijk aan welke kant zij staan.

Op 15 februari 2013 schrijft de voorzitter CvB van Dunamare op zijn persoonlijke blog dat acht Dunamare scholen in schooljaar 2013-2014 zullen gaan deelnemen aan pilot Gepersonaliseerd Onderwijs en dat die scholen daar een plan voor gaan schrijven. Aan de in de wet vastgelegde bevoegdheid tot medezeggenschap besteedt de voorzitter geen woord hoewel art. 11e Wms expliciet adviesrecht geeft voor onderwijskundige experimenten.  Ook de wegens pensionering vertrekkende Dunamare bestuurder weet precies hoe de medezeggenschap omzeild kan worden. Noem experiment gewoon pilot en je bent overal vanaf. De wet regelt niets over pilots !

www.dunamare.nl/onze%20scholen/webblogcvb/Paginas/Onderwijs-op-maat.aspx

Blijft de vraag hoe de Tweede Kamer in april 2012 op basis van een evaluatierapport opgesteld door Research voor Beleid tot de conclusie kon komen dat de Wet op de Medezeggenschap goed wordt nageleefd. Juist aan dat laatste ontbreekt het. Bij Amarantis, bij BOOR, bij Dunamare.  Dat ligt niet aan de wet maar aan het feit dat de verantwoordelijke bestuurders die wet aan hun laars kunnen lappen. Zo is er nu een zichzelf fêterende regentenkaste ontstaan waarvan de leden er zijn om mekaar te helpen.



[1] Op LinkedIn vermeldt Minderman associate professor te zijn bij CBE Group Amsterdam vanaf 1996 waarvan vier jaar (2005-2009) als partner.

Het bijzonder hoogleraarschap bij het Zijlstra Center van de VU van Goos Minderman wordt betaald door de CBE group (website VU).

Op de CBE website wordt begin 2013 aangekondigd dat Goos Minderman Dean wordt bij CBE als opvolger van Leo Lenssen.  De leergang krijgt wel een ander thema. * Met trots kondigen wij aan dat prof. Goos Minderman, hoogleraar Publiek Recht en Publiek Bestuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, per 1 maart als nieuwe CBE Academica dean aan zal treden.

Prof. Minderman was in de afgelopen jaren al regelmatig gastspreker bij de CBE leergangen maar zal in zijn nieuwe positie ook actief gaan deelnemen aan de verdere ontwikkeling van de boardrooms.

In onderling overleg hebben CBE en Leo Lenssen besloten de samenwerking definitief te beëindigen. Lenssen en Minderman publiceerden overigens samen over Maatschappelijk Ondernemen

[2] Platform31, Analyse sluiting Teyler College , 2 september 2013, Koos van Dijken.

Dunamare heeft nagelaten om een formeel en schriftelijk adviesverzoek aan de DMR te richten over de opheffing van het Teyler College. Het College van Bestuur heeft in een brief aan de GMR uitgelegd dat dergelijke formele en schriftelijke procedures tot dan toe niet gebruikelijk waren op de Dunamare scholen en dat bovendien de tijdsdruk een formele en schriftelijke instemmingsprocedure niet mogelijk maakte. Het niet-volgen van een formele en schriftelijke instemmingsprocedure met de DMR rond de sluiting van het Teyler was voor de DMR reden om een procedure te starten bij de Landelijke Geschillencommissie. Volgens een verslag in het Haarlems Dagblad was de Geschillencommissie tijdens de zitting van mening dat het ongeloofwaardig is dat de voorzitter van het College van Bestuur zoiets zwaars als de sluiting van een school alleen mondeling meedeelt tijdens een bijeenkomst van de MR.

 

 

 

4 Reacties

  1. Zie ook de gebruikelijke

    Zie ook de gebruikelijke ledigheid van de 'bevlogen bestuurder' op youtube.

    Ziekmakende en uiterst lullig reclamejargon van een niveau waar de boeketreeks bij vergeleken een summum van diepgang is

  2. Dergelijke ‘bevlogen’

    Dergelijke 'bevlogen' bestuurders horen thuis in 'Villa Volta'', een voor hen geschikte attractie in De Efteling. 

  3. Het is een  gesloten circuit,

    Het is een  gesloten circuit, dat blijkt maar weer. Kritiek dringt niet door.Een staat in de staat. Medezeggenschap kan ondanks de wet worden genegeerd. Bedankt voor de uitgebreide informatie. 

  4. De gebouwen

    De gebouwen

    Uit het youtube-filmpje

    Jan Rath:

    “Kinderen moeten zich thuisvoelen op school. Tegelijkertijd moet het zo’n inspirerende leeromgeving zijn dat kinderen denken: goh kijk dat uitzicht. Ik zal wel naar dat dal toe willen dat er zo prachtig uitziet. Gebouwen van BOOR zullen aan die eisen moeten voldoen.”

Reacties zijn gesloten.