Ad en Presley in roman van H.H. Uitderwaard

 

AD VERBRUGGE EN PRESLEY BERGEN IN ROMAN VAN H.H.UITDERWAARD

In de recent verschenen roman van H.H. Uitderwaard En de zon ging onder…BLOEDROOD ! speelt BON  een prominente rol bij de afwikkeling. Uitderwaard, pseudoniem van Henk Hoogeveen, publiceerde al eerder onderwijsromans. Met Het bastion zette hij het middelbaar beroepsonderwijs op de literaire kaart van Nederland. Het bastion kende een verrassende en spannende plot waarbij het College van Bestuur van een ROC volledig overstag ging. Ook in de nieuwste roman van Uiterwaard gaat het roer bij ROC Middelburg volledig om. Het onderwijs wordt hervormd conform de uitgangspunten van BON. De bestuurslagen verdwijnen en het onderwijs wordt teruggegeven aan de leraren. In de roman bezoeken Ad Verbrugge en Presley Bergen een feestelijke bijeenkomst van de school. Verbrugge houdt een speech waarin hij het einde van het competentiegericht onderwijs aankondigt. De slogan ‘Go for BON’ wordt met veel enthousiasme begroet. Samen met de Minister van Onderwijs gaat een afvaardiging van BON naar het ROC Middelburg om de onderwijsverandering door te voeren. Het einde is weer even verrassend en spannend zoals in Het bastion. Om eventuele lezers niet het gras voor de voeten weg te maaien, zullen we de plot hier niet verklappen. 

1 Reactie

  1. Ik las ‘Het Bastion’ na een

    Ik las 'Het Bastion' na een mededeling van BON. Ik vond het een waardeloos boek; zeer ongeloofwaardig en kunstmatig, en ook niet geloofwaardig geschreven.

    Lees liever 'Schaakmat', een literaire thriller van Joanne Harris. Boeiend tot het einde met in een hoofdrol een toegewijde, enigszins excentrieke en ironische, traditionele leraar Klassieke Talen aan een upper-class jongensschool in Engeland. De man kent het klappen van de zweep en verzet zich tegen allerlei nieuwlichterij zonder zijn liefde voor het vak te verliezen.Aangezien de wchrijfster ook les gaf, zijn tal van onderwijsobservaties herkenbaar. Het boek gaat over  moord, maar dat vindt dus plaats in die met liefde beschreven onderwijsomgeving.

     

Reacties zijn gesloten.