Beroepsgericht onderwijs is en blijft een lelijk ding

Het competentie gericht onderwijs (CGO) werd ooit in naam aangepast en heet nu beroepsgericht onderwijs (bgo). Maar het is gewoon bedorven wijn in oude zakken. Al geef je een aap een ring, het is en blijft een lelijk ding. Ik roep dan ook alle mbo-docenten op om massaal in verzet te komen tegen de onzin van het beroepsgericht onderwijs.

 

 

 

10 Reacties

 1. En iedereen buiten het

  En iedereen buiten het onderwijs denkt: "Hoe kunnen leraren nu protesteren tegen beroepsgericht onderwijs?? Het moet niet gekker worden."

  Ziedaar de functie van zulk verhullend en misleidend taalgebruik.

 2. @moby

  @moby

  Exact. En omdat de besturen aan de geldkraan zitten, hebben zij ook de controle over de beeldvorming. Dus een opstand, ja, zou ik zeker doen. Om de controle terug te krijgen over je werk, en over het geld, om zo dat neponderwijs uit te bannen dat de toekomst van zoveel leerlingen verziekt. 

 3. (cit.)  Dus een opstand, ja,

  (cit.)  Dus een opstand, ja, zou ik zeker doen

   

  Het is nu 30 oktober 2013, en 15:00 uur,  de zon begint alweer duidelijk te zakken, wintertijd volgt het natuurlijk tijdsverloop . Alleen dat momentane feit ("zon neigt")  zet oproepen en voornemens in een ander daglicht.

  De oproep is om 10:00 op dit forum geplaatst. Nu (15:00 uur) is het wel nog te vroeg om de vraag te stellen : wanneer begint die opstand ? Maar de vraag stellen is tegelijk haar beantwoorden : langs deze weg nooit. Gewoon illusoir en bevredigend tegelijk, die oproep en "hoe het verder gaat".

  Twee spreekwoorden passen erbij : de kruik gaat zolang te water tot zij breekt (maar dat was vroeger, toen kruiken nog vrouwelijk waren in de nederlandse les) ; tegenwoordig prevaleert dat het gras groener is op het Malieveld, en dat papier en ook dat gras geduldig zijn, net zoals de electronen van it.

  Er gaat dus niks gebeuren, het recept van Gustav Mahler blijft gewoon geldig :

  die Predigt hat gefallen,

  und jeder bleibt wie alle.

  Geen opstand dus ; de boekhouders, de inkomsten, ieders bankrekening en de vakbeweging, de ganse constellatie waken daar wel over ; per ultimo van elke maand wordt iedereen en alles weer feilloos betaald. Nix opstand, nix oproer, conspiratie troef, plakken, lijmen Jan (zei Wim Kan ook al). Een meer effectieve uitbanning van oproer en opstand bestaat niet.

   

  Ten eerste. Opstanden nemen zich de tijd om door te filteren. Die van de Bastille (1789) had meerdere decennia nodig ; die maatschappelijke gisting (aldus vertellen geschiedkundigen, die het overigens nooit eens zijn, leuk vak voor op school, nooit exacte meetpunten) begon jaren eerder  –  Voltaire, de verlichting en zo, al die Lodewijken en andere –lijken. Elke crisis lijkt anders, en is hetzelfde.

  Ten tweede. Opstanden have a way to sizzle out, ze sizzelen uit, ze verzanden, en zo komt er nooit wat van. Hoeveel oproepen tot verandering, actie, afwijzing, aanpassing zijn er nodig voo0rdat er niets gebeurt ? Nog maar een citaat dan, deze is van Wilhelm Busch :

  Es geht erstens oftmal anders,

  und zweitens als man denkt.

  Wilhelm Busch, de auteur van Max en Moritz (toch een opstandig geschrift), had ook een fijn voorspellend oog voor opstanden die gerechtvaardigd waren maar nooit gebeurden. Zou erelid van BON kunnen zijn avant la lettre.

  Mijn voorspelling : ook deze opstand gaat niet door. BON of dit forum zijn niet de vehikels voor opstand.

 4. In alle ernst, wat ik bedoel

  In alle ernst, wat ik bedoel te zeggen (na zeven jaar dit forum te hebben gevolgd) :

  [1] er gaat door toedoen van BON (vrijwel) niets veranderen ;

  [2] en zeker niet door toedoen van de forum discussies en -contribuenten hier ;

  [3] daar heb ik me dus in vergist  –  de aanzetten tot verbetering van onderwijs-toestanden worden hier wel besproken maar niet aangezet ; 

  ben bedroefd daarover, soy sumamente triste, en toch :

  [3] er verandert van alles in het onderwijs-veld, vooralsnog vooral in de verkeerde richting ;

  [5] revoluties komen door de achterdeur, sluipend, onverwacht en onverhoeds, ze kosten altijd bloed, en niemand zal dat leuk vinden, zo zijn revoluties nu eenmaal ;

  [[5] wie dat niet wil, geen bloed en tranen  – –  hij (m/v/) moge er voor zorgen dat revoluties overbodig zijn, voordat ze gebeuren. 

