Annemarie van Gaal in FD 23-4-2013: Relaxt studietempo op HBO

In haar COLUMN in het Financieele Dagblad van 23 april 2013 uit Annemarie van Gaal haar verwondering over het relaxte studietempo van de hedendaagse hbo-student, in dit geval haar zoon. Zij leidde naar eigen zeggen onlangs een congres waar onder meer een directeur van een Hogeschool sprak.

Citaat Van Gaal: 

"Voor het volgen van een hbo-opleiding staat in Nederland vier jaar. Volgens deze directeur kon iedere hbo-opleiding met een fulltime rooster ook gemakkelijk in twee jaar afgerond worden: ‘Collega-directeuren en zelfs studenten zijn dat met me eens.’

Volgens mij blijkt hieruit vooral dat op deze Hogeschool het diploma verkregen kan worden met te weinig onderwijs(inhoud), dan zal het best in twee jaar kunnen. Het lijkt me beter als er zoveel lesstof is dat de studenten wél 3 of 4 jaar echt bezig zijn. 

Maar goed, lees Van Gaal's column en vorm uw eigen mening.

3 Reacties

 1. De manier en tempo  van

  De manier en tempo  van studeren is voor elke student weer anders dus het kan zijn dat de waarneming van mevrouw Van Gaal vertekend is.Sommige studenten houden alles regelmatig bij, anderen werken alleen keihard vlak voor de tentamens.  Het kan ook liggen aan het programma en de methode: hoe vaak college, hoeveel contacturen. En natuurlijk kunnen sommige studenten het niveau veel beter aan dan andere.  Ik ben zelf 25 jaar verbonden geweest aan een parttime MBO/HBO opleiding voor volwassenen. Het programma van de tweejarige HBO-opleiding was propvol. Geen probleem, hoewel twee jaar dan ook meer dan genoeg was. Partime volwassenenonderwijs is moeilijk te vergelijken met dagonderwijs. Toen ik full time student was heb ik ook heel wat tijd verlummeld. En veel studenten hebben er tegenwoordig, niet altijd voor hun lol, een baantje bij. Ik vind het dus moeilijk om het oordeel van mevr. Van Gaal zonder meer te delen. Maar als het inderdaad zo is dat de inhoud en zwaarte van het onderwijs te mager is dan ben ik het met je eens dat daaraan wat gedaan moet worden, eerder dan het verkorten van de studieduur. Als directeuren en zelfs studenten dat ook vinden, wat houdt die scholen dan tegen om het programma aan te passen? De klaagcultuur in het onderwijs lijkt zo zichzelf in stand te houden. Doe er wat aan.

   

 2. Waarschijnlijk zou de

  Waarschijnlijk zou de onderbouw VWO best 2-jarig kunnen worden. Mijn indruk is dat die zich nog steeds niet hersteld heeft van de tijd van de basisvorming met voor het VWO absurde vakken zoals verzorging en prematuur gegeven Techniek. De bovenbouw zou dan zwaarder en bovendien vierjarig gemaakt kunnen worden. Maar dan moet men natuurlijk wel het idee verlaten dat het VWO-programma voor de onderbouw  gelijk moet oplopen met het HAVO-programma voor de onderbouw en moet men het eerstgenoemde van het begin af aan op de bovenbouw en de universitaire studies richten.

 3. Het is genoegzaam bekend dat

  Het is genoegzaam bekend dat het overgrote deel van het HBO in Nederland niet veel meer voorstelt.

  Maar het rot rustig verder, mede dankzij het NVAO.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.