 5. @sassoc

  @sassoc

  Wat je zegt klopt niet helemaal. Mede dankzij BON zijn belangrijke dingen bereikt:

   

  1) De gekte van door de politiek geregisseerde onderwijsvernieuwing is afgeremd;

   

  2) De media zijn kritischer geworden op onderwijs en onderwijsvernieuwing;

   

  3) Ondanks de crisis wordt er op onderwijs nog steeds niet echt bezuinigd. En daarmee is de onderwijssector een zeldzame uitzondering.

   

  Voor mij persoonlijk hebben deze discussies hier veel nut. Het helpt mij om op mijn school met de juiste woorden en argumenten openlijk bepaalde plannen te bekritiseren en daarmee af te zwakken of tegen te houden. En waren er enkele jaren terug ook niet politici die begonnen mee te lezen op dit forum?

   

  En zoals je zelf zegt: revoluties komen onverwacht. Je weet niet precies van te voren wanneer en uit welke hoek. Ik denk dat er drie jaar geleden in Noord-Afrika ook een hoop mensen waren die dachten: "Alles blijft toch zoals het is met die dictatuur." Maar plotseling kan de vlam in de pan slaan. Niet dat daarna alles meteen beter is, maar het is een onvermijdelijke fase die op een bepaald moment aanbreekt en van waaruit geen weg terug meer mogelijk is. Of er "bloed" bij zal vloeien; in het onderwijs in figuurlijke zin zeker. Maar dat is geen probleem; daar hebben we ons sociale vangnet voor, en we noemen het creatieve destructie. Bovendien vloeit er nu ook al "bloed". 

   

  @Malmaison

  Welke digitale school in Noord-Brabant is mislukt?

   

 6. @sassoc

  @sassoc

  Ben het met Em70 eens.

  Aanvullend: Als BON de kans groter heeft gemaakt en maakt dat er een verandering ten goede komt, dan is er al veel bereikt. Naar mijn inschatting is die kans groter geworden.

  Klaas Wilms

 7. Unterricht ist der Zustand in

  Unterricht ist der Zustand in dem jeder schläft und nur einer spricht. (Wilhelm Busch, 1832-1908)

 8. @ em70 + klaas wilms + toon

  @ em70 + klaas wilms + toon rekkers & aliens

   

  Begrijp me niet verkeerd, ik ben het met jullie onderdelig-hoofdzakelijk eens  –  alleen ik had meer verwacht, meer willen zien, sneller en nog meer en beter, meer omwenteling  –  dat van die olietanker, ach jah – –

  De Franse revolutie is  nog niet af  –  aux armes citoyens !

  Overigens :

   

  Also lautet ein Beschluss :

  dass der Mensch was lernen muss.

  Nicht allein das ABC

  bringt den Menschen in die Höh ;

  nicht allein in Schreiben, Lesen

  übt sich ein vernünftig Wesen ;

  nicht allein in Rechnungssachen

  soll der Mensch sich Mühe machen,

  sondern auch der Weisheit Lehren

  muss man mit Vergnügen hören.

   

  en, wat mijn uitkijk op revolutie  betreft   :

  Warum soll ich nicht beim Gehen

  –  sprach er  –  in die Ferne sehen ?

  Schön ist es auch anderswo,

  und hier bin ich sowieso.

   

  Wilhelm  Busch 1865, 1882

  .

 9. Men moet eerder protesteren

  Men moet eerder protesteren tegen de vlag die de verkeerde lading dekt. Voor mij is er geen verschil tussen beroepsonderwijswaarvoor de letter B staat in MBO en beroepsgericht onderwijs. waarnaar de letter b in bgo wijst. We hebben memorabele opschriften met oude vertrouwde kwalifikaties op nieuwe zakken met oude verzuurde wijn. Newspeak die betere tijden verraadt. Zo kun je ook pas iets tegen competantiegericht onderwijs en passend onderwijs hebben nadat duidelijk gemaakt is wat er met die woorden  bedoeld wordt.

 10. De Bastille heeft een

  De Bastille heeft een slechtere reputatie dan zij verdient. Met een lettre de cachet kon men vaak vreselijke lijfstraffen ontlopen. Je kon je er ook mee schande voor je familie besparen. Maar zij gaf zeker ook uitdrukking aan koninklijke willekeur. De oogst aan gruwelijkheden die men na de bestorming van de Bastille vond was gering.

  In Nederland breken de kruiken niet maar krijgen ze een barst. Vandaar dat er zo veel gelijmd wordt!

Reacties zijn gesloten.